Deze soorten migraine zijn er Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze soorten migraine zijn er (en komen het vaakst voor)

Op 12 september is het Wereld Migraine Dag. Een op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met deze hersenaandoening. Dat het veel meer is dan gewone hoofdpijn weten we misschien wel, maar wist je ook dat er heel veel verschillende soorten migraine zijn? Deze vormen kennen we en komen het vaakst voor.

Migraine is een vorm van hoofdpijn. Maar anders dan ‘gewone’ hoofdpijn, komt deze vorm in heftige aanvallen. Meestal is het een bonzende pijn die aan één kant van het hoofd zit. Soms gaat het gepaard met een aura, waarbij je vlekken ziet, of je voelt tintelingen in je hand. Wanneer je een migraine-aanval hebt, kun je niet veel meer doen dan rusten, bijvoorbeeld in een donkere kamer. Toch zijn er ook vormen waarbij de pijn zich anders uit.

Migraine met aura

Wanneer je last hebt van een migraine aura ontstaat er een vlek in je gezichtsveld. Deze vlek zorgt ervoor dat je minder goed kunt zien en heeft verschillende kleuren. Ook wordt het steeds groter. Hoe lang de aanval duurt, verschilt per persoon. Voor de één duurt het 15, voor de ander soms wel 60 minuten. Niet iedereen die migraine heeft, heeft last van deze zogenoemde ‘aurafase’. En mensen die last hebben van migraine aura, krijgen ook niet altijd een hoofdpijnaanval na de aurafase.

Stille migraine

Stille migraine lijkt op gewone migraine, met als grote verschil dat je geen last hebt van hoofdpijn. Wel krijg je andere klachten, zoals aura’s, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht. Maar die hoofdpijnaanval blijft uit. Dit type migraine komt vooral voor bij mensen die na hun veertigste pas last krijgen van migraine.

Hormonale migraine

In sommige gevallen speelt migraine op wanneer er schommelingen zijn in hormonen. In de periode dat vrouwen bijvoorbeeld ongesteld zijn, kunnen zij last krijgen van hoofdpijn. Hoe dit precies zit, is niet duidelijk, maar onderzoekers denken dat het komt doordat het hormoon oestrogeen daalt voor de menstruatie. Dat heeft hormonale migraine als gevolg.

Chronische migraine

Sommige mensen hebben last van chronische migraine. Zij hebben de helft van de maand hoofdpijn, waarvan ze acht dagen of meer last hebben van migraine. De oorzaak hiervan is vaak een teveel aan pijnstillers of speciale medicijnen tegen migraine.

Evenwichtsmigraine

Waar sommige vormen van migraine gepaard gaan met een aura, is dat bij evenwichtsmigraine net even anders. Bij deze vorm van migraine krijg je last van plotselinge draaiduizeligheid. Vaak komen die aanvallen uit het niets, maar een bepaalde beweging met je hoofd of prikkeling van de ogen kan de oorzaak zijn. Hierbij krijg je ook last van andere klachten, denk bijvoorbeeld aan misselijkheid, hoofdpijn, braken, overgevoeligheid voor licht en geluid en het zien van vlekken. De duur van evenwichtsmigraine wisselt sterk. Het kan minuten, maar ook drie dagen duren.

Oogmigraine

Zie je plotseling zwarte vlekken, lichtflitsen of vreemde kleuren of vormen? Dan kun je last hebben van oogmigraine. Ook kun je wazig, slecht of juist dubbel gaan zien en moeite hebben met praten. Deze vorm van migraine is vaak minder pijnlijk dan gewone migraine en over het algemeen houden de klachten maximaal een uur aan. Zoals de naam doet vermoeden komt het voor in één of beide ogen.

Hemiplegische migraine

Deze vorm van migraine is zeldzaam, maar heftig. Bij hemiplegische migraine is er namelijk sprake van halfzijdig krachtsverlies. Zo kun je krachtsverlies hebben in één hand, maar kan ook de kracht aan een kant van je lichaam uitvallen. Ook kun je andere auraverschijnselen krijgen, zoals problemen met zien, tintelingen, problemen met spraak en een verlaagd bewustzijn. Hemiplegische migraine komt voor in twee vormen. We spreken van Familiaire Hemipligsche Migraine als de migraine voorkomt in families. Wanneer maar één persoon in een familie hier last van heeft, heet het Sporadische Hemiplegische Migraine.

Bron | Hersenstichting, Thuisarts, LUMC

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden