null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze soa’s kun je hebben zónder dat ze voor duidelijke symptomen zorgen

Als je de liefde bedrijft zonder een condoom te gebruiken, kan dat gevolgen hebben. Je denkt misschien direct aan een mogelijke zwangerschap, maar ook het oplopen van een seksueel overdraagbare aandoening (soa) kan voorkomen. En wist je dat je sommige soa's zélfs kunt hebben zonder dat je symptomen hebt?

Lang rondlopen met een soa zonder dat je dat weet kan nare gevolgen hebben voor jou én je (toekomstige) partner(s). Laat je na onveilige seks daarom altijd testen bij de GGD of je huisarts.

Soa's zonder symptomen

Bij soa’s denk je waarschijnlijk aan de bekende symptomen die we vaak horen: blaasjes of wratjes aan de geslachtsdelen, een pijnlijk, branderig gevoel tijdens het plassen of een verkleurde en onfrisse afscheiding. Hoewel je met deze klachten zéker naar de huisarts moet gaan, is het echter niet zo dat het wegblijven van symptomen betekent dat je geen soa hebt.

Er bestaan namelijk een aantal seksueel overdraagbare aandoeningen die helemaal geen klachten veroorzaken, of dat pas maanden of jaren na besmetting doen. We lichten een aantal van die soa's die je kunt hebben zónder symptomen hieronder verder toe.

Chlamydia

Chlamydia is een soa die met enige regelmaat voorkomt in Nederland. Het is natuurlijk allesbehalve fijn om ermee rond te lopen, maar als je er op tijd voor behandeld wordt is deze soa gelukkig niet schadelijk voor je gezondheid. Chlamydia kan je een brandend gevoel bij het plassen geven, een veranderende afscheiding uit de vagina of plasbuis of chronische buikpijn opleveren.

Maar deze soa kun je ook hebben zónder duidelijke klachten. Dit komt zelfs nog vaker voor, en dat is gevaarlijk: als een vrouw deze aandoening heeft, kan het op lange termijn de vruchtbaarheid aantasten. Om de chlamydia te behandelen, is een antibioticakuur nodig. Je huisarts kan dit testen en voorschrijven.

Lees ook:

Nog nooit verteld: ‘Ineens had ik als bijna zestiger een soa’

Gonorroe

Gonorroe is net zoals chlamydia een soa die redelijk vaak voorkomt. Bij gonorroe kun je last krijgen van vervelende symptomen, maar het kan je ook volledig ontgaan dat je ermee rondloopt. Symptomen die kunnen optreden zijn onder andere: groengele afscheiding uit de vagina of plasbuis en een branderig gevoel tijdens het plassen. Als je positief test op gonorroe heb je een antibioticakuur nodig.

Hiv

Een soa die tegenwoordig (gelukkig) minder vaak gezien wordt, is hiv. Maar dat betekent niet dat het niet voorkomt: er zijn ook hier nog altijd mensen die hiv hebben en hiervoor niet behandeld zijn - bijvoorbeeld omdat ze het niet weten. Zij kunnen de soa dan nog altijd overbrengen. Als je hiv hebt opgelopen bestaat de kans dat symptomen hiervan pas na twee of drie weken optreden, en soms duurt het zelfs nog langer.

Hiv kun je herkennen aan huiduitslag, koorts, keelpijn en hoofdpijn. Van deze soa kun je helaas niet helemaal afkomen, maar het is wel te behandelen. Met dagelijks gebruik van medicatie kan het teruggedrongen worden, waardoor mensen relatief gezond oud kunnen worden. Is hiv onder behandeling, dan is het meestal niet meer over te dragen.

Hoe laten testen?

Een soa kun je oplopen door middel van vaginale, orale en anale seks. Als je dit onveilig doet bestaat er dus een kans dat je een soa oploopt. Bij je huisarts en regionale GGD kun je altijd een betrouwbare test laten doen; vaak kan dit ook relatief anoniem. Als deze test positief is zal je huisarts of GGD een antibioticakuur regelen waardoor je er in veel gevallen binnen korte tijd weer van af bent.

Bron | Soa Aids Nederland, Thuisarts

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 25 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: hoe ouder, hoe hipper, Karin dacht dat ze dement werd, zo houdt je - juist nu - je relatie goed, alles over je DNA en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Willem van KasterenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden