null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze signalen wijzen erop dat je je slaaproutine moet veranderen

Slapen is ontzettend gezond. Een gezonde slaaproutine ontwikkelen klinkt gemakkelijk, maar dat is het voor veel mensen niet. Misschien lig je wel avonden te Netflixen of te piekeren en kun je wel wat hulp gebruiken met je slaaproutine.

De volgende vijf signalen wijzen erop dat je je slaaproutine moet veranderen.

Slaaproutine veranderen

Mensen die slecht slapen hebben de neiging om 's avonds gedrag te ontwikkelen dat een goede slaap in de weg staat. Voorbeelden zijn: lezen in bed, scrollen op je telefoon, televisie kijken, piekeren, eten of misschien zelfs werken. Dit is niet echt het ideale recept voor voldoende slaap. De volgende vijf signalen wijzen erop dat je je slaaproutine moet veranderen. Ook delen we een aantal richtlijnen hoe je je slaaproutine kunt veranderen.

1. Je kunt je bed niet uitkomen

Als 's ochtends je wekker gaat, zou je je het liefst nog omdraaien. Herkenbaar? Dit komt waarschijnlijk omdat je lichaam ook nog meer slaap nodig heeft. Voorkom dat je overdag een dutje doet, want dit brengt je ritme in de war. Ga daarom eerder naar bed, zodat je iedere ochtend op hetzelfde tijdstip gemakkelijk op kunt staan. Zo kom je vanzelf in een slaapritme.

2. Je kunt niet slapen zodra je in bed ligt

Als je moeite hebt om in slaap te komen als je naar bed gaat, probeer dan pas te slapen als je je ook echt slaperig voelt. Kijk daarbij ook naar de reden waarom je moeite hebt om in slaap te vallen. Lig je nog te piekeren, ga je niet genoeg naar buiten iedere dag of zit je tot laat nog te Netflixen? Deze activiteiten bevorderen je slaap niet. Probeer daarom overdag een wandeling te maken van minimaal een half uur zodat je genoeg zonlicht krijgt en beperk blauw licht 's avonds.

Daarnaast is het verstandig om vóór het naar bed gaan je dag af te sluiten met een ritueel. Bijvoorbeeld de woonkamer opruimen, een kop thee drinken of een warme douche nemen. Zo bereid je jezelf voor op het naar bed gaan als je deze handelingen steeds in dezelfde volgorde uitvoert.

Lees ook:

Dít kun je het beste doen als je partner later naar bed wil dan jij

3. Je zit niet lekker in je vel

Als je veel stemmingswisselingen hebt, kan slaaptekort daar de oorzaak van zijn. Zodra je voor een langere periode slecht slaapt, kan dit namelijk negatieve effecten hebben op je humeur. Je bent sneller geïrriteerd en voelt je opgejaagd. Als het niet direct lukt om meer te slapen, probeer dan eens te kijken naar de kwaliteit van je slaap. Déze apps kunnen je inzicht geven in je nachtrust én verbeteren.

4. Je hebt meer trek in lekkere dingen

Heb je ’s avonds laat vaak de neiging om ongezond te snacken? Dit kan ermee te maken hebben dat je te kort slaapt. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat je van slaapgebrek meer én langer trek hebt, vooral in ongezonde snacks. Heb je trek voor het slapen gaan? Je kunt dan het beste kiezen voor een snack met vetten als koolhydraten en eiwitten.

5. Je krijgt lichamelijke klachten

Als je voor je gevoel lekker hebt geslapen, maar toch last hebt van nek-, rug- of hoofdpijn, dan is het tijd om te kijken naar de manier waarop je slaapt. Of je matras aan vervanging toe is, kun je aan déze volgende zes signalen merken. Tips voor het kopen van een goed hoofdkussen vind je hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Tpsgroep.nl, Medische-psychologie.nl

Beeld | Getty Images

d

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden