Heb je al eens gehoord van de kattenkrabziekte? Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze symptomen kunnen wijzen op de kattenkrabziekte

Katten zijn vaak geweldige huisgenoten, maar kunnen helaas soms ook ziektes met zich meebrengen. Heb je weleens gehoord van de kattenkrabziekte: ook wel de Bartonella henselae-infectie? Via een krab of beet van een kat kun je besmet raken.

Als je in goede gezondheid bent is er meestal niet direct iets ernstigs aan de hand als je deze kattenkrabziekte oploopt.

Wat is de kattenkrabziekte?

Als je door een kat wordt gekrabd of gebeten, loop je bij de kattenkrabziekte via een bacterie (Bartonella henselae) een infectie op.

Op de plek van de haal kunnen blaasjes en puistjes ontstaan. Ook kan je afvoerende lymfeknoop opzwellen, die zit bijvoorbeeld in je oksel. Bij deze zwelling in je oksel kan een abces ontstaan. Verder kun je last krijgen van koorts. Meestal gaat deze infectie na een tijdje vanzelf weg, maar het kan weken tot maanden duren voor je er weer helemaal bovenop bent.

De kattenkrabziekte is meestal niet gevaarlijk, maar bij kleine kinderen, jongvolwassenen (vooral mannen) en personen met een verzwakte weerstand kan de infectie zich verder in het lichaam verspreiden. De ziekte kan overgaan op andere organen, zoals je nieren, lever, hersenen of hart. Uiteindelijk kan deze infectie zelfs fataal worden. De meeste mensen lopen de kattenkrabziekte op in het najaar. Overal ter wereld komt deze infectieziekte voor. Per jaar krijgen ongeveer 300 á 1000 Nederlanders de kattenkrabziekte.

Symptomen van de kattenkrabziekte

Er zijn diverse symptomen waaraan je kunt merken dat je de kattenkrabziekte hebt. Het eerste dat je kunt merken zijn kleine knobbeltjes van ongeveer twee á drie milimeter rondom de huid waar je gebeten of gekrabd bent door een kat. Niet lang daarna zullen deze knobbeltjes veranderen in blaasjes. En na een paar dagen zullen er korstjes op verschijnen. Na korte tijd zullen deze plekjes weer weggaan. Een paar andere symptomen die verder regelmatig voorkomen zijn:

  • Na zo'n twee weken: grote en pijnlijke lymfeklieren: een lymfeklierontsteking.
  • Een abces in de lymfeklier.
  • Een heftige oogonsteking, bij contact tussen speeksel of wanneer de beet/haal plaatsvindt in het oog
  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Verlaagd bewustzijn

Als je een slechte weerstand hebt, kunnen de symptomen wat ernstiger zijn. Allereerst zul je knobbeltjes en bloedingen in je huid, lever en milt krijgen. Daarbij krijg je vaak koorts en voel je je ontzettend ziek. Dit kan zelfs fataal aflopen. Bij ongeveer twee op de honderd patiënten leidt de kattenkrabziekte tot een hersenvliesontsteking. Daarbij zijn de symptomen een verlaagd bewustzijn. stuipen en soms zelfs coma.

Oorzaken kattenkrabziekte

Er zijn ontzettend veel katten die de Bartonella henselae-bacterie met zich meedragen. Zelf worden ze daar niet ziek van, maar ze kunnen de bacterie dus wel op mensen overdragen. 22 procent van de Nederlandse katten heeft deze bacterie in het bloed. Katten kunnen deze bacterie krijgen door vlooien. Als katten bij elkaar zijn, kunnen deze vlooien van de ene kat op de andere overspringen. Daarna kunnen ze de bacterie op hun baasjes (of bezoek) overbrengen door een krab of beet. Als je zelf eenmaal deze bacterie hebt opgelopen, kun je er geen ander mens mee besmetten.

Behandeling van de Bartonella henselae-infectie

Het is erg belangrijk om de haal of beet op je huid direct goed te wassen en te desinfecteren. Om de infectie te voorkomen is het verstandig dat personen met een verminderde weerstand niet met kittens of jonge, speelse katten omgaan.

Als je de kattenkrabziekte hebt opgelopen kun je meerdere behandelingen ondergaan:

  • Als je koorts of pijn ervaart, kun je pijnstillers nemen.
  • Bij langdurige koorts, verspreiding van de infectie of zwelling van de lymfeklieren kun je een antibioticakuur krijgen.
  • Het doorprikken van de abces door een dokter.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | RIVM, Dierenapotheek, Gezondheidsplein

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden