null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Déze soort bloedverdunners vergroot mogelijk de kans op artrose

Ouderen die vitamine K-remmende bloedverdunners slikken, hebben een groter risico op artrose. De kans op deze vorm van slijtage aan de gewrichten zou maar liefst 2,5 keer groter zijn bij mensen die deze medicatie gebruiken.

Dat stellen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam, in twee publicaties die vandaag verschijnen.

Link bloedverdunners en artrose

Het is de eerste keer dat vitamine K invloed heeft op hoe ernstig artrose is, en dus ook voor het eerst dat dit gelinkt wordt aan bepaalde bloedverdunners. De bloedverdunners remmen de hoeveelheid vitamine K in het lichaam, terwijl diezelfde vitamine júist zo belangrijk is om het kraakbeen in gewrichten soepel te houden. Daardoor zouden mensen die deze bloedverdunners hebben, ernstigere artrose krijgen.

Versleten gewrichten

In Nederland zijn ongeveer een miljoen mensen met artrose, wat een chronische aandoening aan de gewrichten is. We spreken van artrose als het kraakbeen, dat tussen de botten in een gewricht zit, in grote mate afgenomen is. Dat kraakbeen zorgt ervoor dat de botten die samenkomen in een gewricht gemakkelijk over elkaar glijden; dat mechanisme verdwijnt. Ook het gewricht zelf en de slijmvliezen in het gewricht kunnen in kwaliteit afnemen bij artrose, waardoor het minder goed functioneert. Artrose is niet te genezen of behandelen: alleen pijnmedicatie kan wat helpen. In ernstige gevallen van artrose kan een nieuw gewricht nodig zijn, bijvoorbeeld een kunstheup of -knie.

Lees ook:

Aha: dít is dus het verschil tussen artritis en artrose

Bloedverdunners met vitamine K-remmende functie

Ongeveer een miljoen Nederlanders slikken bloedverdunners, maar daarbij gaat het niet altijd om een variant die de kans op artrose vergroot. Sinds een paar jaar zijn er namelijk ook medicijnen beschikbaar die geen invloed hebben op vitamine K. Zo’n 244.000 mensen slikken wel dergelijke medicijnen die een vitamine K-remmende functie hebben, bijvoorbeeld acenocoumarol.

Het gaat om veel ouderen die nog de bloedverdunners slikken die invloed hebben op het vitamine K-niveau en dus artrose kunnen verergeren. Dat komt vaak omdat zij de medicatie al langer slikken, en het wisselen van soort bloedverdunners lastig kan zijn. En dat, gecombineerd met de al verhoogde kans op artrose op hogere leeftijd, zorgt dus voor een aanzienlijk grotere kans op slechte gewrichten. In overleg met een arts zou er eventueel dus toch gewisseld kunnen worden van vorm van bloedverdunners.

Vervolgonderzoek

De wetenschappers willen nu een vervolgonderzoek starten om uit te vinden of het slikken van meer vitamine K helpt tegen artrose. Soms is het bijvoorbeeld zo dat mensen na vervanging van een knie door artrose, bloedverdunners krijgen die vitamine K remmen. Dat is natuurlijk niet handig: het risico op artrose in de andere knie loopt dan alleen maar op. De wetenschappers willen nu dus ontdekken of een extra hoeveelheid vitamine K dat kan tegenhouden.

Bron | Erasmus MC, AD

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 17 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom 60'ers gelukkiger zijn dan 50'ers, een interview met Humberto Tan, zó voorkom je spierverlies, wonen op een boot en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden