Margriet logo
spullen astmaklachten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Déze spullen in huis kunnen astmaklachten erger maken

Door astma, een chronische ontsteking van de longen, kun je heftig reageren op bepaalde prikkels, zoals rook, huisstofmijt of haren van huisdieren. Ook déze spullen in huis kunnen astmaklachten verergeren, blijkt uit onderzoek.

Uit onderzoek blijkt dat bepaalde omgevingsfactoren een negatieve invloed hebben op astmaklachten. Onderzoekers analyseerden onlangs 56 studies waarbij in totaal ruim 137.000 Australiërs betrokken waren. De analyse toont aan dat astmapatiënten vooral klachten ervaren door (indirect) rook in te ademen, bijvoorbeeld door een rokende collega of huisgenoot. Ook hebben astmapatiënten volgens het onderzoek vaak een van deze spullen - triggers voor astmaklachten - in huis.

Astmaklachten door spullen in huis

Hoewel veel astmapatiënten voor synthetisch beddengoed kiezen, kan een dekbed met een synthetische vulling, zoals polyester, astmaklachten soms juist verergeren. Het trekt namelijk meer huisstofmijt aan dan een dekbed van dons. Ook word je daardoor sneller blootgesteld aan vluchtige organische chemicaliën die voorkomen in veel huishoudelijke producten. Dat kan voor klachten zorgen. Een synthetisch dekbed en kussen trekt bovendien meer honden- en kattenharen aan, wat de klachten - vooral bij kinderen - kan verergeren. Bij een verenkussen is dat minder. Tot slot kan ook een kachel, haard of verwarming op gas voor klachten zorgen, omdat het stikstofdioxide uitstoot en dat geïrriteerde luchtwegen kan veroorzaken. De analyse onderstreept volgens de onderzoekers het belang van preventie en voorlichting om astmaklachten te voorkomen.

Bron | Science Alert

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden