Brandend maagzuur is een van de symptomen bij een vertraagde maagontlediging. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze symptomen kunnen wijzen op een vertraagde maagontlediging

Een opgeblazen gevoel, buikpijn, misselijkheid en brandend maagzuur. Dit zijn een aantal symptomen die horen bij een vertraagde maagontlediging. Een vervelende aandoening waarbij de maag niet regelmatig geleegd wordt.

Van de symptomen tot de oorzaken: dit wil je weten over een vertraagde maagontlediging.

Wat is een vertraagde maagontlediging?

Een vertraagde maagontlediging (gastroparese) ontstaat door een storing in de bewegingen van de maag. Doordat de maagspier te weinig of onregelmatig samentrekt blijft het voedsel langer in de maag dan gewoonlijk en wordt de maag niet regelmatig geleegd. In sommige gevallen wordt het voedsel in de maag in grote brokken afgegeven aan de dunne darm. Dit heet ook wel een luie maag.

Symptomen bij een vertraagde maagontlediging

Wanneer je last hebt van een vertraagde maagontlediging kun je last krijgen van verschillende klachten. Zo is misselijkheid bijvoorbeeld een veelvoorkomende klacht en moeten sommige mensen soms braken na een maaltijd. Bij mensen met een ernstig vertraagde maagontlediging gaat dit braken vaak met een grote kracht en een grote hoeveelheid braaksel.

Andere symptomen van een vertraagde maagontlediging zijn:

  • Een drukkend gevoel op de maag
  • Een opgeblazen gevoel
  • Boeren en oprispingen
  • Een sterk uitgezette maag
  • Vaak en snel een vol gevoel hebben, ook bij weinig eten
  • Buikpijn
  • Brandend maagzuur
  • Weinig eetlust

Functionele buik of maagdarmklachten

De oorzaak van een vertraagde maagontlediging is bij veel mensen niet bekend. Wanneer er onderzoek wordt gedaan, worden er geen afwijkingen in de maag gevonden. In dat geval hoort het bij de functionele buikklachten of functionele maagdarmklachten. Hierbij ontstaan de klachten door een verstoorde functie van de maag, maar is er geen zichtbare afwijking te zien. Er is geen directe oorzaak bekend voor dit probleem, maar waarschijnlijk spelen stress en spanning een rol.

Oorzaken van een vertraagde maagontlediging

Het hoeft niet te betekenen dat er geen probleem of oorzaak is. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat functionele maagklachten te maken hebben met de verbinding tussen de hersenen en de maag. De hersenen sturen signalen over bijvoorbeeld honger, misselijkheid en braken via het zenuwstelsel door naar de maag. Bij functionele maagklachten worden er waarschijnlijk te veel, te weinig of verkeerde signalen doorgestuurd van de hersenen naar de maag of andersom.

Helaas is het nog niet duidelijk waardoor dit komt, maar het zit in ieder geval niet tussen je oren en er is geen psychische oorzaak bekend. Maar stress en angst kunnen wel invloed hebben op het probleem.

Aantoonbare oorzaken

Toch zijn er zijn wel een aantal dingen die een vertraagde maagontlediging aantoonbaar kunnen veroorzaken. Zo kan het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals kalmeringsmiddelen, medicijnen tegen een hoge bloeddruk en medicijnen tegen de ziekte van Parkinson zorgen voor tragere maagbewegingen.

Ook kan er sprake zijn van een vernauwing, ook wel stenose genoemd, bij de maaguitgang of in het begin van de twaalfvingerige darm. Zo’n vernauwing kan ontstaan door een (oude) maagzweer of een goed- of kwaadaardig gezwel.

Omgaan met een vertraagde maagontlediging

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen wanneer je last hebt van een vertraagde maagontlediging. Zo is het verstandig om maaltijden goed over je dag te verdelen en om te kiezen voor kleinere maaltijden. Daarnaast is het beter om vet eten te vermijden, rustig te kauwen, koolzuurhoudende dranken over te slaan en om gezond te eten. Ook wanneer je niet zoveel trek hebt.

Maak je je zorgen om je klachten? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Eventueel kan een diëtist je helpen met een gezond en gevarieerd voedingsschema.

Bron | Maag Lever Darm Stichting, Medtronic

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden