Deze (subtiele) tekenen kunnen wijzen op gehoorverlies bij jou of een naaste Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze (subtiele) tekenen kunnen wijzen op gehoorverlies bij jezelf of een naaste

De televisie gaat steeds net iets harder, je moet wat vaker vragen of iemand iets kan herhalen: gehoorverlies kan er langzaam insluipen, bij jezelf of bij de mensen in je omgeving. En dat is jammer, want onbehandelde slechthorendheid kan nare gevolgen hebben.

We vertellen je waar je op moet letten om de eerste tekenen van gehoorverlies te herkennen.

Slechthorenden in Nederland

Er zijn in Nederland ongeveer 1,3 miljoen mensen met matig tot ernstig gehoorverlies. Van al deze mensen die slechter horen, hebben er zo’n 800.000 een hoortoestel. Dat betekent dat er dus flink wat mensen, zo’n 500.000, zijn die wél slecht horen, maar daarvoor geen hulpmiddelen gebruiken. En dat terwijl 400.000 van hen wel baat zouden hebben bij het gebruik van een hoortoestel. Dat is niet altijd onwil: mensen realiseren vaak pas laat dat ze last hebben van gehoorverlies. De eerste tekenen dat je slechter gaat horen, zijn namelijk vaak onduidelijk en erg subtiel.

Gehoorverlies herkennen bij jezelf

En dat terwijl gehoorverlies natuurlijk helemaal niet iets is om je voor te schamen. Door op tijd aan de bel te trekken bij vermoedens dat je slechter gaat horen, kun je veel klachten voorkomen. Gehoorverlies kan namelijk heel lastig zijn in het dagelijks leven. Niet alleen raak je sneller vermoeid omdat luisteren meer moeite kost, maar het kan ook voor problemen in je sociale leven, het verkeer of op het werk zorgen. Maak daarom als je denkt last te hebben van gehoorverlies, een afspraak bij je huisarts of plan een hoortest bij een audicien. De volgende tekenen zijn vaak klachten die ontstaan als je slechter gaat horen.

1. Je gaat dingen niet slechter, maar ánders horen

Gehoorverlies zorgt er niet altijd direct voor dat je slechter gaat horen, het kan ook zo zijn dat je geluiden anders gaat ervaren. Zo kunnen sommige geluiden ineens te hard of te zacht vinden, terwijl je andere dingen nog prima kunt horen. Dat komt omdat gehoorverlies in elke frequentie verschillend kan zijn: je kunt bijvoorbeeld hoge tonen - met een hoge frequentie dus - nog heel goed horen, terwijl lagere tonen slecht te horen zijn.

2. Je moet steeds vaker vragen of mensen iets harder praten, of de televisie harder zetten

Bij gehoorschade hebben de haarcellen in het oor steeds meer prikkeling nodig om een signaal door te geven dat je iets hoort. Om goed te horen heb je dus steeds hardere geluiden nodig. Hierdoor ga je zelf harder praten, vraag je anderen om harder tegen jou te praten én zet je de televisie steeds wat harder.

3. Je kunt niet meer bepalen waar geluid vandaan komt

Als je last hebt van gehoorverlies, geven de haarcellen in je oor prikkels niet meer altijd goed door. Dat kan in beide oren verschillend voorkomen, waardoor je niet alles meer in stereo hoort. En dan weet je dus niet meer precies of iets nu rechts of links van je gebeurt: het kan rechts gebeuren, maar links harder binnenkomen. Dit kan lastig of soms zelfs gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld in het verkeer.

4. Je verstaat mensen slecht in een rumoerige omgeving

Kun je tafelgenoten in een restaurant niet meer verstaan? Of kun je niet horen wat de groenteboer op de drukke markt nu precies zegt? Ook dat kan wijzen op gehoorverlies. Veel slechthorenden merken hun gehoorverlies als eerste op in een rumoerige omgeving, als ze merken dat door achtergrondgeluiden gesprekken niet duidelijk genoeg binnenkomen.

5. Je krijgt steeds vaker last van ‘bijgeluiden

Vaak gaat slechthorendheid gepaard met het ontstaan van zogenoemde bijgeluiden. Dat zijn geluiden die je wel hoort, maar er eigenlijk niet zijn. Denk aan piepen, ruisen en brommen; het wordt ook wel oorsuizen genoemd.

Gehoorverlies herkennen bij een naaste

Hoewel bovenstaande tekenen van gehoorverlies best duidelijk lijken te zijn, kan het toch lastig zijn om bij jezelf te herkennen dat je last hebt van gehoorverlies. Het is vaak zo dat klachten langzaamaan steeds erger worden: je bent meestal niet van de een op de andere dag slechthorend. Het is dan ook vaak zo dat juist mensen in je omgeving merken dat er iets aan de hand is met het gehoor. Zo kun ook jij dat mogelijk opmerken bij jou naasten. Maar op welke tekenen van gehoorverlies moet je dan letten? We zetten er een aantal op een rij.

1. Iemand heeft moeite met het volgen van gesprekken

Merk je dat iemand in je omgeving steeds weer dezelfde vragen stelt, zegt dat je harder moet praten of keer op keer vraagt om iets te herhalen? Dan zou dat kunnen wijzen op gehoorverlies. Mensen die slechter gaan horen hebben vaak vooral moeite met het volgen van groepsgesprekken en veel achtergrondgeluiden.

2. De televisie of radio staat buitengewoon hard

Kom je binnen bij iemand en staat de televisie of radio enorm hard aan? Ook dat kan wijzen op gehoorverlies. Omdat er steeds sterkere prikkels van de haarcellen nodig zijn om iets goed te kunnen horen, is het vaak zo dat deze elektrische apparaten enorm hard staan.

3. Men wordt stiller in grotere groepen

Door veel omgevingsgeluid kunnen mensen met beginnend gehoorverlies de weg kwijt raken in de vele gesprekken, waardoor ze zich kunnen afzonderen. Er wordt vaak geluisterd met een frons, omdat je gesprekspartner extra moeite moet doen om je te verstaan. Ook kun je merken dat iemand niet lacht om grapjes, of antwoorden geeft die niet gaan over het onderwerp waarover gesproken werd.

4. Telefoongesprekken verlopen moeizaam

Bellen kan extra ingewikkeld zijn als je slechter hoort: er is soms enige ruis op de lijn, gezichtsuitdrukkingen zijn niet te zien en liplezen is ook geen optie. Als je naaste gehoorverlies heeft, kan het dan ook zo zijn dat het steeds moeilijker is om met hem of haar te bellen. Soms is het zelfs zo dat mensen telefoongesprekken zo veel mogelijk proberen te vermijden.

Tekenen van gehoorverlies bespreken

Herken je deze tekenen van gehoorverlies bij een naaste? Dan is het goed om het gesprek met hem of haar aan te gaan. Probeer niet veroordelend te zijn, maar geef aan te willen helpen bij het oplossen van de gehoorproblemen. Bespreek het belang van het aanpakken van gehoorverlies, bijvoorbeeld een energieker brein of weer actief deelnemen in gesprekken. Je kunt aanbieden om mee te gaan naar de huisarts of audicien om het te bespreken.

Bron | Thuisarts, Beter Horen

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden