Margriet logo
Deze symptomen kunnen wijzen op een salmonella-infectie (en dit kun je dan het beste doen) Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze symptomen kunnen wijzen op een salmonella-infectie (en dit kun je dan het beste doen)

Salmonella is een bekende en beruchte bacterie die je flink ziek kan maken. Natuurlijk doe je je best om het te voorkomen, maar welke symptomen krijg je als je wel een salmonella-infectie oploopt?

We kennen ‘m vooral van rauwe dierlijke producten, zoals kip of eieren, maar ook op rauwe groenten of fruit kan salmonella voorkomen.

Salmonellabacterie

In Nederland worden elk jaar flink wat mensen ziek door een salmonella-infectie: zo’n 30.000 mensen krijgen maag- en darmklachten door deze bacterie. Meestal raken zij besmet door het eten van niet of onvoldoende verhitte producten, bijvoorbeeld kip- of varkensvlees, eieren of sommige zuivelproducten. Ook op groenten en fruit kan salmonella zitten, al is de kans dat je het daardoor oploopt kleiner.

Er bestaan verschillende soorten salmonellabacteriën. In Nederland zorgen ze meestal voor redelijk milde klachten – zeker bij mensen die verder in goede gezondheid zijn. In andere landen hebben ze andere soorten salmonellabacteriën, die voor meer ernstige infecties zorgen. Denk bijvoorbeeld aan de reizigersziekten buiktyfus en paratyfus, die ontstaan door salmonella.

Symptomen van salmonella-infectie

Raak je in Nederland besmet met salmonella, dan word je niet altijd ziek. Hoe je reageert op een salmonella-infectie hangt af van de hoeveelheid bacteriën die je binnenkrijgt, maar ook verschillen de symptomen van persoon tot persoon door de reactie van je immuunsysteem. Meestal ontstaan de eerste klachten 6 tot 48 uur nadat je een besmet product gegeten hebt; vervolgens houden ze gemiddeld drie tot zeven dagen aan.

Een aantal symptomen die kenmerkend zijn voor een salmonella-infectie:

Soms kunnen ook hoofdpijn en spierpijn voorkomen als symptomen, vooral als je lichaam heftig reageert op de salmonella-infectie. Heb je een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld door medicatie of omdat je wat ouder bent, dan kun je ernstiger ziek worden van salmonella. In zeldzame gevallen kunnen de klachten na de besmetting blijven bestaan en kun je chronische symptomen overhouden aan een salmonella-infectie.

Behandeling van salmonella-infectie

Bovenstaande symptomen van een salmonella-infectie verdwijnen gelukkig meestal vanzelf weer, na zo’n drie tot zeven dagen. Wel is het belangrijk dat je in die tijd goed voor jezelf zorgt, zodat je niet uitgedroogd raakt. Als je diarree hebt, is het belangrijk dat je genoeg vocht, suiker en zout binnenkrijgt. Drink daarom thee, water bouillon en suikerzoutoplossing (ORS) als je ziek bent. Daarnaast wordt aangeraden om veel rust te nemen en je lichaam tijd te geven om op te knappen.

Raadpleeg een arts als er uitdrogingsverschijnselen zijn, zeker bij jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand. Ook is het slim om de dokter te bellen als er bloed in de ontlasting zit, je hoge koorts hebt of de klachten na een week niet verminderen.

Bron | RIVM, Maag Darm Lever Stichting

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden