Déze symptomen kunnen wijzen op een besmetting met de Helicobacter pylori bacterie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze symptomen kunnen wijzen op een besmetting met de Helicobacter pylori bacterie

Veel mensen dragen de Helicobacter pylori bacterie bij zich, zonder dat ze het door hebben. Dat komt omdat dit geen klachten hoeft te geven. Toch kan zo’n besmetting kan van kwaad tot erger gaan. Daarom is het goed om heel alert te zijn op de mogelijke symptomen bij een besmetting. Van een opblazen gevoel tot ernstige maagproblemen: waar moet je op letten?

En kun je hier ook van genezen?

Wat is de Helicobacter pylori bacterie?

Helicobacter pylori is een bacterie die voorkomt in het slijmvlies van de maagwand. Deze bacterie kan dus tegen het zuur in de maag. Infecties met deze bacterie komen over de hele wereld veel voor. Zo’n 90 procent van de bevolking in ontwikkelingslanden is besmet met deze bacterie. In Nederland gaat het naar schatting om ongeveer 15 procent van de mensen onder de 40 jaar en bij zeker 30 procent van de mensen boven de 60 jaar kan deze bacterie ook worden vastgesteld.

Hoe raak je besmet?

Het is niet helemaal duidelijk hoe je precies besmet kunt raken met de Helicobacter pylori bacterie, maar het is waarschijnlijk dat dit van mens op mens wordt overgedragen. Zo’n besmetting ontstaat alleen op kinderleeftijd, voornamelijk bij kinderen onder de vijf jaar oud. Ook spelen slechte hygiëne waarschijnlijk een rol bij de besmetting. Als je eenmaal besmet bent met de Helicobacter pylori bacterie dan blijft deze bacterie levenslang in je maag, tenzij je je laat behandelen.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn veel mensen die de Helicobacter pylori bacterie in hun maagwand hebben, maar hier geen last door ervaren. Toch kan dit op den duur wel voor klachten zorgen, zoals:

Een maagslijmvliesontsteking

Meestal leidt een besmetting met de Helicobacter pylori bacterie alleen tot een maagslijmvliesontsteking. Dit hoeft geen klachten te geven, waardoor een besmetting soms toevallig of helemaal niet wordt ontdekt. Als je wel klachten krijgt dan gaat het meestal om:

 • Misselijkheid
 • Opgeblazen gevoel
 • (Vage) pijn in de maagstreek
 • Weinig eetlust
 • Soms braken

Je kunt hierdoor een maagzweer krijgen. Ook kan een langdurige maagslijmvliesontsteking op den duur overgaan naar een atrofische maagslijmvliesontsteking. Dat houdt in dat de slijmvlieslaag aan de binnenkant van je maag veel dunner is dan normaal.

Ziekte van Ménétrier

Je kunt ook te maken krijgen met een speciale vorm van maagslijmvliesontsteking, genaamd: de ziekte ven Ménétrier. Dit wordt ook wel ‘reuzenplooienmaag’ genoemd. Hierbij heb je sterk verdikte plooien in het maagslijmvlies, waardoor er een hele dikke slijmvlieslaag ontstaat en andere cellen worden verdrongen. Dit kun je herkennen aan:

 • Maagpijn
 • Misselijkheid
 • Weinig eetlust
 • Vermoeidheid
 • Diarree
 • Gewichtsverlies

Maagkanker

Als laatste wordt de Helicobacter pylori bacterie volgens de Maag Lever Darm Stichting ook in verband gebracht met maagkanker. Doordat een langdurige maagslijmvliesontsteking je weefsel kan veranderen, kan dat de kans op maagkanker groter maken.

Lees ook: Regelmatig last van je maag? Misschien is het wel dyspepsie

Behandeling

Als je last hebt van de bovenstaande klachten is het dus heel belangrijk om contact op te nemen met een arts en te onderzoeken of het om een infectie met de Helicobacter pylori gaat. Dit kan via een bloed- of ontlastingsonderzoek, een ademtest of via een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie) worden vastgesteld. Blijk je besmet te zijn met de Helicobacter pylori bacterie? Dan is het verstandig om je altijd te laten behandelen om een maagslijmvliesontsteking en de mogelijk ernstige gevolgen hiervan te voorkomen. Een infectie met de Helicobacter pylori bacterie wordt met een kuur van verschillende antibiotica behandeld. Dit is een vrij zware kuur. Ook worden maagzuurremmers voorgeschreven om de genezing van je maagslijmvlies te bevorderen.

In de meeste gevallen is de antibioticakuur voldoende om de bacterie te verwijderen en klachten te laten verdwijnen. Indien je klachten blijft houden is het verstandig om een controleonderzoek te doen om te kijken of de bacterie weg is. Indien de bacterie nog steeds in het lichaam zit kan een ander antibioticum worden voorgeschreven.

Bron | Maag Lever Darm Stichting
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden