Margriet logo
null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Déze symptomen kunnen wijzen op artrose

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening in Nederland: zo’n anderhalf miljoen mensen hebben er last van. Hoe herken je de symptomen van artrose? We zochten het uit.

In principe kan artrose in alle gewrichten voorkomen, maar vooral de knieën, heupen en vingers zijn vaak aangedaan. Andere gewrichten waar artrose voor nare symptomen kan zorgen, zijn de grote teen en de onderrug en nek.

Wat is artrose?

Bij artrose is het hele gewricht betrokken, niet één van de onderdelen van een gewricht zoals bij veel andere reumatische aandoeningen. In grote lijnen zijn deze dingen aan de hand:

  • De kwaliteit van het kraakbeen in je gewricht gaat achteruit: het wordt dunner, zachter en brokkelig.
  • Ook ontstaan er veranderingen in het bot dat direct onder dit kraakbeen zit. Daar ontstaan voelbare (en soms ook zichtbare) knobbels, die osteofyten heten.
  • Daarnaast kunnen, mede door de twee bovenstaande tekenen, ook (lichte) ontstekingen of irritatie in het gewricht ontstaan. De slijmvlieslaag raakt dan ontstoken, wat zorgt voor pijn, zwelling en warmte.

Symptomen van artrose

Welke symptomen je hebt bij artrose, hangt vooral af van het gewicht waar de klachten zitten en in welk stadium van de aandoening je zit. De eerste symptomen bij beginnende artrose zijn vooral pijn bij het bewegen van het gewricht en stijfheid. In een later stadium wordt de stijfheid erger en heb je ook een pijnlijk gewricht in rust.

Een aantal andere symptomen van artrose zijn:

  • Stijfheid na een periode waarin je veel stil gezeten of gelegen hebt, bijvoorbeeld ’s ochtends.
  • Een krakend geluid/gevoel wanneer je het gewricht beweegt.
  • Een veranderde stand van het gewricht, soms vergroeiing en verdikkingen.
  • Vochtophopingen in het gewricht.

Lees ook:

Aha: dít is dus het verschil tussen artritis en artrose

Oorzaken van artrose

Hoe artrose ontstaat, is (nog) niet precies bekend. Wel is duidelijk dat artrose vaker voorkomt bij mensen die in bepaalde risicogroepen vallen. Het komt bijvoorbeeld vaker voor bij vrouwen, mensen boven de 45 jaar oud en mensen met overgewicht. Als je al artrose hebt in één van je gewrichten, is de kans groter dat je het in meerdere gewrichten krijgt. Mogelijk kan ook ergelijke aanleg de kans op deze aandoening vergroten.

Ook kunnen sommige andere factoren de kans op artrose vergroten. Denk daarbij aan jarenlange activiteiten die zwaar zijn voor de gewrichten, bijvoorbeeld fysiek zwaar werk. Ook wanneer een gewricht bij een ongeluk is beschadigd, loop je meer kans op deze aandoening. Ten slotte kan het ontstaan als gevolg van een andere ziekte van de gewrichten, bijvoorbeeld reumatoïde artritis.

Behandeling focust op bestrijden symptomen artrose

Helaas is er op dit moment nog geen behandeling die artrose kan voorkomen of genezen. Daarom is de behandeling van artrose gericht op het verminderen van de symptomen en het behouden van de functie van het gewricht, voor zover dat mogelijk is. Per persoon zal gekeken worden welke opties er zijn, afhankelijk van de symptomen en in welke gewrichten de artrose zit.

Beweging is een belangrijke factor in de behandeling van artrose. Als de aangedane gewrichten niet bewogen worden, worden ze alleen maar stijver en pijnlijker. Bovendien worden de spieren rondom het gewricht daardoor ook slapper. Als je artrose hebt, zal dus aangeraden worden om – onder belasting van een fysiotherapeut – voldoende te bewegen. Daarnaast wordt er ook vaak pijnstilling voorgeschreven in de vorm van medicatie. Levensstijlveranderingen, bijvoorbeeld wat kilo’s afvallen, kan soms ook aangeraden worden.

Is de artrose al in een vergevorderd stadium en zit het bijvoorbeeld in je heup of knie? Dan kan een operatie nodig zijn, waarbij je een kunstgewricht krijgt.

Bron | Reuma Nederland, Antoniusziekenhuis

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden