null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze symptomen kunnen wijzen op de veelvoorkomende longaandoening COPD

COPD is een verzamelnaam voor twee verschillende longaandoeningen: longemfyseem en chronische bronchitis. In ons land hebben bijna 600.000 mensen COPD. Daarnaast wordt vermoed dat nog eens 300.000 Nederlanders deze longziekte hebben, zonder dat ze het zelf weten. Terwijl het juist wel belangrijk is om de symptomen van COPD te herkennen.

En als je klachten hebt, is het slim om op tijd aan de bel te trekken. In veel gevallen is de ziekte bij vroege diagnose redelijk in toom te houden door gezonde voeding, medicatie en beweging. Maar in ernstige gevallen kan de longziekte ook een longaanval veroorzaken.

Verzamelterm

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease en is eigenlijk een verzamelnaam voor twee verschillende ziekten. Bij de eerste, longemfyseem, ontstaat COPD door een tekort aan longblaasjes. Daardoor kan er bij het ademhalen steeds minder zuurstof in het bloed worden opgenomen. Dit zorgt voor benauwdheid, hoesten, vermoeidheid en soms verzwakte spieren. Ook chronische bronchitis valt onder COPD. Bij deze ziekte zijn de bronchiën, vertakkingen van de luchtpijp, aanhoudend ontstoken. De slijmvliezen raken daardoor geïrriteerd, waardoor deze extra veel slijm produceren. Dat zorgt voor benauwdheid, hoesten en moeite met de ademhaling.

Oorzaak nummer 1: roken

De longaandoening kent meerdere oorzaken, maar meestal is roken de boosdoener (geweest) bij COPD. Toch heeft ongeveer één op de vijf mensen met de de ziekte nooit gerookt. Bij hen heeft de ziekte een andere oorzaak, zoals: astma, veelvuldige longontstekingen, andere longziekten, erfelijke aanleg, langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen en (extreme) luchtvervuiling.

Meestal ontstaan de eerste symptomen van COPD na het veertigste levensjaar, meestal zelfs een stuk later dan dat. Wanneer de symptomen wel eerder optreden, wordt dat veroorzaakt door een erfelijke aanleg. Mensen met deze aanleg missen bepaalde eiwitten in de longen, die beschermen tegen longziekten.

Symptomen van COPD

We hadden het al over benauwdheid, dit is dan ook de bekendste klacht die voorkomt bij de longaandoening. Maar daarnaast kent COPD ook aan aantal andere symptomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kortademigheid, een piepende ademhaling en frequent hoesten. Daarnaast spreken mensen vaak van overmatige slijmproductie en gewichtsverandering. Ook vermoeidheid en spierkrachtverlies komen regelmatig voor, omdat mensen met COPD een lager zuurstofgehalte in het bloed kunnen hebben. Daardoor is er minder energie in het brein en de spieren.

Een longaanval

Soms treedt er een acute hevige verslechtering op en worden de symptomen van COPD ineens een stuk heftiger. We spreken dan van een longaanval. Patiënten moeten met een longaanval direct naar het ziekenhuis om extra zuurstof toegediend te krijgen. Wanneer er niet snel gehandeld wordt, kan er blijvende schade ontstaan aan de longen en luchtwegen. Zo’n longaanval kan ontstaan door een andere infectie, bijvoorbeeld een verkoudheid of griep. Ook fijnstof of andere luchtvervuiling kan de oorzaak van een longaanval zijn bij iemand met COPD. Hoe vaak deze aanvallen voorkomen, verschilt per persoon.

Longfunctietest

Een arts kan COPD vaststellen door middel van een longfunctietest, waarbij je een paar keer diep moet blazen. Op die manier wordt de longinhoud bepaald. Soms is aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een CT-scan, röntgenfoto, inspanningstest, allergietest of uitgebreidere longfunctietest. Wanneer je de diagnose COPD krijgt, wordt ook de ernst van de aandoening bepaald. Dit is belangrijk voor de toekomstige behandelplannen.

Behandeling van COPD

Hoewel COPD een ongeneeslijke ziekte is, zijn er wel een aantal behandelingen mogelijk. Ten eerste wordt mensen die roken altijd aangeraden te stoppen. Ook is het volgen van een gezond dieet belangrijk, net als – wanneer mogelijk – voldoende bewegen. Daarnaast gebruikt bijna iedereen met COPD medicatie om de symptomen onder controle te houden. Denk bijvoorbeeld aan luchtwegverwijders en ontstekingsremmers die helpen om de benauwdheidsklachten te verminderen. Bij ernstige COPD is het soms nodig om extra zuurstof toegediend te krijgen via een neusbril.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Longfonds, Thuisarts

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden