null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze sport werkt volgens onderzoek net zo goed tegen Parkinson als medicatie

Dat sporten gezond is, is algemeen bekend. Maar voor mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson is beweging extra gezond. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt namelijk dat drie keer per week cardiotraining op een hometrainer net zo goed voor de motoriek van de patiënten is als de gebruikelijke medicatie.

Voor patiënten met Parkinson is het door de lichamelijke en geestelijke beperking extra moeilijk om een sport lang vol te houden. De onderzoekers ontwikkelden daarom speciale trainingsprogramma’s waarbij patiënten extra worden gestimuleerd om de oefeningen ook daadwerkelijk thuis te gaan doen.

Extra motivatie

De proefpersonen werden voor het onderzoek verdeeld in twee groepen. De eerste groep kreeg een motiverende app waarmee ze rek- en strekoefeningen moesten doen. De tweede groep kreeg een hometrainer met motiverende games. Deze groep kreeg de opdracht om minimaal drie in de week dertig tot 45 minuten op de hometrainer te fietsen. Het systeem pastte de moeilijkheid van het spel aan op de hartslag van de patiënt, zodat de zwaarte van de training precies goed was. Bovendien werden de uitdagingen groter naarmate de deelnemers fitter werden. De motiverende games en het beloningssysteem van de app droegen er volgens de onderzoekers aan bij dat de proefpersonen trouw waren aan hun opdracht.

Zelfde effect als medicijnen

Volgens de onderzoekers hebben patiënten met Parkinson het meeste baat bij de oefeningen op de hometrainer. Niet alleen de conditie, maar ook de motoriek van deze groep verbeterde aanzienlijk. Volgens de onderzoekers was dit effect zelfs zo sterk, dat het vergelijkbaar was met het effect van de gangbare medicatie die ze voor hun ziekte kregen.

Meer onderzoek

Het feit dat het sporten helemaal thuis kan plaatsvinden is volgens de onderzoekers een groot voordeel voor patiënten, wat de haalbaarheid van de behandeling ten goede komt. Volgens hoofdonderzoeker Bas Bloem is de betekenis van dit onderzoek groot: "We gaan nu onderzoeken of langduriger fietsen er ook voor kan zorgen dat het verloop van de ziekte wordt afgeremd. De door ons ontwikkelde ‘exergaming’ aanpak leent zich daarnaast heel goed als toepassing om het sportgedrag bij patiënten met andere aandoeningen duurzaam te verbeteren."

Lees meer

Dit is wat je wilt weten over hersenveroudering door Parkinsonisme

Bron | Radboudumc

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden