Deze (soms verrassende) symptomen kunnen wijzen op slaapapneu Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze (soms verrassende) symptomen kunnen wijzen op slaapapneu

Zo’n 600.000 mensen in Nederland hebben slaapapneu, al weet een groot deel van hen dit (nog) niet. Symptomen als ademstops en extreem snurken kennen de meeste mensen wel bij deze aandoening, maar wist je dat je ook overdag klachten kunt ervaren door slaapapneu? We zetten de, soms verrassende, klachten voor je op een rij.

Apneu betekent letterlijk ‘geen lucht’. Bij slaapapneu is het dus zo dat je meerdere keren per nacht een letterlijke adempauze neemt, en je dus even geen lucht krijgt. Dat kan soms tien seconden duren, maar soms ook langer. En dat dan tien tot zelfs wel veertig keer per uur.

Slaapapneu

Bij slaapapneu hebben mensen dus ademstops, die er vervolgens weer voor zorgen dat mensen (onbewust) wakker worden. In grote lijnen zijn er twee oorzaken voor slaapapneu. Het kan worden veroorzaakt doordat je hersenen te weinig of geen signalen geven die je ademhaling aansturen. Dat wordt centraal slaapapneu syndroom (CSAS) genoemd, maar komt niet zo vaak voor. Meestal gaat het om obstructief slaapapneu syndroom (OSAS). De keel valt dan dicht, waardoor de luchtwegen grotendeels afgesloten zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat iemand een relatief grote tong, keelamandelen of huig heeft. Ook de dikte van de nek speelt een rol, net als vernauwingen in de neusholte of een naar achter staande onderkaak.

Symptomen van slaapapneu

Als je bovenstaande leest, herken je dus al meteen een paar symptomen van slaapapneu. Zwaar snurken, ademstilstanden, wakker schrikken met het gevoel dat je stikt: allemaal klachten die vaak voorkomen bij slaapapneu en die wel bekend zijn. Ook vaak ’s nachts moet plassen komt bijvoorbeeld regelmatig voor, net als nachtzweten en een droge mond. Maar die klachten zijn niet de enige die kunnen wijzen op slaapapneu.

Verrassende symptomen overdag door slaapapneu

Naast symptomen in de nacht, kan slaapapneu namelijk ook voor flink wat klachten tijdens de dag zorgen. En die zijn ernstiger dan je misschien verwacht, want ze hebben invloed op je hele lichaam. Déze (soms verrassende) symptomen die je tijdens de dag ervaart, kunnen ook wijzen op slaapapneu:

  • Ochtendhoofdpijn
  • Extreme vermoeidheid overdag; zomaar in slaap vallen
  • Gewrichtspijn
  • Een verminderde zin in seks
  • Vergeetachtigheid
  • Een beklemmend gevoel op de borst; hartklachten
  • Hoge bloeddruk
  • Stemmingswisselingen
  • Depressieve gevoelens

Langere termijn

In eerste instantie merk je – behalve de vervelende ademstops en het snurken - vaak niet zo veel van slaapapneu en de gevolgen die het heeft voor je lichaam. Toch leidt het op langere termijn voor een structureel gebrek aan gezonde, diepe slaap. En dat heeft heel wat invloed op je gemoedstoestand: je bent overdag slaperig en prikkelbaar, kunt je slecht concentreren of hebt last van depressieve klachten. Vaak wordt dat niet meteen aan slaapapneu gekoppeld, maar het kan wel degelijk de oorzaak zijn.

Daarnaast ontstaat er ook bij iedere ademstop een zuurstofdaling in het lichaam: soms dus wel dertig keer per uur. Op langere termijn kan onbehandelde apneu leiden tot een ontregeld zuurstofgehalte in het bloed, wat weer invloed heeft op het hele lichaam. Zo raakt de hormoon- en insulinehuishouding dan uit balans, wat de kans op: diabetes, hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en obesitas vergroot.

Naar de huisarts

Merk je dat je ’s nachts vaak wakker wordt of zegt je partner dat je snurkt of stopt met ademen in je slaap? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Hoewel snurken niet altijd op slaapapneu hoeft te wijzen, is het vaak wel één van de eerste symptomen die opgemerkt wordt. Ook als je al onder behandeling bent voor bijvoorbeeld: hartklachten, diabetes, overgewicht, hoge bloeddruk, slaapklachten, depressie of een burn-out, raadt de Apneuvereniging aan om slaapapneu eens te benoemen bij de arts. De ademstilstanden kunnen daar – zoals we eerder beschreven hebben - namelijk ook wel eens mee te maken hebben.

De huisarts kan je doorsturen naar een slaapcentrum voor onderzoek, waarbij gekeken wordt naar hoe jouw ademhaling verloopt tijdens de nacht. Aan de hand hiervan kan een longarts, neuroloog of KNO-arts de diagnose stellen en kan een eventuele behandeling beginnen. Hoe die behandeling eruit ziet, hangt af van de oorzaak en ernst van de slaapapneu en de symptomen die hierbij horen. In een vroeg stadium is slaapapneu vaak gemakkelijker te behandelen: ga met symptomen dus snel naar de huisarts.

Bron | Apneucentrum Nederland, Apneuvereniging

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden