null Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Déze symptomen kunnen wijzen op diabetes type 2 (en dit kun je doen)

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes in Nederland: bijna een miljoen mensen hebben deze ziekte. Veel van hen weten dat niet, omdat ze nog in een vroeg stadium van de ziekte zitten en de klachten niet herkennen. Déze symptomen kunnen wijzen op diabetes type 2.

Een vroege diagnose kan grote verschillen maken.

Diabetes

Als je diabetes hebt, kan je lichaam de glucoselevels in je bloed niet meer goed in evenwicht houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig (of helemaal niets) van het hormoon insuline aanmaakt, of er niet op de juiste manier op reageert. Omdat het te maken heeft met de bloedsuikerspiegel werd diabetes vroeger ook wel suikerziekte genoemd.

In grote lijnen zijn er twee soorten diabetes: type 1 en type 2. Type 1 is een auto-immuunaandoening waarbij het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline maken, waardoor zij dit elke dag zelf moeten spuiten of een pompje dragen om dit kunstmatig aan te vullen.

Wat is diabetes type 2?

De meest voorkomende soort is diabetes type 2, waar we het in dit artikel over hebben. Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Bij deze vorm van diabetes reageert het lichaam niet goed op insuline en maak je er vaak ook te weinig van aan. Erfelijke aanleg vergroot de kans, maar daarnaast spelen overgewicht, roken, ouder worden en weinig beweging ook een grote rol bij het ontstaan van diabetes type 2. Bij een deel van de mensen is echter niet bekend hoe de aandoening ontstaat.

Lees ook:

Wanneer heb je eigenlijk een ‘normale’ bloedsuikerspiegel?

Symptomen van diabetes type 2

De symptomen van diabetes type 2 zijn vaak moeilijk te herkennen, vooral omdat ze niet plotseling ontstaan (wat bij type 1 vaak wel het geval is) maar sluimeren tot je op een punt komt waarop ze je leven enorm kunnen beïnvloeden. In eerste instantie merk je vaak aan déze symptomen dat je mogelijk diabetes type 2 hebt:

  • Je hebt vaak dorst en/of een droge mond
  • Je moet vaker dan normaal plassen
  • Ook zonder dat je heel druk bent, ben je erg moe
  • Je hebt last van kortademigheid, bijvoorbeeld als je een stukje loopt
  • Je hebt last van je ogen: rode en branderige ogen, wazig zien, slecht zien of soms dubbel zien
  • Wondjes genezen heel traag of gaan ontsteken
  • Je hebt last van jeuk
  • Infecties komen vaak terug, denk bijvoorbeeld aan blaasontsteking

Op langere termijn kan onbehandelde diabetes type 2 voor andere aanvullende klachten zorgen, omdat de hoge bloedsuiker invloed heeft op het hart, de bloedvaten en verschillende lichaamsdelen. Denk aan slechter zien, pijn en tintelingen in armen en benen, gevoelloze voeten en problemen met lopen.

Herken je deze symptomen van diabetes type 2?

Herken je deze klachten? Dan is het slim om naar je huisarts te gaan. Die kan met een simpele bloedtest onderzoeken of je misschien diabetes type 2 hebt en dat inderdaad de oorzaak is voor jouw symptomen. Door op tijd aan de bel te trekken, kan verdere schade aan je lichaam vaak beperkt blijven.

Blijkt dat je diabetes type 2 hebt, dan kan een behandeling gestart worden. Hoe dat er voor jou precies uitziet, hangt af van jouw lichaam en hoe je reageert op de behandeling. Meestal bestaat het uit een aantal onderdelen: levensstijlveranderingen (gezond eten, bewegen en afvallen), maar ook medicatie voor het stabiliseren van je bloedsuiker en het verlagen van je bloeddruk en cholesterol. Soms kan het ook met diabetes type 2 nodig zijn om insuline te spuiten, maar dat is alleen in ernstige gevallen.

Bron | Thuisarts, Diabetesfonds

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden