De symptomen van de huidziekte van Bowen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze symptomen kunnen wijzen op de huidziekte van Bowen

Zie je vreemde, roodkleurige en ruwe plekjes op je huid? Dan zou je last kunnen hebben van de huidziekte van Bowen. Een huidziekte die goedaardig is, maar langzaam kan veranderen in huidkanker.

In dit artikel leggen we je uit wat de huidziekte van Bowen is, wat de symptomen zijn en welke behandelopties er zijn.

Wat is de huidziekte van Bowen?

De ziekte van Bowen is een huidziekte die voornamelijk voorkomt bij ouderen. Het is een langzaam groeiend, vroeg stadium van huidkanker dat samengaat met chronische ontstekingskenmerken. Het begint als klein en ruw plekje, roze plekje of als een verkleuring op de huid. De ziekte is goedaardig, maar kan langzaam overgaan in plaveiselcelkanker.

Het ontstaan van de huidziekte van Bowen

De kans op de huidziekte van Bowen is het grootst wanneer je in je leven vaak onbeschermd in de zon bent geweest, vaak verbrand bent in de zon of bijvoorbeeld regelmatig naar de zonnebank ging of gaat. De ziekte zit meestal dan op plekken waar veel zonlicht komt. Denk bijvoorbeeld aan je neus, wenkbrauw, ooglid, jukbeen, oor, lip, voorhoofd, handen, onderarmen, voeten en onderbenen. Maar de ziekte verschijnt niet alleen op plekken waar veel zonlicht komt. Zo kan het ook ontstaan op de geslachtsdelen of in de bilspleet.

Symptomen van de huidziekte van Bowen

Je kunt de huidziekte van Bowen herkennen als huidafwijking die langzaam groeit. Het ziet eruit als een rood, schilferig plekje met een golvende rand. De plekjes lijken erg op eczeem of psoriasis, maar in het geval van de huidziekte van Bowen voelt de schilfering wat ‘vaster’ aan. De plekken verschillen van formaat en zijn ongeveer tussen de twee millimeter tot tien centimeter groot.

Diagnose

Om de diagnose te stellen wordt er een huidbiopsie gedaan. Zo’n huidbiopsie is belangrijk om een doorgroei naar diepere delen in de huid en een ander type van huidkanker, zoals het basaalcelcarcinoom uit te sluiten.

De behandeling

Wanneer het om de huidziekte van Bowen gaat, dan snijdt een arts het plekje vaak weg. Hiermee wordt vaak ook een klein randje van de gezonde huid meegesneden. Op deze manier is de kans groter dat het plekje in één keer weg is. Voordat de arts gaat snijden krijg je eerst een prikje die de huid verdoofd en na het snijden wordt de wond gehecht.

Andere vormen van behandeling zijn het bevriezen van het plekje of een behandeling met een crème met 5FU. Dit is een vorm van chemobehandeling die op de huid gedaan wordt. Bevriezen of een behandeling met een crème zorgen voor weinig tot geen littekens, maar de kans is hierbij wel wat groter dat het terugkomt.

Na de huidziekte van Bowen

Wanneer de huidziekte helemaal is weggesneden, hoef je meestal niet meer terug te komen. En bij bevriezing of een behandeling met crème krijg je vaak na drie maanden een controle. Daarna is het vooral belangrijk om ieder kwartaal zelf je huid te controleren. Kijk dan of er weer rare plekjes terugkomen op dezelfde plek en of dat er nieuwe gekke plekjes ontstaan op andere delen van je lichaam. Zorg er daarnaast voor dat je je huid extra goed beschermt tegen de zon door jezelf goed in te smeren met een zonnefactor en niet in de volle zon te zitten.

Bron | Thuisarts, huidarts

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden