Deze symptomen kunnen wijzen op een vochtblaasje in het netvlies Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Deze symptomen kunnen wijzen op een vochtblaasje in het netvlies

We zijn waarschijnlijk allemaal voorzichtig met onze ogen. Je hebt maar één paar waar je je hele leven mee moet doen. Niet zo gek dus dat je schrikt als je ineens minder ziet, maar gelukkig hoef je niet direct enorm in paniek te raken. Een van de mogelijke oorzaken hiervan, is een vochtblaasje in je netvlies.

We vertellen hoe je een vochtblaasje in je netvlies, ook wel Retinitis Centralis Serosa (RCS) genoemd, herkent en wat je hieraan kunt doen.

Een vochtblaasje in het netvlies

Je oog bestaat uit verschillende lagen en onderdelen, met elk een eigen functie. Eén van die onderdelen is je netvlies, dat je misschien ook kent onder de naam retina. Dit zit, samen met het vaatvlies, achterin het oog en bestaat uit verschillende dunne laagjes. Je netvlies bestaat uit een dunne laag weefsel en is erg gevoelig. Het is de laag die licht opvangt en signalen naar de hersenen stuurt, en is dus heel belangrijk om goed te kunnen zien.

Hoe ontstaat RCS?

Een vochtblaasje in je netvlies ontstaat als er in een nog diepere laag, het vaatvlies, een lekje ontstaat. Dit gebeurt als er een zwakke plek in dit vaatvlies zit. Hieruit kan dan vocht lekken, waardoor het bovenliggende gedeelte van het netvlies als het ware ‘opgetild’ wordt. Hier blijft het vocht onder liggen, waardoor dus een vochtblaasje ontstaat. Het resultaat hiervan is dat je problemen krijgt met je zicht.

Hoe deze zwakke plek en daarmee RCS ontstaat is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met een specifiek hormoon, namelijk het stresshormoon cortisol. Er zijn wel een aantal groepen waarbij een vochtblaasje in het netvlies vaker voorkomt:

  • Mannen krijgen vaker dan vrouwen last van een vochtblaasje in het netvlies
  • Vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap en de overgang sneller RCS
  • Mensen tussen de 25 en 55 jaar lopen ook meer kans
  • Mensen die medicijnen gebruiken die ontstekingen remmen krijgen vaker RCS (denk hierbij aan corticosteroïden, in pillen, zalf en neusspray)
  • RCS komt ook vaker voor bij mensen met het syndroom van Cushing, omdat zij meer cortisol in hun bloed hebben
  • Witte en Aziatische mensen hebben een grotere kans om RCS te krijgen

Symptomen

Als je een vochtblaasje in het netvlies hebt, merk je dit aan verschillende dingen. Zo krijg je bijvoorbeeld metamorfopsie, wat betekent dat je vervormd ziet. Ook lijken voorwerpen vaak kleiner dan ze zijn (dit heet micropsie). Andere symptomen zijn:

  • Het zien van een wazige vlek
  • Minder goed zien
  • Kleuren zijn minder goed te zien

De diagnose

Om erachter te komen of er daadwerkelijk sprake is van een vochtblaasje in het netvlies, of een andere oogaandoening, moet er onderzoek gedaan worden. Dit doet een oogarts met een methode die oogspiegelen heet. Hierbij worden je ogen ingedruppeld, waardoor je pupillen vergroten en de oogarts het netvlies beter kan zien. Ook kan er een oogmeting gedaan worden om in kaart te brengen hoe goed je zicht nog is.

Naast deze onderzoeken, kan een oogarts ook foto's maken. Dit kan op twee manieren. Met een OCT-scan van het netvlies, waarbij alle lagen van dit vlies zichtbaar zijn. Hiermee kan een oogarts vervolgens zien of er inderdaad vocht tussen zit. Ook kan er een FAG (fluorescentie angiogram) gemaakt worden. Dit onderzoek wordt meestal pas gedaan wanneer RCS niet over gaat, of als je het een tweede of derde keer krijgt. Dit onderzoek wordt gedaan met contrastvloeistof, dat via een infuus in je arm ingebracht wordt.

Behandeling van een vochtblaasje

Meestal gaat RCS vanzelf over. Dit kan enkele weken tot een paar maanden duren. In eerste instantie krijg je dan ook geen behandeling. Maar als het blaasje langer blijft zitten, wordt er vaak wel een behandelplan gemaakt. Dit omdat het netvlies anders kan beschadigen. Die behandeling kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Zo kan er gekozen worden voor een behandeling met medicijnen en licht, waarbij je een infuus krijgt met een medicijn dat reageert op licht (verteporfine). Hierna wordt het oog door de oogarts behandeld met een laser. Het licht van die laser, zorgt ervoor dat het medicijn kan gaan werken. Het doel van deze behandeling is het versterken van het netvlies. Hierna kun je een paar weken slechter gaan zien, maar dit gaat bijna altijd over.

Ook kan de arts ervoor kiezen om de zwakke plek in het netvlies te behandelen met een laser. Deze beschadigt de plek en zorgt er dan ook voor dat er kleine littekentjes ontstaan. Er kan dan geen vocht meer door het gat lekken. Wel kan de aandoening terugkomen, ook in het andere oog.

Bron | Thuisarts, MST

Nynke KooyGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden