Gezondheid
Déze symptomen kunnen wijzen op een netvliesloslating
Het zien van lichtflitsen, zwarte vlekken of sliertjes: het zijn een paar symptomen die horen bij een netvliesloslating. Jaarlijks krijgen ongeveer 10.000 mensen, vooral ouderen, te maken met deze oogaandoening. Wat is het precies? En wat kun je eraan doen?
Dit moet je weten over deze aandoening.
Wat is een netvliesloslating?
Om dat uit te leggen, beginnen we met een korte biologieles. Aan de binnenkant van de oogbol zit een netvlies. In de ruimte tussen de lens en het netvlies zit glasvocht, een soort doorzichtig gelei. Het netvlies zit op een paar plekken vast aan het glasvocht, maar als het loskomt, kan er een scheurtje in het netvlies ontstaan. Als vervolgens glasvocht onder het netvlies komt, kan het netvlies loslaten van de laag eronder. Dat noemen we een netvliesloslating. Blijft het alleen bij een scheurtje in het netvlies? Dan is een laserbehandeling meestal voldoende om loslating te voorkomen. Een netvliesloslating moet altijd geopereerd worden. Bij ouderen is de kans op deze oogaandoening groter, omdat het glasvocht door ouderdom krimpt en daardoor kan loskomen van het netvlies. Een netvliesloslating kan ook het gevolg zijn van een harde klap op het oog, bijvoorbeeld door een ongeluk, of hoge bijziendheid. Daarnaast speelt erfelijkheid een rol. De kans op een netvliesloslating zonder scheurtje in het netvlies is klein, maar komt heel soms voor bij mensen met een ontsteking van de binnenkant van het oog, een zwangerschapsvergiftiging, nierziekten of oogproblemen door diabetes. Na een netvliesloslating is de kans groter dat het ook in je andere oog gebeurt, zeker als het erfelijk is.
Symptomen van een netvliesloslating
Hoewel een netvliesloslating geen pijn doet, zijn er toch een paar klachten die bij deze oogaandoening horen. De volgende symptomen kunnen wijzen op een netvliesloslating:
- Het zien van vlekjes, sliertjes, spinnetjes of stipjes. Deze vormen ontstaan door troebelingen in het glasvocht.
- Het zien van lichtflitsen, een soort bliksemschichten.
- Uitval van het gezichtsveld. Bijvoorbeeld door een donkere vlek die in de ooghoek begint en zich langzaam of snel uitbreidt. Sommige mensen zien een soort gordijn of hebben het gevoel dat ze over een muurtje heen moeten kijken.
- Slecht zicht. Als het centrale deel van je netvlies loslaat, zie je minder scherp. Bij een netvliesloslating kan ook een bloedvaatje springen, waardoor je zicht heel snel afneemt.
Behandeling van een netvliesloslating
Is er sprake van een scheurtje in het netvlies? Dan kan het opgelost worden met een laserbehandeling. Daarmee kun je een netvliesloslating voorkomen. Bij een netvliesloslating is het belangrijk om zo snel mogelijk geopereerd te worden. Er zijn verschillende soorten netvliesoperaties, namelijk:
Glasvochtoperatie (vitrectomie)
Bij een netvliesloslating kiezen oogartsen meestal voor een glasvochtoperatie. Tijdens de wordt het glasvocht zoveel mogelijk uit het oog verwijderd. De arts doet een speciale vloeistof in het oog wat het netvlies op zijn plaats drukt. Vervolgens wordt het netvlies gelaserd waardoor er geen glasvocht meer onder komt. Tot slot haalt de oogarts de vloeistof weer uit het oog en vult het met gas of olie. Dat houdt het netvlies op zijn plek zodat het zich kan hechten aan de onderlaag.
Bandje om het oog
Soms brengt een oogarts (in combinatie met een glasvochtoperatie) een kunststof bandje aan om het oog. Het bandje wordt een beetje strakgetrokken waardoor het glasvocht minder aan het netvlies trekt. De arts prikt vervolgens een gaatje in de oogbol zodat het glasvocht kan weglopen. Het netvliesscheurtje wordt van buitenaf dichtgedrukt door een stukje kunststof.
Herstellen van een netvliesloslating
Bij 90 procent van de mensen zit het netvlies na een operatie weer goed vast. Heel soms moet je twee of drie keer geopereerd worden. Het kan even duren voordat je helemaal hersteld bent van een netvliesoperatie. Je oog is wat gezwollen, rood en gevoelig en je ziet misschien iets waziger. Ook fel licht kan de eerste periode vervelend zijn. In de eerste zes maanden na de operatie kan het zicht verbeteren. Bij sommige mensen gebeurt dat niet, omdat de gele vlek - deze is belangrijk om scherp te zien - tijdens de netvliesloslating is losgeraakt. Na een glasvochtoperatie wordt je ooglens troebel, dat noemen we staar. Bij oudere mensen gebeurt dat meestal binnen één tot drie jaar na de operatie, bij jongere mensen duurt het vaak wat langer. Je hebt dan een staaroperatie nodig.