null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze symptomen kunnen wijzen op een te snel werkende schildklier

Naar schatting hebben zo’n 500.000 Nederlanders een schildklierafwijking. Vaak werkt de schildklier te traag, maar ook een te snel werkende schildklier kan voor vervelende klachten zorgen. Hoe herken je de symptomen en wat is eraan te doen?

Het is belangrijk om op tijd aan de bel te trekken, want op lange termijn kunnen de symptomen van een te snel werkende schildklier verergeren én kun je blijvende klachten krijgen.

Hyperthyreoïdie

De schildklier is een orgaan aan de voorkant van de hals. Dit orgaan maakt twee soorten schildklierhormonen aan die verantwoordelijk zijn voor onze stofwisseling: hyroxine en thyroxine. Bij mensen met de schildklieraandoening hyperthyreoïdie (een te snel werkende schildklier), worden er te veel van deze hormonen aangemaakt en afgegeven. Daardoor gaat je lichaam aanzienlijk meer energie aanmaken én gebruiken, waardoor je stofwisseling ook versnelt. Dat klinkt misschien niet heel erg, maar zo'n te snel werkende schildklier kan voor nare klachten zorgen.

Symptomen van te snel werkende schildklier

Maar voor welke symptomen zorgt zo'n te snel werkende schildklier dan? Die kunnen heel uiteenlopend zijn, maar we zetten er een aantal op een rij:

  • Hartkloppingen
  • Overmatig zweten of een klamme huid
  • Diarree of overmatige ontlasting
  • Overklaarbare gewichtsafname
  • Vermoeidheid of juist een heel onrustig gevoel
  • Een vergroting van de schildklier
  • Onregelmatige menstruatie
  • Soms: uitpuilende ogen, ogen lijken groter dan normaal, kunnen pijnlijk zijn en soms zijn er problemen met zien

Hart- en vaatziekten

Op de lange termijn kan een te snel werkende schildklier zorgen voor hart- en vaatproblemen, blijkt uit diverse onderzoeken. Wetenschappers van het Erasmus Universitair Medisch Centrum analyseerden in 2019 de gegevens van 9420 ouderen die vanaf 1990 hadden meegedaan de zogeheten Rotterdam Study. De deelnemers waren gemiddeld 65 jaar oud en werden om de drie tot vijf jaar medisch onderzocht. Uit de resultaten bleek dat hogere waarden van het hormoon thyroxine geassocieerd werden met een verdubbelde kans op slagaderverkalking. Ook zouden mensen met een hogere waarde van dit hormoon een groter risico lopen om te overlijden aan een gerelateerde hart- en vaatziekte. Een onbehandelde te snel werkende schildklier, zou dus ernstige gevolgen kunnen hebben.

Oorzaken voor te snel werkende schildklier

Een te snel werkende schildklier kan verschillende oorzaken hebben, die allemaal zorgen voor dezelfde symptomen. Bij ongeveer acht van de tien mensen werkt de schildklier te snel door de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte. Je eigen immuunsysteem zorgt er dan voor dat het lichaam te veel schildklierstimulerende antilichamen aanmaakt. Daardoor gaat de schildklier overmatig veel hormonen produceren, die voor klachten zorgen. Bij ongeveer tien procent van de mensen met hyperthyreoïdie komt dit door een struma, een vergrote schildklier die te veel hormonen aanmaakt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een (goedaardig) gezewel, het gebruik van medicijnen met jodium erin of een ontsteking van de schildklier. Ook andere auto-immuunziekten kunnen een te snel werkende schildklier veroorzaken of voor deze symptomen zorgen door een verhoging van het schildklierhormoon.

Behandeling

In grote lijnen zijn er drie manieren om een te snel werkende schildklier te behandelen en de symptomen af te laten nemen: medicijnen, een radioactief jodium of een operatie. Bij een radioatief jodium of een operatie wordt de schildklier definitief uitgeschakeld of verwijderd, wat betekent dat iemand levenslang medicatie met moet slikken. Als het mogelijk is, wordt er daarom eerst gekozen voor medicatie die de schildklier remt en de hormonen tot een normaal niveau terugbrengt. Welke behandeling het beste bij jou past, kun je overleggen met je huisarts of een behandelend endocrinoloog.

Bron | Circulation Research, Schildklier.nl, ZorgkaartNederland, Thuisarts

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden