Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze strekoefeningen werken als je stijf bent na het opstaan

Veel mensen kunnen 's ochtends moeilijk uit hun bed komen. Het lichaam is nog niet warm en gewrichten worden minder soepel met de jaren. Herkenbaar? Bepaalde strekoefeningen kunnen erg goed werken als je opstaat en wat last hebt van stijfheid in je lichaam.

Met deze strekoefeningen houd je je gewrichten in goede conditie. En je hebt helemaal geen yogamatje of sportkleding nodig.

Strekoefeningen

Experts adviseren om gedurende de dag een beetje te bewegen en te stretchen om je lichaam soepel te houden en de doorbloeding te stimuleren. Door gelijk te stretchen als je wakker bent laat je je energie stromen en wordt je bloedcirculatie direct goed op gang gezet.

Start met Apanasana

Begin de dag met deze strekoefening als je nog in bed ligt. Deze houding wordt ook wel eens de 'knieën-naar-de-borsthouding' genoemd. Ga op je rug liggen en leg je armen langs je lichaam. Adem uit en trek je knieën langzaam naar je borst. Adem in en pak dan met je handen het middelste deel van de scheenbenen vast. Druk ondertussen de onderrug stevig in de grond. Blijf zo'n 6 tot 9 ademhalingen in deze houding, of zo lang als prettig voelt. Daarna strek je je benen languit naar achteren.

Lees ook: Rugpijn? Probeer déze vorm van yoga dan eens

Bananasana

Voor deze strekoefening breng je je handen boven je hoofd en pak je met beide handen de elleboog vast van de andere arm. Laat je tenen richting het plafond wijzen en activeer de beenspieren. Vervolgens breng je aan één kant van het lichaam de armen en benen naar elkaar toe. Dit doe je tot op het punt dat je een stretch voelt aan de andere zijkant van het lichaam. Na een minuut de strekoefening gedaan te hebben, wissel je van kant.

Dangling pose

Voor deze oefeningen moet je even naast je bed gaan staan. Je brengt beide handen zijwaarts omhoog op de inademing en op de uitademing rol je jezelf wervel voor wervel af naar beneden. Buig je knieën iets. Laat het hoofd hangen en ontspan je armen. Als je wilt kun je bij deze houding ook de ellebogen vastpakken. Blijf voor ongeveer één minuut zo stil mogelijk hangen. Deze oefening geeft ruimte in je onderrug.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Happywithyoga.nl

Beeld | iStock

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden