null Beeld

Deze slaaptips kun je beter níet volgen

Dat we koffie vanaf het (late) middaguur beter kunnen laten staan en dat we te veel prikkels beter kunnen vermijden om lekker in te dommelen, dat weten we. Ook omarmen we allemaal een regelmatig ritme, omdat we weten dat het een belangrijke rol speelt bij een goede nachtrust. Maar, er gaan ook slechte slaaptips in de rondte waarvan het beter is dat je ze níét ter harte neemt.

Wat die slechte slaaptips dan zijn, waarom ze zo populair zijn en nog belangrijker: waarom deze fabels in sommige gevallen zelfs tegen je werken? Slaapexpert Alies Coster legt uit.

1. Melatonine

Melatonine wordt in de volksmond ook wel het slaaphormoon genoemd. Ten onrechte wordt het vaak gezien als een stofje dat helpt om sneller in slaap te vallen. Maar niets is minder waar. Melatonine helpt je niet direct om in te slapen, het heeft slechts een signalerende functie. Van donker, om precies te zijn. Het regelt de timing waarop je slaperig wordt. Melatoninepilletjes helpen dus alleen om die timing te verschuiven. Dit moet echter uiterst zorgvuldig worden afgewogen, liefst in overleg met een specialist, anders kunnen deze pilletjes meer kwaad dan goed doen. Als je melatonine niet op de juiste manier inneemt, werkt het dus niet. Waarom het dan toch zo’n populair middeltje is? Het placebo-effect is het meest betrouwbare effect.

2. Slaapmutsje

Een borrel voor het slapen gaan, maar ook (medicinale) wiet of hasj vallen in deze categorie. Toegegeven, verdovende middelen kunnen helpen te relaxen. Ze zorgen voor demping van bepaalde gevoelens en gedachten, wat voor sommige mensen een perfect startsein kan zijn voor een goede nachtrust. Je komt echter bedrogen uit, want ja: je slaapt, maar je komt niet in de diepe slaap. Dit zorgt ervoor dat je je nooit helemaal uitgerust voelt.

Herkenbaar?

Slaapmisperceptie: heb ik nou wel of niet geslapen?

3. Je nachtrust af laten hangen van slaapsupplementen

Let op: hiermee bedoel ik niet de ‘pammetjes’, slaapmedicijnen die je alleen op recept kunt verkrijgen. Ik bedoel de supplementen die in drogisten en online worden aangewezen als ware superpowers voor een goede nacht slaap. Van valeriaan tot 5HTP, en ook essentiële oliën vallen in deze categorie. Het kan voor sommige mensen zeker werken, al dan niet als placebo-effect. Mentaal zorgen deze middeltjes echter voor minder zelfvertrouwen als het om je nachtrust gaat. Als je gelooft dat je ze nodig hebt om goed te kunnen slapen, ben je er minder van overtuigd dat je dit zelf, zonder ‘wondermiddeltjes’ kan. En dat is juist belangrijk om lekker te kunnen pitten.

4. Je mag niet op je buik slapen

Ook onder deze adviezen valt dat je niet op een katoenen kussensloop zou moeten slapen, dat je wel of geen sokken aan moet doen in bed en ga zo maar door. Goed bedoelde adviezen, die echter geen significante invloed hebben op de slaap. Ze kunnen daarentegen - net als bij de slaapsupplementen - wél een (al dan niet valse) verwachting creëren. “Nu lig ik op mijn zij, dat schijnt de perfecte slaaphouding te zijn, dus móét ik wel in slaap vallen”. Het zijn onbewuste gedachtes die ook een druk met zich meebrengen en dat gaat je uiteindelijk niet helpen om in slaap te vallen.

Dit artikel gaat over de slechtste slaaptips, maar als ik een goede tip zou moeten geven, dan zou ik vooral in bed gaan liggen op de manier waar je je zelf goed bij voelt. Wil jij je zijdezachte over the top eenhoorn-pyjama aan? Ga ervoor! Je comfortabel voelen in je bed is namelijk het allerbelangrijkst om lekker te kunnen slapen, en dat is wél wetenschappelijk onderbouwd.

5. Slechte slaaptips of wachten op de gouden tip?

Het is niet handig om op 1 paard te wedden, om je nachtrust af te laten hangen van 1 ‘truc’. Zie goed slapen niet als een business transactie. Het is niet: je doet A, en B gebeurt. Gezond slapen is gezond leven. Dat betekent dat zowel voldoende (mentale) rust, voldoende beweging en gezonde voeding bijdragen aan een goede nachtrust. Deze pijlers kan je zien als stoelpoten. Rommelen ze op 1 kant, dan zou je nog kunnen blijven zitten, met twee stoelpoten minder wordt dat al lastiger, en mist de derde, dan moet je wel heel veel moeite doen voor een goede nachtrust. In het algemeen is een goede balans tussen de stoelpoten de sleutel tot een goede nachtrust.

Meer van Alies:

Dit is waarom je niet lekker slaapt in een vreemd bed

Wachten op de gouden tip is dus niet handig, want die bestaat niet. Probeer maar gewoon wat voor jou fijn werkt voor een goede nachtrust en wat niet. Daar kom je uiteindelijk het verste mee.

null Beeld

Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar Instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin.

Tekst | Alies Coster

Beeld | .., privé beeld

Alies Coster

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden