Deze symptomen kunnen wijzen op baarmoederkanker
In Nederland is baarmoederkanker de meest voorkomende soort kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen. Jaarlijks gaat het om zo’n 2000 patiënten. Bij dit type kanker groeien er kankercellen in de baarmoeder. Gelukkig wordt baarmoederkanker meestal in een vroeg stadium ontdekt, waardoor de kans op genezing groot is.
Baarmoederkanker is een vorm van kanker die vooral op latere leeftijd voorkomt. Het zijn met name vrouwen boven de 50 jaar die deze diagnose krijgen.
Baarmoederkanker
Bij baarmoederkanker (medisch ook wel endometriumcarcinoom genoemd) groeien er in de baarmoeder kankercellen. Het gaat om een kwaadaardig gezwel van het baarmoederslijmvlies. Dit is een laagje cellen dat aan de binnenkankt van de baarmoeder zit. Dit is de plek waar de kanker meestal begint, maar het kan ook verder groeien. Het kan dan naar de spieren van de baarmoeder of andere organen, zoals de vagina, eierstokken, blaas of dikke darm groeien. Ook kunnen de kankercellen in de lymfeklieren onder in de buik komen, waardoor de cellen ook in andere organen, zoals de longen of lever, terecht kunnen komen.
Verschil baarmoederhalskanker en baarmoederkanker
De termen komen je misschien beiden wel bekend voor, maar er is een duidelijk verschil tussen baarmoederhalskanker en baarmoederkanker. Baarmoederhalskanker ontstaat in het onderste, smalle gedeelte van de baarmoeder. Baarmoederkanker ontstaat in een ander gedeelte, namelijk in het brede deel van de baarmoeder.
De oorzaak van baarmoederkanker
Hoe baarmoederkanker ontstaat is niet precies duidelijk. Wel lijken vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen, een rol te spelen. Deze spelen een belangrijke rol bij de opbouw van het baarmoederslijmvlies in een normale menstruele cyclus. Als er langere tijd meer van dit hormoon in het bloed zit, kan het slijmvlies uiteindelijk veranderen en is de kans op baarmoederkanker groter. Een grotere aanwezigheid van dit hormoon kan ontstaan als:
- Je geen kinderen hebt gekregen.
- Je lichaam langdurig extra oestrogeen aanmaakt door overgewicht.
- Je langdurig medicijnen met oestrogenen gebruikt zonder progestagenen te gebruiken (bijvoorbeeld bij overgangsklachten).
- Je lange tijd gebruik maakt van Tamoxifen, een medicijn tegen borstkanker.
- Je eierstokkanker heeft die het hormoon maakt.
Baarmoederkanker kan ook ontstaan door een erfelijke ziekte: het Lynch-syndroom. Hierdoor is de kans op darm-, eierstok-, en baarmoederkanker groter. In dit geval ontstaat de kanker vaak voordat de patiënt 50 jaar is.
Soorten baarmoederkanker
Er zijn verschillende soorten baarmoederkanker, waarvan een endometriumcarcinoom verreweg het meest voorkomt. In 95 procent van de gevallen gaat het om deze variant. Er zijn vier stadia waarin de kanker ontdekt kan worden. In stadium 1 zit de kanker alleen in de baarmoeder. Bij 75 op de 100 vrouwen is dit het geval. In stadium 2 is de kanker verder gegroeid tot in de baarmoederhals. De kanker bevindt zich in stadium 3 ook rond de baarmoeder, bijvoorbeeld in de eierstokken, eileiders of de lymfeklieren onderin de buik. In het laatste stadium, stadium 4, is de kanker doorgegroeid of uitgezaaid naar andere organen, zoals de longen, darmen, buikvlies of de lever.
Symptomen van baarmoederkanker
Een belangrijk symptoom van baarmoederkanker is vaginaal bloedverlies. Dit klinkt als een lastig symptoom om te herkennen, maar omdat baarmoederkanker meestal na de overgang voorkomt, valt het bloedverlies op. Dit betekent echter niet dat bloedverlies na de overgang altijd betekent dat je baarmoederkanker hebt: het kan komen door veranderingen in de vagina en baarmoeder of soms betekent het zelfs niets. Andere symptomen van baarmoederkanker als je al in de overgang geweest bent, zijn:
- Bloed of bruin slijm uit de vagina, terwijl je al (meer dan) een jaar niet ongesteld geweest bent.
- Bloed bij het plassen.
- Vermoeidheid.
- Buikpijn.
- Afvallen zonder duidelijke reden.
Als je nog niet in de overgang bent, is tussentijds vaginaal bloedverlies een belangrijk symptoom van baarmoederkanker. Hierbij verlies je bloed op onverwachte momenten, tussen je menstruaties door. In dit geval is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Het gaat meestal niet om baarmoederkanker, maar het is wel verstandig om een deskundige dit uit te laten zoeken. Andere klachten die je kunt krijgen als je nog niet in de overgang bent, zijn:
- Veel bloedverlies als je ongesteld bent
- Bloed bij het plassen
- Moeheid
- Afvallen zonder duidelijke oorzaak
- Buikpijn
- Bloedverlies als je niet ongesteld bent
Onderzoek naar baarmoederkanker
Als je het vermoeden hebt dat je baarmoederkanker hebt, of er is sprake van bloedverlies na de overgang, dan kunnen er verschillende onderzoeken gedaan worden. Zo kan een arts een lichamelijk onderzoek doen, waarbij hij of zij voelt aan je buik en erop klopt. De gynaecoloog zal waarschijnlijk ook je schaamlippen en de buitenkant van de vagina onderzoeken. Ook wordt de binnenkant van de baarmoeder onderzocht met een inwendig gynaecologisch onderzoek en kan er een uitstrijkje gedaan worden. Soms voelt de arts ook met één of twee vingers in de vagina, om te onderzoeken hoe groot de organen onder in je buik zijn en hoe ze liggen.
Tijdens het gynaecologische onderzoek wordt er een vaginale echografie gedaan, waarmee de arts kan zien of het baarmoederslijmvlies verdikt is. Als dat zo is, zal de arts met een soort lepeltje wat baarmoederslijmvlies wegnemen. Als nog niet duidelijk is of het om baarmoederkanker gaat, kan nog een kijkonderzoek gedaan worden. Hierbij wordt vaak ook een biopsie gedaan.
Behandeling van baarmoederkanker
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij baarmoederkanker. Zo kan er gekozen worden voor een operatie waarbij de baarmoeder weggehaald wordt of bestraling. Ook chemotherapie, hormoonbehandeling en een combinatie van chemotherapie en bestraling behoren tot de opties. Welke behandeling het best bij je past is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder een mogelijke kinderwens en hoe je gezondheid is. Overleg met een arts wat voor jou de beste keuze is.
Bron | LUMC, Kanker.nl, Thuisarts, RadboudUMC