GPA is een zeldzame auto-immunziekte waarbij kleine bloedvaten ontstoken raken.  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze symptomen kunnen wijzen op GPA

Ben je langdurig verkouden, heb je last van een bijholteontsteking die maar niet verdwijnt en heb je regelmatig last van bloedneuzen? Misschien heb je GPA, een zeldzame auto-immuunziekte waarbij met name de luchtwegen worden aangetast.

In dit artikel vertellen we je alles over GPA. We leggen je uit wat het is, waar je het aan kunt herkennen en hoe de ziekte verloopt.

Wat is GPA?

GPA staat voor Granulomatose met Polyangiitis. Eerder werd deze ziekte ook wel de ziekte van Wegener genoemd. Het is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het lichaam afweerstoffen tegen zichzelf maakt. In het geval van GPA raken de wanden van de kleine bloedvaten in het lichaam ontstoken. Hierdoor ontstaan er ophopingen van ontstekingscellen, ook wel granulomen genoemd. Hierdoor krijgen weefsels minder bloed, wat kan zorgen voor schade aan met name de neus, longen en nieren. Daarnaast kunnen ook de huid, ogen en gewrichten worden aangetast.

GPA is niet erfelijk en komt bij alle leeftijden voor. Toch wordt het voornamelijk gezien bij mensen boven de 40. Het maakt hierbij niet uit of je man of vrouw bent: GPA komt bij vrouwen en mannen ongeveer even vaak voor. Een oorzaak van deze auto-immuunziekte is helaas nog onbekend.

Symptomen van GPA

Er zijn verschillende symptomen waaraan je GPA kunt herkennen. Maar meestal begint het met algemene symptomen. Denk aan een langdurige verkoudheid, koorts, vermoeidheid, gewichtsverlies, gewrichtsklachten en algehele malaise. Ook hebben de meeste mensen last van problemen met hun luchtwegen, zoals een ontsteking van de bijholte, een verstopte neus en bloedneuzen. Het lukt niet om de problemen op te lossen met gebruikelijke behandelingen.

De diagnose

Het is enorm belangrijk dat een diagnose van GPA snel wordt vastgesteld, omdat de ziekte zich soms langzaam, maar ook enorm snel kan ontwikkelen. Helaas is dit voor veel patiënten ook een groot probleem, omdat artsen vaak nog weinig weten over GPA. Het is namelijk een zeldzame ziekte. Daarnaast lijken de eerste symptomen vaak te wijzen op iets anders. Vaak worden ze gekoppeld aan een middenoorontsteking of een allergie en wordt een patiënt pas doorgestuurd naar een specialist als de klachten verergeren en niet weggaan.

De behandeling van GPA

Wanneer GPA wordt vastgesteld zal je zo snel mogelijk ontstekingsremmende medicijnen krijgen. Meestal gaat het om prednison, wat ontstekingen onderdrukt. Helaas heeft prednison ook een aantal bijwerkingen. Zo kun je er dikker van worden, met name in je gezicht. Ook kun je last krijgen van je maag en kan je bloedsuiker stijgen. Wanneer je prednison een lange tijd gebruikt kan dat ook zorgen voor botontkalking.

Vaak krijg je er naast prednison een aantal andere medicijnen bij die de bijwerkingen kunnen verlichten. Denk bijvoorbeeld aan medicatie die de maag beschermt of een middel dat botontkalking tegen gaat. En sommige patiënten slikken extra vitamine D en calcium.

Verloop van GPA

Vroeger was GPA een ziekte met een fatale afloop. Tot op de dag van vandaag is GPA nog steeds fataal als het niet wordt behandeld. Gelukkig kan het met medicijnen en behandelmethoden goed onder controle worden gehouden. De meeste mensen met GPA kunnen daarom een redelijk normaal en lang leven leiden. Wel moet de ziekte altijd goed in de gaten worden gehouden en zal er steeds worden gekeken of de medicatie goed blijft werken.

Bron | Vasculitis Stichting, Thuisarts

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden