null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze symptomen kunnen wijzen op een maagzweer

Oprispingen, brandend maagzuur en buikpijn: maagklachten die best regelmatig voorkomen. Maar heb je ze vaak? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze symptomen kunnen namelijk ook wijzen op een maagzweer.

We vertellen je wat een maagzweer is, hoe deze ontstaat en welke symptomen vaak voorkomen.

Een maagzweer

Bij een maagzweer zit er een wondje aan de binnenkant van je maag, in de beschermende slijmvlieslaag die daar zit. Door die beschadiging in het slijmvlies liggen de zenuwen in het bindweefsel daaronder bloot, waardoor het maagzuur daar een ontsteking en zo enorme pijn veroorzaakt. Een maagzweer kan ontstaan in de maag zelf, maar komt vaker voor net voorbij de maag, in de twaalfvingerige darm. Toch heet het ook dan nog steeds een maagzweer, ondanks dat het in het eerste deel van de dunne darm zit. In principe kan iedereen een maagzweer krijgen, maar het komt twee keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Symptomen maagzweer

Bij een maagzweer zit er dus een beschadiging in de maag of twaalfvingerige darm, die daar door maagzuur geïrriteerd raakt. Dit zorgt meestal vooral voor veel pijn in de bovenbuik. Als de maagzweer in de maag zit is de pijn vaak erger na het eten; zit de beschadiging in de darm dan is de pijn juist ‘s nachts het heftigst. Maar er zijn ook andere symptomen die regelmatig voorkomen bij een maagzweer. Dat zijn:

  • Brandend maagzuur en vervelende oprispingen
  • Een opgeblazen gevoel
  • Misselijkheid, soms zelfs met braken
  • Sneller dan anders een vol gevoel tijdens en na het eten.

Het is belangrijk om bij deze symptomen naar de dokter te gaan, omdat een maagzweer later over kan gaan in een maagbloeding. Daarbij heb je dezelfde symptomen als bij een maagzweer, plus gitzwarte ontlasting en het overgeven van bloed.

Mogelijke oorzaken

Vroeger werd er gedacht dat stress de veroorzaker was van een maagzweer, maar dat blijkt niet te kloppen. Hoewel factoren als stress, roken en alcohol de maag wel kwetsbaarder maken, is de oorzaak van een maagzweer in zeventig procent van de gevallen een maagbacterie. Deze bacterie heet helicobacter pylori en dragen veel mensen al vanaf hun jeugd bij zich. De meeste mensen hebben nooit klachten, maar één op de vijf mensen krijgt door deze bacterie wél een maagzweer.

Een andere mogelijke oorzaak van een maagzweer, is het gebruik van bepaalde medicatie. De zogenaamde NSAID's, ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac, zijn bijvoorbeeld soms de boosdoener. Ook sommige bloedverdunners en corticosteroïden kunnen de kans op een beschadiging van de maag vergroten.

Diagnose via kijkonderzoek

Als je met symptomen die wijzen op een maagzweer bij de dokter komt, is de kans groot dat je doorgestuurd wordt naar het ziekenhuis voor een gastroscopie. Hierbij wordt met behulp van een slang met een camera via je mond en slokdarm, in je maag gekeken. Heb je een maagzweer, dan doet de dokter een bloed- of ontlastingsonderzoek om te kijken of de helicobacter pylori-bacterie aanwezig is in jouw lichaam.

Behandeling van maagzweer

Als blijkt dat de maagzweer door die bacterie veroorzaakt is, zal de dokter je een aantal soorten medicatie voorschrijven. Meestal bestaat dat uit twee verschillende soorten antibiotica en een maagzuurremmer. De antibiotica schakelen de bacterie uit, en de maagzuurremmer zorgt ervoor dat de wond beter kan genezen. Vaak zul je merken dat de symptomen van de maagzweer langzaamaan afnemen. In ongeveer negentig procent van de gevallen is deze behandeling voldoende, maar soms is er nog een extra antibioticakuur nodig.

Een maagzweer die niet door helicobacter pylori-bacterie veroorzaakt is, wordt anders behandeld. In dat geval worden er alleen maagzuurremmers voorgeschreven om de maag tot rust te brengen. In beide gevallen wordt aangeraden niet te roken, geen alcohol te drinken en kleine, gezonde maaltijden te eten.

Bron | Thuisarts, Maag Lever Darm Stichting

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden