Deze symptomen kunnen wijzen op het Guillain-Barré syndroom Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze symptomen kunnen wijzen op het Guillain-Barré syndroom

Een grote tegenslag voor boer Jan en Rianne, die elkaar zeven jaar geleden ontmoetten bij Boer zoekt vrouw. De boer heeft namelijk het Guillain-Barré syndroom, een spierziekte die plotseling kan ontstaan door een verkeerde reactie van het immuunsysteem. We vertellen je hoe je deze ziekte herkent.

Boer Jan en Rianne Beeld Boer Jan en Rianne - KRO-NCRV
Beeld Boer Jan en Rianne - KRO-NCRV

Het Guillain-Barré syndroom komt jaarlijks bij twee- tot driehonderd mensen. Mensen met deze aandoening verliezen hun spierkracht in enkele dagen, soms zelfs zo ernstig dat ze verlamd raken. De meeste mensen herstellen weer, maar er blijven vaak nog wel restklachten bestaan.

Het Guillain-Barré syndroom

Het Guillain-Barre syndroom ontstaat wanneer je eigen immuunsysteem zich tegen je eigen lichaam keert. In plaats van dat die afkeer alleen tegen virussen en bacteriën beschermt, valt het ook je eigen zenuwen aan. Daardoor ontstaan nare klachten, zoals spierverlammingen in het hele lichaam. Het Guillain-Barré syndroom ontstaat meestal nadat je ziek geweest bent, bijvoorbeeld na een griep, verkoudheid of als je diarree hebt gehad. Je lichaam probeert dan de ziekteverwekkers op te ruimen, maar valt daarbij onbedoeld ook de zenuwen aan.

Ook kan het na een vaccinatie ontstaan, bijvoorbeeld de gripprik en ook na de coronavaccinaties van Janssen en AstraZeneca - de zogenoemde vectorvaccins - komt het voor. De kans op het Guillain-Barré syndroom is echter heel klein na een prik: minder groot dan de kans dat je het na besmetting met griep krijgt. Waarom een virus bij de ene persoon wél een auto-immuunrespons oproept en bij de andere niet, is nog onduidelijk.

Symptomen van Guillain-Barré syndroom

Het Guillain-Barré syndroom begint vaak vrij plotseling: de klachten lijken vrijwel uit het niets te komen en kunnen snel zeer ernstig worden. Hoewel de diagnose moeilijk te stellen kan zijn, is vroege opsporing wel zeer belangrijk. Herken je onderstaande klachten die passen bij het Guillain-Barré syndroom bij jezelf of een ander? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de huisarts.

  • Verzwakking van spieren of tintelingen, vooral in je armen en benen; deze klachten kunnen uitbreiden en zich verder verspreiden door je lichaam
  • Moeite met lopen en staan
  • Problemen met het bewegen van de spieren in je gezicht; bijvoorbeeld moeite met praten, kauwen en slikken
  • Dubbelzien of moeite met het bewegen van de ogen
  • Problemen met de controle van de blaas of darmen

De ernst van de ziekte varieert van lichte verschijnselen tot een tijdelijke volledige verlamming, waarbij ook beademing nodig is. Tijdige behandeling is dus zeer belangrijk.

Ziekteverloop

Bij tijdige behandeling herstellen veel mensen gelukkig wel weer, maar dat kan wel langere tijd duren. Er bestaat een redelijk effectieve behandeling voor deze ziekte, waarbij antistoffen - immunoglobulinen - worden toegediend via een infuus. Het kan wel lange tijd duren voor iemand beter is; vaak is er een lange revalidatieperiode nodig.

Volgens het ErasmusMC herstelt ongeveer één van de drie patiënten met deze ziekte helemaal. Ook is er een derde van de patiënten die milde restklachten houdt. De rest van de mensen die het Guillain-Barré syndroom gehad heeft, houdt restklachten die in het dagelijks leven nog altijd veel invloed hebben.

Bron | GBS Expertisecentrum, Federatie Medisch Specialisten, NYTimes, Erasmus MC

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden