null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze symptomen kunnen wijzen op de tandvleesaandoening parodontitis

Een gezond gebit is een levenslang gebit. Maar de tandvleesaandoening parodontitis kan roet in het eten gooien, soms zelfs met verlies van tanden en kiezen tot gevolg. We zochten uit wat paradontitis precies is en - nog belangrijker - wat je kan doen om het te voorkomen.

Paradontitis is een groot probleem in Nederland: bijna de helft van de vijftigplussers heeft er last van.

Wat is de tandvleesaandoening paradontitis?

Parodontitis is een tandvleesontsteking die zich heeft uitgebreid naar onderliggend weefsel en zelfs het tandbot. Bij parodontitis wordt het kaakbot afgebroken, waardoor je tandvlees zich terugtrekt en los gaat zitten. Je tanden en kiezen komen hierdoor los te zitten en kunnen er uiteindelijk zelfs uitvallen. Het is zelfs zo dat je kaakbot kan verdwijnen. Als dit het geval is komt het helaas niet meer terug. Vaak begint parodontitis met gingivitis, de officiële naam voor ontstoken tandvlees. Als je tandvlees er erg slecht aan toe is spreken we van een tandvleesaandoening, die we dus parodontitis noemen.

Symptomen van parodontitis

Parodontitis kan lang ongemerkt sluimeren in je mond; vooral omdat het vaak voor (bijna) geen pijnklachten zorgt. Het kan dan ook al in een vergevorderd stadium zijn, voordat je echt ontdekt dat je hier last van hebt. Een aantal symptomen die op parodontitis kunnen wijzen zijn:

  • Rood en gezwollen tandvlees
  • Snel bloedend tandvlees, bijvoorbeeld bij het eten of tandenpoetsen
  • Wildgroei van het tandvlees tussen de tanden
  • Teruggetrokken tandvlees of ineens ruimte tussen de tanden
  • Een vieze smaak in de mond die niet verdwijnt na tandenpoetsen
  • Constant een stinkende adem

Herken je deze symptomen? Dan is het

verstandig een afspraak te maken bij je tandarts. Hoewel parodontitis niet

altijd te genezen is, kan tijdige behandeling wel de schade beperken.

Oorzaak van parodontitis

De ontstekingen in je mond worden veroorzaakt door tandplak rond de tanden en kiezen. Wanneer tandplak zich ophoopt groeien er steeds meer bacteriën in je mond. Deze bacteriën veroorzaken vervolgens een ontsteking. Het tandvlees is rood en gevoelig en begint bij het poetsen (en flossen) te bloeden. En dat kan meerdere oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan medicatie, erfelijkheid, slechte mondhygiëne en poetsen met een té oude tandenborstel. Al deze factoren kunnen bijdragen aan een slecht gebit. Daarom is een gouden regel binnen de tandheelkunde dat gezond tandvlees nooit bloedt. Dus ook al vermoed je dat jouw bloedende tandvlees ‘slechts’ op gingivitis duidt, is het toch een goed idee contact op te nemen met je tandarts of mondhygiënist.

Lees ook:

Deze 8 mondklachten moet je volgens een tandarts áltijd serieus nemen

Tandvleesaandoening parodontitis voorkomen

Om gingivitis en uiteindelijk parodontitis te voorkomen is het verstandig voldoende te poetsen. Zo wordt er aangeraden twee of driemaal per dag grondig te poetsen. Grondig poetsen betekent overigens niet dat je hard met je tandenborstel heen en weer beweegt. Want ook dit is geen pretje voor je tandvlees. Gebruik naast het poetsen regelmatig flosdraad en tandenstokers. Als je mondwater gebruikt, kies dan mondwater van goede kwaliteit. Als je erg veel last hebt kun je om hulp vragen. De tandarts, mondhygiënist of parodontoloog zijn degene die je kunnen helpen bij parodontitis. Zij verwijderen de tandplak en daarmee de bron van de infectie. Alleen wanneer de parodontitis zo ernstig is en de tandarts er niets meer aan kan doen is het tijd voor een chirurgische behandeling. Tijdens deze behandeling wordt al het ontstoken weefsel op de moeilijke bereikbare plekken verwijderd.

Gevolgen van parodontitis

Bijna de helft van de 50-plussers heeft parodontitis. Dit kan te maken hebben met verschillende oorzaken. Behalve dat tandplak parodontitis van veroorzaken, is ook roken een belangrijke veroorzaker van de tandvleesaandoening. De ernst van de parodontitis is bij rokers zelfs nog groter. Dat komt omdat het gebit van rokers vaak minder goed op de behandeling aanslaat. Naast roken zijn er nog meer oorzaken. Er is namelijk ook een duidelijke relatie tussen ontstoken tandvlees en hartfalen en de hartritmestoornis atriumfibrilleren te zien.

Koreaanse onderzoekers ontdekten dat bij mensen die hun tanden regelmatig en goed poetsen tien procent minder atriumfibrilleren voorkwam. Daarnaast had twaalf procent minder hartfalen. En dat is niet alles. Een van de mondbacteriën die tandvleesontsteking veroorzaakt, speelt mogelijk ook een rol bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Neem de conditie van je tandvlees dus serieus en trek op tijd aan de bel wanneer je vermoed dat er iets niet in orde is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Tekst | Nicole Gommers

Beeld | Getty Images

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-36. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden