null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze symptomen blijken vaker voor te komen bij de Britse coronavariant

Hoewel de symptomen van de

Britse coronavariant heel erg lijken op het ‘oude’ coronavirus, blijkt nu dat

sommige klachten wel nét wat vaker voorkomen bij de nieuwe mutatie. Mensen die

besmet zijn met de Britse coronavariant melden namelijk aanzienlijk vaker

klachten als hoesten en keelpijn dan mensen die de klassieke coronavorm hebben.

Verlies van het smaak- en reukvermogen komt juist minder vaak voor bij de Britse coronavariant, terwijl deze symptomen eerder vaak gemeld werden als coronaklacht.

Symptomen Britse coronavariant

Naast keelpijn en hoesten worden ook vermoeidheid en een verzwakt gevoel vaker gemeld als symptomen bij de Britse coronavariant. Ook lijken de klachten wat langer aan te houden dan mensen die de oude versie van het virus hebben. Buikpijn en andere maag- en darmklachten komen juist aanzienlijk vaker voor bij het virus van vóór de mutatie. Voor het verlies van reuk en smaak geldt hetzelfde. Eerder gaf ruim de helft van de patiënten met het coronavirus aan dit te hebben; dat percentage is lager bij mensen besmet met de Britse coronamutatie.

Lees ook:

Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant: hoe ontstaat een coronamutatie?

Hoofdpijn en kortademigheid

Op het gebied van hoofdpijn, koorts en kortademigheid is er geen duidelijk verschil te zien tussen het ‘oude coronavirus’ en de nieuwe, Britse variant. Die komen eigenlijk bij alle versies evenveel voor. De Britse tegenhanger van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek, het ONS, maakte deze ontdekkingen woensdag bekend. Ze baseren zich daarbij op gegevens van mensen die tussen 15 november en 16 januari positief getest werden op het coronavirus in Engeland.

Verschillen tussen coronamutaties

Het is een van de eerste keren dat er een duidelijk verschil gezien wordt in symptomen tussen de eerste vormen van het coronavirus en de Britse coronavariant. Sinds de Britse coronamutatie eind vorig jaar opdook in het Verenigd Koninkrijk, was al wel duidelijk geworden dat de nieuwe variant besmettelijker is. Er bestaat nog onduidelijkheid over de vraag of de nieuwe variant ook dodelijker is of niet. Hier wordt momenteel op diverse plekken onderzoek naar gedaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frisse start, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden