Astma Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze soorten astma komen vaak voor (en zo worden ze behandeld)

Astma is een chronische aandoening aan de longen, waarbij de longen altijd kleine ontstekingen vertonen en (daardoor) erg gevoelig reageren op prikkels. Maar wist je het geen één aandoening is, en dat er een aantal verschillende soorten astma bestaan?

We vertellen je welke soorten het vaakst voorkomen en hoe deze vormen van astma behandeld worden.

Wat is astma?

Als je astma hebt, zijn je longen eigenlijk chronisch ontstoken. Niet zoals bij een longontsteking door een bacterie, maar door een andere (vaak onduidelijke) oorzaak. Die ontsteking bevindt zich meestal in de bronchiën, kleine buisjes die in je longen zitten. Normaal gesproken zijn die wijd genoeg om makkelijk te ademen, maar bij astma gaat dat lastiger. Omdat die bronchiën bij astma altijd een beetje ontstoken zijn, maken ze meer slijm aan. Dat maakt de buisjes nauwer, wat ademen minder makkelijk maakt. Ook raken ze snel overprikkeld. Door die prikkels trekken de spiertjes rondom de longbuisjes samen, en worden ze nauw. Daardoor gaat ademen moeilijker, en word je dus benauwd. Daarnaast kan ook je ademhaling piepen, kun je kortademig zijn en een gebrek aan energie hebben door astma.

Verschillende soorten astma

In Nederland zijn er bijna 600.000 mensen met astma; meer vrouwen dan mannen. Naar verwachting neemt dat aantal alleen maar toe in de komende jaren. Zoals we eerder al schreven, zijn er dus een aantal verschillende soorten astma. Hoewel ze allemaal voor ongeveer dezelfde klachten zorgen, kan de ernst van de symptomen aanzienlijk verschillen. De belangrijkste factor bij de soorten astma, zijn de prikkels die voor klachten zorgen. Vaak heeft iemand meerdere vormen van astma tegelijk. We zetten vier soorten astma die regelmatig voorkomen onder elkaar.

1. Allergisch astma

Allergisch astma wordt vaak gezien. Bij deze vorm van de aandoening word je benauwd wanneer je stoffen inademt waar je een allergie voor hebt. Denk bijvoorbeeld aan stuifmeel of huisstofmijt. Maar ook bepaalde voedingsstoffen of medicatie kunnen deze klachten veroorzaken. Je lichaam maakt dan namelijk histamine aan, wat allergisch astma kan triggeren. Ongeveer tachtig procent van de mensen met deze vorm van astma heeft daarnaast ook andere allergische klachten, zoals een chronische verkoudheid of veelvoudig niezen.

2. Niet-allergisch astma

Als je niet-allergisch astma hebt, krijg je astmasymptomen van prikkels waar je geen allergie voor hebt. Dat kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan rook, parfum of uitlaatgassen. Maar ook veranderde weersomstandigheden, zoals kou, mist of een hoge luchtvochtigheid kunnen zorgen voor benauwdheid, hoesten en een piepende adem. Ook stress kan de symptomen van niet-allergisch astma verergeren. Ditzelfde geldt voor angst en verdriet, ook deze emoties ervoor zorgen dat de spieren rondom de (al ontstoken en dus vernauwde) bronchiën zich aanspannen.

3. Inspanningsastma

Heb je inspanningsastma? Dan heb je vooral benauwdheidsklachten als je (de naam zegt het al) je inspant. Bijvoorbeeld als je aan het sporten bent, maar ook als je bijvoorbeeld een sprintje wilt trekken om de trein nog nét te halen. Je krijgt vooral symptomen als je snel in beweging komt en moet daar met deze vorm van astma dus altijd rekening mee houden. Rustig beginnen is heel belangrijk, maar kan de symptomen niet altijd voorkomen. Ook omstandigheden zoals temperatuur en een droge of juist vochtige lucht vergroten – net als bij andere soorten astma – de kans op klachten.

4. Ernstig astma

Van alle verschillende soorten astma, komt ernstig astma gelukkig het minst vaak voor. Bij deze vorm van de aandoening zijn de symptomen erg moeilijk onder controle te krijgen én houden. Mensen met deze soort astma hebben meestal veel klachten en moeten regelmatig een specialist zien voor behandeling. Ernstig astma kan ontstaan door grote ontstekingen in de bronchiën, maar ook door bijvoorbeeld overmatige omgevingsprikkels of een andere ziekte of aandoening naast astma.

Behandelingen voor astma

Astma is in alle soorten een chronische aandoening; het is dus een blijvende longziekte. Hoewel er dus geen genezing mogelijk is, kunnen veel mensen met astma met de juiste behandeling en medicatie er wel goed mee leven. De meeste mensen met astma krijgen twee soorten mediatie: ontstekingsremmers en luchtwegverwijders. De ontstekingsremmers zorgen ervoor dat de ontstekingen in de bronchiën beperkt blijven, de luchtwegverwijder zorgt ervoor dat de longbuisjes ontspannen en er dus meer ruimte is voor de lucht. Meestal gebruik je de ontstekingsremmer dagelijks om te zorgen dat de longen niet zo heftig reageren op prikkels, en de luchtwegverwijders als je benauwd bent of een astma-aanval hebt. Ook worden ze soms gecombineerd in één medicijn.

Inhalator

Eigenlijk krijg je bij astma altijd een inhalator voor je medicatie, die in de volksmond vaak een puffer genoemd wordt. Je inhaleert de medicatie zodat ‘ie direct in je luchtwegen en longen terecht komt: daar waar het probleem zit. Het is wel heel belangrijk dat je dit op de juiste manier doet; het is dus belangrijk dat een arts of een verpleegkundige je de juiste techniek leert. Bij kinderen, tijdens een astma-aanval of bij mensen met ernstige astma kan een vernevelaar soms nodig zijn. Zo’n apparaat zet een vloeibaar medicijn om in een nevel, die je vervolgens kunt inhaleren.

Andere behandelmethoden

Naast medicatie, kunnen ook andere behandelingen helpen bij verschillende soorten astma. Zo is het bij allergisch astma belangrijk om prikkels waar je allergisch voor bent te vermijden, en kun je bij inspanningsastma door een fysiotherapeut begeleid worden om rustig te beginnen met sporten. Ook gezond leven, niet roken en voldoende bewegen kan bijdragen aan de behandeling van astma.

Bron | Thuisarts, Longfonds

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden