Margriet logo
Déze symptomen kunnen wijzen op een vitamine C-tekort Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze symptomen kunnen wijzen op een vitamine C-tekort

Vitamine C is misschien wel de bekendste vitamine. Je haalt ‘m voornamelijk uit groente en fruit en de stof is essentieel voor een goede gezondheid. Hoewel het weinig voorkomt, is het wél belangrijk om te weten hoe je een vitamine C-tekort kunt herkennen.

Je denkt misschien direct aan scheurbuik, maar dat zien we in Nederland al heel lang niet meer.

Vitamine C

Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd en haal je onder andere uit fruit, groente en aardappelen. Vooral bepaalde koolsoorten, paprika, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien bevatten veel vitamine C. Vitamine C werkt als een antioxidant in je lichaam en beschermt daardoor je lichaamscellen tegen schade. Daarnaast heb je het nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor volwassenen is zo’n 75 milligram.

Vitamine C-tekort zeldzaam

Bij mensen die gezond zijn, komt een tekort aan vitamine C maar weinig voor. Met een dieet waarin voldoende groente en fruit zit, kun je het namelijk vrij makkelijk voorkomen. Zélfs als je niet iedere dag 2 porties fruit en 250 gram groente eet. Je lichaam bouwt namelijk een voorraadje vitamine C op, waardoor je meestal voor ongeveer drie maanden genoeg hebt.

Heb je echter een onderliggende medische aandoening, dan neemt de kans op een vitamine C-tekort iets toe. Zo hebben mensen met een te snel werkende schildklier een vergrote kans op een vitamine C-tekort, net als mensen met een eetstoornis of een aandoening die zorgt voor chronische diarree, bijvoorbeeld de ziekte van Crohn. Andere groepen die iets meer kans lopen op zo’n tekort zijn alcoholisten, rokers en ouderen.

Symptomen vitamine C-tekort

Heb je wel zo’n vitamine C-tekort? Dan kan dat voor verschillende klachten zorgen. Meestal merk je deze echter pas als je waarde echt héél laag is: als je lange tijd geen vitamine C gegeten hebt of je het niet kunt opnemen.

Symptomen die kunnen wijzen op een vitamine C-tekort zijn:

  • Onbedoeld gewichtsverlies
  • Een verminderde weerstand
  • Wondjes en blauwe plekken genezen slecht of heel langzaam
  • Vermoeidheid
  • Gewrichtsklachten

Vroeger - en dan hebben we het over eeuwen geleden - ontstond er regelmatig scheurbuik door een vitamine C-tekort. Zeker op schepen, zoals die van de VOC. Gelukkig zien we dat nu vrijwel nooit in Nederland, omdat bijna niemand zó lang geen vitamine C tot zich neemt. Scheurbuik kan zeer ernstige symptomen hebben, waaronder inwendige bloedingen, extreme vermoeidheid en tandvleesbloedingen waarbij de tanden uitvallen. Voor je dit krijgt, moet je wel maandenlang geen vitamine C eten.

Overschot aan vitamine C

Een overschot aan vitamine C heb je echter ook niet snel, zeker niet uit je eigen voeding. Wanneer je meer dan twee gram vitamine C per dag binnenkrijgt - bijvoorbeeld uit een supplement - dan kan dat wel voor klachten zorgen. Denk aan darmklachten of diarree, en een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur in de urine.

Denk je een vitamine C-tekort te hebben? Neem dan contact op met je huisarts. Juist omdat er vaak een onderliggende aandoening is die zorgt voor zo'n tekort, is het belangijk dat dit onderzocht wordt. Een vitamine C-tekort is meestal op te lossen door middel van supplementen en een gevarieerd dieet met veel groente en fruit.

Bron | Voedingscentrum, Apotheek.nl

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden