Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze symptomen kunnen wijzen op de overgang

Wanneer de menopauze precies van start gaat, is moeilijk te voorspellen. Bij de meeste vrouwen beginnen de symptomen rond hun vijftigste, maar er zijn ook vrouwen bij wie de overgang zich eerder of juist later aandient.

Hoe weet je dat het zover is? Wij zetten de belangrijkste symptomen van de overgang voor je op een rij.

Menstruatie verandert door overgang

Een van de eerste dingen waaraan je kunt merken of je in de overgang bent, is je menstruatie. Als je niet aan de pil bent, zul je ondervinden dat je menstruatie begint te veranderen. De ongesteldheid komt eerst korter achter elkaar en wordt vaak heftiger, tot 'ie steeds langer uitblijft, onregelmatiger wordt en vervolgens helemaal verdwijnt. Als je een jaar lang geen menstruatie hebt gehad, spreken we van de menopauze. Vaak merk je in die periode ook veel andere symptomen van de overgang.

'Typische' symptomen van de overgang

Naast je menstruatie is er nog een aantal 'typische' klachten dat bij de overgang hoort. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende symptomen van de overgang:

1. Opvliegers

De zogenaamde opvliegers worden het meest genoemd als kenmerkende symptomen van de overgang. Wat overigens niet gek is, want maar liefst 80 procent van de vrouwen in de overgang heeft er last van. Opvliegers, ook wel 'hot flushes' genoemd, worden gekenmerkt door een ineens opkomend gevoel van hevige warmte en zweten. Dit komt doordat je hormoonhuishouding tijdens de overgang ontregeld is, en die je temperatuur daarin meeneemt. Deze plotselinge 'warmte-aanvallen' zijn volkomen onschuldig en horen nu eenmaal bij de overgang.

Wil je de temperatuurstijgingen in je lichaam toch wat beter onder controle krijgen? Draag dan bijvoorbeeld meerdere laagjes kleding, zodat je iets uit kunt trekken als je het warm krijgt. Ook is het verstandig om katoenen kleding te dragen, omdat dit tijdens het zweten minder aan je lijf plakt. En probeer te minderen met het drinken van cafeïnehoudende producten en alcohol; die kunnen de klachten verergeren.

2. Gewichtstoename door de overgang

Tijdens de overgang verandert je hormoonspiegel, wat gewichtstoename tot gevolg kan hebben. Voor veel vrouwen is dit een vervelende bijkomstigheid van de menopauze. Gelukkig kun je met gezonde voeding veel voor je lijf betekenen. Je zult zien dat je gewicht met de juiste voeding en levensstijl gelijk blijft of dat je zelfs wat kilo's verliest. Andere (overgangs)klachten kunnen er ook door verminderen. Lees hier meer over het beste dieet voor je hormonen.

3. Nachtelijk transpireren

Die opvliegers waar we het eerder over hadden, beperken zich helaas niet alleen tot de dag. Ook ’s nachts kunnen ze voor flink wat ellende zorgen. En daarmee komen we meteen op de volgende klacht op dit lijstje met symptomen van de overgang: nachtelijk transpireren. Omdat ook (of soms zelfs vooral) tijdens de nachtelijke uren je hormonen flink uit balans zijn, kan je temperatuur ook flink stijgen. Dat zorgt voor vervelende transpiratie-aanvallen, soms zelfs zo erg dat je pyjama en lakens drijfnat zijn. En dat kan soms weer slaapproblemen, vermoeidheid en prikkelbaarheid veroorzaken.

4. Vaginale droogheid

Een vervelende maar zeer vaak gehoorde en serieuze klacht tijdens de overgang is het last hebben van vaginale droogheid. Dit heeft te maken met het zakken van het oestrogeengehalte en een daardoor verminderde doorbloeding van de geslachtsorganen. Vrouwen kunnen daardoor last krijgen van een droge en gevoelige vagina en urinebuis. Dit ongemakkelijke probleem is het makkelijkst op te lossen door tijdens de seks glijmiddel te gebruiken en regelmatig een vaginale spoeling te doen.

Lees ook:

Ken je de onbekende overgangsklacht atrofische vaginitis al?

5. Lager libido

Het zal je niet verbazen dat door een verandering in je hormoonspiegel (wat dus schommelingen in je oestrogeen-, progesteron- én testosteronlevels veroorzaakt) ook je zin in seks verandert. Veel vrouwen krijgen minder zin in seks, wat grote gevolgen kan hebben voor hun seksleven. Wil je niet dat dit te veel invloed heeft tussen de lakens? Maak het onderwerp dan bespreekbaar en probeer samen met je partner manieren te vinden om het leuk te houden in de slaapkamer.

6. Mentale klachten als symptomen van de overgang

Een vervelende verandering tijdens de overgang, zowel voor jou als soms ook voor je omgeving, is dat je tijdens deze periode in je leven last kunt krijgen van stemmingswisselingen. Natuurlijk voelen we ons allemaal wel eens een dagje minder blij, maar tijdens de overgang gaat dit gevoel er vaak wat heftiger aan toe. Zonder dat je er invloed op hebt kun je ineens uitbarsten in een huilbui, tegen iemand tekeer gaan of overspoeld worden door een somber gevoel.

Stemmingswisselingen tijdens de overgang worden veroorzaakt door een verandering in je hormoonspiegel, waarbij schommelingen plaatsvinden in je oestrogeen- en progesteronlevels. Door deze schommelingen vindt ook een verschuiving in het serotonineniveau (ook wel het geluksstofje genoemd) in je hersenen plaats. Daardoor kunnen depressieve gevoelens en dus ook stemmingswisselingen de overhand krijgen.

Andere symptomen van de overgang

Behalve bovenstaande veelvoorkomende symptomen zijn er ook andere klachten die weleens voorkomen bij de overgang. Ze hangen niet per se duidelijk samen met de veranderingen van hormonen, en worden door medici daarom ‘niet-typische overgangsklachten’ genoemd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hartkloppingen, verstopping, gewrichtsklachten, slapeloosheid en hoofdpijn. Als je veel last hebt van dit soort symptomen tijdens de overgang kun je het beste een afspraak maken bij de huisarts.

Hoe lang duurt de overgang?

Hoe lang de overgang duurt verschilt per vrouw, dus hoe lang de symptomen aanhouden hangt daar ook vanaf. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de uiteindelijke menopauze is vier jaar. Maa dat betekent niet dat alle 'ellende' dan over is. Overgangsklachten kunnen vijf tot tien jaar duren, en soms zelfs langer. Er zijn ook vrouwen die maar een korte tijd merken dat ze in de overgang zijn en bijna geen symptomen hebben. Goed om te weten: vrouwen van wie de moeder vroeg in de overgang kwam, hebben een grotere kans dat dit hen ook gebeurt.

Videoserie: Opvliegers Enzo

Zit je met een prangende vraag over de overgang, zoals: hoe zit het met hormoontherapie? Of: moet ik bang zijn voor veel gewichtstoename? En wat kun je doen tegen de symptomen van de overgang? We maakten een videoserie waarin we deze én meer vragen over de overgang voor je beantwoorden. Bekijk de videoserie hier.

Bron | Radboud umc, Dokterdokter, Gezondheidsnet

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden