Symptomen die kunnen wijzen op evenwichtsmigraine zijn onder andere duizeligheid en hoofdpijn. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze symptomen kunnen wijzen op evenwichtsmigraine

Migraine wordt vaak gekoppeld aan hevige hoofdpijn. Maar wat als deze hoofdpijn gepaard gaat met aanvallen van plotselinge draaiduizeligheid? In dat geval heb je waarschijnlijk last van evenwichtsmigraine, ook wel vestibulaire migraine genoemd.

In dit artikel leggen we je uit waar je evenwichtsmigraine aan kunt herkennen, wat de oorzaken zijn en wat je ertegen kunt doen.

Symptomen van evenwichtsmigraine

Bij evenwichtsmigraine heb je last van plotselinge aanvallen van duizeligheid. Meestal krijg je deze aanvallen uit het niets, maar de duizeligheid kan ook worden uitgelokt wanneer je bijvoorbeeld bepaalde bewegingen maakt met je hoofd of als je ogen geprikkeld worden door iets wat je ziet. De aanvallen kunnen samengaan met misselijkheid, hoofdpijn, braken, overgevoeligheid voor licht en geluid en het zien van vlekken voor je ogen. Evenwichtsmigraine is erg vervelend en kan minuten tot zelfs drie dagen duren. Vaak duurt een aanval een paar uur en gaat het vanzelf weer over. Vestibulaire migraine is niet schadelijk voor je lichaam.

Oorzaken van evenwichtsmigraine

Het is niet precies duidelijk waardoor evenwichtsmigraine ontstaat. Er wordt gedacht dat er sprake is van een doorbloedingsstoornis van het evenwichtsorgaan en dat delen van de hersenen tijdelijk niet goed werken. Toch kan niet met zekerheid worden gezegd of dit de precieze oorzaak is.

Behandeling

In principe gaat evenwichtsmigraine vaak vanzelf weer over. Tegen de aanvallen van draaiduizeligheid zijn helaas geen medicijnen. Maar de hoofdpijn bij de migraine kan wel worden behandeld met bepaalde medicatie. Wanneer je last hebt van misselijkheid, dan kan je huisarts metoclopramide of domperidon voorschrijven.

Wanneer neem je contact op met je huisarts?

Evenwichtsmigraine is dus niet gevaarlijk, maar er zijn wel een aantal situaties waarbij het belangrijk is om contact op te nemen met je huisarts. Bijvoorbeeld als je naast de duizeligheid plotseling dubbel gaat zien, praten en slikken moeilijker gaat, je geen kracht meer hebt in je ledematen of niet meer goed kunt lopen. Maar ook wanneer je plotseling minder goed kunt horen, last krijgt van hevige nek- of hoofdpijn of het gevoel hebt dat je flauwvalt, is het belangrijk om je huisarts te bellen.

Andere situaties waarbij je direct contact moet opnemen met je huisarts:

  • Wanneer je diabetes mellitus hebt en mogelijk een te lage bloedsuiker
  • Als je ouder bent dan 65 jaar
  • Wanneer je ooit een beroerte hebt gehad
  • Wanneer je een hart- en vaatziekte hebt (gehad)
  • Als je bloedverdunners gebruikt
  • Als de migraine medicijnen na twee tot vier dagen niet genoeg helpen
  • Als je steeds vaker last hebt van aanvallen van draaiduizeligheid
  • Wanneer de aanval anders verloopt dan normaal
  • Als je niet zeker weet of het om evenwichtsmigraine gaat

Bron | Thuisarts, duizeligheidscentrum.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden