Deze symptomen kunnen wijzen op een maagbloeding
Bij een maagbloeding verliest iemand bloed naar het maagdarmkanaal toe vanuit de maag. Soms blijft het bloedverlies onopgemerk en er treedt niet altijd pijn op. Toch is het goed om op de symptomen te letten. Dit zijn de klachten en oorzaken van een maagbloeding.
Oorzaken van een maagbloeding
De meest voorkomende oorzaak van een maagbloeding is een maagzweer die gaat bloeden. Een maagbloeding kan ook ontstaan door een ontsteking van het maagslijmvlies. Dit slijmvlies kan bijvoorbeeld ontsteken door (veel) alcohol en aspirine te gebruiken. Ook ontstekingsremmers als ibuprofen, naproxen, antibiotica, en antistollingsmiddelen kunnen een maagbloeding veroorzaken. Andere mogelijke oorzaken zijn:
- Gastritis. Dat is een ontsteking en/of erosie van het maagslijmvlies. Een aanhoudende ontsteking kan leiden tot een maagbloeding.
- Een infectie met Helicobacter pylori. Dat is een bacterie die in het slijmvlies van de maagwand kan leven.
- Het Mallory-Weiss-syndroom. Door overmatige druk op de maaag ontstaan scheurtjes op de plek waar je slokdarm en maag samenkomen. Dit syndroom komt vaak door chronisch hoesten, overgeven of stuipstrekkingen.
- Maagkanker. Een maagbloeding komt vaak voor bij deze kankersoort.
Symptomen van een maagbloeding
Als je last hebt van een maagbloeding kun je dat aan verschillende symptomen merken. Sommige wijzen duidelijk op een bloeding, maar je kunt ook klachten hebben die wat vager zijn. Symptomen die vaak voorkomen bij een maagbloeding zijn:
- Bloed overgeven.
- Zwarte ontlasting.
- Misselijkheid.
- Duizeligheid.
- Pijnlijke steken in je buik of buikkrampen.
- Bloedarmoede.
- Bloed bij je ontlasting.
- Moeilijk kunnen ademen.
- Flauwvallen.
- Pijn op de borst.
- Buikpijn.
Heb je last van een van deze klachten? Dat is niet meteen reden voor paniek. De klachten kunnen ook andere oorzaken hebben. Als je zeker wil weten of je een maagbloeding hebt, is het verstandig om langs de huisarts te gaan.
Lang bloedverlies
Als je lange tijd last hebt van bloedverlies kun je bloedarmoede krijgen. Dat komt omdat je dan een gebrek aan ijzer in je lichaam hebt. Bij grote hoeveelheden bloedverlies kan je ontlasting zwart, kleverig en teerachtig worden. Als je dat merkt, is het verstandig met spoed contact op te nemen met een arts. Als je veel bloed verliest, kun je in shock raken en bloed overgeven. Het is belangrijk dat je dan naar het ziekenhuis gaat.
Welke behandeling heb je nodig bij een maagbloeding?
Een maagbloeding gaat meestal vanzelf weer over, maar er is altijd een diagnose nodig om te weten wat er precies aan de hand is. Bij een maagbloeding zijn de volgende behandelingen mogelijk:
- Een maagonderzoek of gastroscopie. Daarmee kan een arts de diagnose stellen en meteen proberen de bloeding te stelpen. Als dat niet lukt is er soms een operatie nodig.
- Maagzuurremmers.
- Bij een heel heftige bloeding waarbij je in korte tijd veel bloed verliest, is soms intensieve zorg nodig in het ziekenhuis. Je krijgt dan bijvoorbeeld een infuus en soms zelfs een bloedtransfusie.
Om te achterhalen of er sprake is van een maagbloeding, kun je het beste naar een huisarts gaan. Als verder onderzoek nodig is, verwijst de huisarts je uiteindelijk door naar het ziekenhuis.
Bron | Máxima MC, Cleveland Clinic, Healthline, AZ Voorkempen