Deze symptomen kunnen wijzen op longfibrose Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze symptomen kunnen wijzen op longfibrose

COPD en astma ken je waarschijnlijk wel, maar heb je weleens van de meer zeldzame longaandoening longfibrose gehoord? Deze ernstige, chronische longziekte wordt jaarlijks bij ongeveer duizend Nederlanders vastgesteld.

Daarvan is het grootste gedeelte boven de vijftig jaar oud is.

Wat is longfibrose?

Als je longfibrose hebt, ontstaat er littekenweefsel (fibrose) in je longen. Dat zorgt ervoor dat de cellen in de longen minder goed zuurstof op kunnen nemen wanneer je inademt, waardoor er minder zuurstof in het bloed komt. Daardoor ontstaan vervelende klachten, zoals dat je sneller buiten adem raakt.

Littekenweefsel wat in de longen ontstaat, blijft daar. Er is momenteel geen manier om het weefsel van de longen weer te herstellen als dit door longfibrose beschadigd is. Vaak verdwijnt er langzaamaan steeds meer gezond longweefsel, waardoor mensen met longfibrose steeds meer klachten krijgen en ademen moeilijker wordt.

Symptomen van longfibrose

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op longfibrose. Vaak lijken deze in het begin erg op andere longaandoeningen, waardoor niet direct duidelijk is dat het om fibrose gaat. De klachten nemen in de loop van de tijd steeds verder toe, waardoor de ernst van de aandoening vaak pas later echt duidelijk wordt. Enkele symptomen die veel voorkomen zijn:

  • Kortademigheid. In eerste instantie komt dat vooral voor bij inspanning, maar later ook in rust
  • Een droge hoest
  • Vermoeidheid
  • Gebrek aan energie

Andere klachten die voorkomen bij longfibrose zijn concentratiestoornissen, hoofdpijn en depressieve gevoelens. Soms krijgen mensen ook last van abnormaal gevormde vingers, bijvoorbeeld horlogeglasnagels of trommelstokvingers. Denk je dat je deze klachten hebt? Neem dan contact op met je huisarts.

Oorzaken van longfibrose

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van longfibrose, maar van de meest voorkomende vorm van de ziekte is de oorzaak onbekend. Het heet dan ‘Idiopathische Pulmonale Fibrose’. In ongeveer tien tot vijftien procent van de mensen speelt erfelijkheid een rol. Er wordt momenteel nog veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar welke genetische afwijkingen hierin een rol spelen.

Ook kan de ziekte ontstaan door het inademen van schadelijke stoffen, waaronder asbest, sommige metalen en steenwol. Een andere oorzaak van longfibrose is dat het ontstaat door een medische behandeling. Bij mensen die er gevoelig voor zijn, kan een reactie op bepaalde medicatie zorgen voor longfibrose. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn bij het antibioticum Nitrofurantoïne ter behandeling van een blaasontsteking, en sommige soorten chemotherapie. Bestraling van de borstkas, bijvoorbeeld bij borstkanker of longkanker, kan ook mogelijk een vorm van longfibrose tot gevolg hebben.

Als laatste kan ook een onderliggende andere medische aandoening kan de oorzaak zijn van longfibrose. Het gaat dan vaak om een auto-immuunziekte, bijvoorbeeld sclerodermie of sommige soorten seuma. In sommige gevallen is een infectie zoals tuberculose of legionella de oorzaak van longfibrose, maar het gaat dan zelden om een ernstige ziekte van de ziekte.

Behandelopties

Helaas bestaat er geen geneesmiddel voor longfibrose: het is een chronische aandoening. Wel zijn er medicijnen die ervoor zorgen dat het littekenweefsel minder snel ontstaat en de ontstekingen afnemen. Dat zorgt er dus voor dat de achteruitgang van je longen minder snel gaat. Ook is het soms nodig om extra zuurstof toegediend te krijgen, als je longinhoud door de littekens te klein wordt om voldoende op te nemen.

Hoe de behandeling er precies uit ziet wanneer je longfibrose hebt, verschilt van persoon tot persoon. Het hangt bijvoorbeeld af van de ernst van de aandoening, je leeftijd, welke klachten je hebt en wat de oorzaak is van longfibrose. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je met longfibrose onder behandeling van een arts blijft die de ziekte in de gaten houdt.

Bron | Longfonds, St Antonius ziekenhuis, Patiëntenvereniging Longfibrose

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden