Déze symptomen kunnen wijzen op de reumatische aandoening sclerodermie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze symptomen kunnen wijzen op de reumatische aandoening sclerodermie

Sclerodermie is een zeldzame auto-immuunziekte, waarbij ontstekingen ontstaan in het bindweefsel, waarna dit aanzienlijk stugger wordt. Het is een pijnlijke aandoening die vaak pas laat ontdekt wordt.

De naam sclerodermie komt van het Griekse woord Skleros (= hard) en derma (= huid), dus: ‘harde huid’. Echter kunnen veel meer delen van het lichaam betrokken zijn bij deze reumatische aandoening.

Sclerodermie

Sclerodermie is zoals we eerder schreven is het een auto-immuunaandoening, wat inhoudt dat het afweersysteem gezond weefsel aanvalt. In het geval van sclerodermie is dat de eigen huid of het eigen bindweefsel, waarbij ontstekingen ontstaan. Dat bindweefsel kan na zo’n ontsteking verharden, waardoor nare klachten ontstaan. Omdat het bindweefsel overal zit, kan sclerodermie zorgen dat overal in lichaam ontstekingen en stugge plekken ontstaan. Spieren, gewrichten en organen raken vaak bij het ziekteproces betrokken; denk bijvoorbeeld aan je slokdarm, longen en nieren.

Sclerodermie is een zeldzame ziekte waar ongeveer 3000 mensen in Nederland aan lijden; de diagnose wordt jaarlijks zo’n honderd keer gesteld. Net als veel andere auto-immuunziekten, komt ook sclerodermie aanzienlijk vaker voor bij vrouwen: voor elke man zijn er drie vrouwen met de ziekte.

Twee soorten sclerodermie

In grote lijnen zijn er twee soorten sclerodermie: lokale sclerodermie en systemische sclerose. Bij lokale sclerodermie is alleen het bindweefsel van je huid verhard op een bepaalde plaats in je lichaam; daarbij komen inwendige orgaanproblemen weinig voor. Bij systemische sclerodermie is je hele lichaam bij de ziekte betrokken. Vooral de huid van je handen, voeten en gezicht verhardt hierbij, maar ook de inwendige organen worden stugger. Dat zorgt ervoor dat deze minder goed functioneren.

Symtomen van sclerodermie

Welke klachten passen bij sclerodermie, hangt af van de ernst van de aandoening. Een van de eerste symptomen is meestal het fenomeen van Raynaud, een witte of blauwe verkleuring van de vingers na blootstelling aan kou. Ook kun je opgezwollen, puffy, vingers krijgen waarbij de huid strak staat.

Andere symptomen die voorkomen bij deze aandoening zijn:

  • Zweertjes aan de vingertoppen
  • Kortademigheid (door verharding van de longen en longfibrose)
  • Brandend maagzuur omdat de slokdarm stugger is
  • Vermoeidheid
  • Darmklachten
  • Droge mond en branderig gevoel in de ogen
  • Ontsteking van de gewrichten

Diagnose stellen

De diagnose sclerodermie is soms moeilijk te stellen, vooral omdat de symptomen in het begin niet specifiek zijn voor deze ziekte. De typische veranderingen, zoals huidverstrakking of verharding van het bindweefsel, komen vaak pas in een later stadium naar voren. Daarnaast uit de ziekte zich bij iedereen anders, waardoor de symptomen moeilijk te herkennen zijn.

Om de diagnose sclerodermie te stellen, zijn verschillende onderzoeken nodig. Meestal doet de huisarts eerst een lichamelijk onderzoek en wordt er naar je bloedwaarden gekeken. Daaruit blijkt of je ontstekingswaarden verhoogd zijn en kunnen problemen met de nieren of hart of andere organen vastgesteld worden. Ook kijkt je arts of er bepaalde auto-antistoffen in je bloed aanwezig zijn. Dit zijn eiwitten die het afweersysteem maakt tegen lichaamseigen weefsel. Op basis van die uitslagen kunnen diverse aanvullende onderzoeken nodig zijn, waaronder een echo, röntgenonderzoek, biopsie of nagelriemonderzoek.

Behandeling en verloop

Omdat sclerodermie voor zo veel verschillende symptomen kan zorgen, verloopt de ziekte bij iedereen anders. Om die reden is er ook geen één vaste behandeling. Het heeft een onvoorspelbaar verloop, vooral de vorm die het hele lichaam aangaat. Systemische sclerose kan zowel mild als ernstig verlopen; de reden daarvoor is onduidelijk. Hoewel sclerodermie een chronische aandoening is die dus niet overgaat, zijn er wel behandelingen die de klachten kunnen verminderen. Denk hierbij aan medicatie in de vorm van ontstekings- of reumaremmers, maar ook middelen die de verslechtering van bepaalde organen. Per persoon wordt er een individueel behandelplan opgesteld, om de klachten te beperken.

Bron | Reuma Nederland, Sint Maartenskliniek

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden