null Beeld

Deze producten bevatten écht suiker!

Suiker en gaatjes in de tanden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe minder suikerhoudende producten je consumeert, hoe geringer de kans op gaatjes. Toch zit er veel suiker in onze dagelijkse voeding, ook in producten waarvan je het waarschijnlijk niet had gedacht.

Suikerzuren zijn de hoofdoorzaak van tandbederf. En suiker zit in bijna alles wat we eten of drinken – niet alleen in snacks of drankjes, maar óók in gezonde voedingsmiddelen, zoals fruit en groente. Aangezien we meerdere malen per dag eten, worden onze tanden de hele dag door bedreigd door suikerzuren.

Zit er suiker in chips?

Uit onderzoek van Elmex blijkt dat de helft van de Nederlanders niet weet dat hartige snacks ook suiker bevatten. 12% zegt zelfs zeker te weten dat deze snacks geen suiker bevatten. Als het gaat om etenswaren zoals patat en vleeswaren zijn nog veel meer mensen niet op de hoogte van de aanwezigheid van suikers. Slechts een derde van de mensen uit het onderzoek weten (zeker) dat patat suiker bevat, en bijna een kwart van de mensen weet dat van vleeswaren. Dat houdt dus in dat maar liefst tweederde en driekwart er niet van op de hoogte is dat zij met het eten van deze producten (meestal) suiker binnenkrijgen.

En wist jij dat ook melk suiker bevat? Nee? Je bent niet de enige. Maar liefst 36% van de ondervraagden denkt zeker te weten dat er geen suiker in melk zit.

Verborgen suikers

Hoe ontstaan gaatjes?

Christien Timmer, Scientific Affairs Manager bij Elmex, vertelt ons hoe gaatjes door suiker ontstaan. “Cariës ontstaat door bacteriën in tandplaque, die zich vermenigvuldigen tussen de poetsbeurten door. Deze bacteriën voeden zich met de suikers uit eten en drinken. Daarbij ontstaan suikerzuren, die het glazuur kunnen aantasten, wat uiteindelijk gaatjes in het gebit kan veroorzaken. Daaraan wordt men gedurende de hele dag blootgesteld. Ondanks een gezonde gebitsverzorging blijft er daarom altijd een risico bestaan door suikerconsumptie, die voor de gemiddelde Nederlander bestaat uit zo’n 24 kilo per jaar.”

Goed poetsen!

Om gaatjes te voorkomen, is het verstandig om minder suiker te consumeren. Daarnaast is het aan te raden om een goede tandpasta te gebruiken, zoals elmex® ANTI-CARIËS PROFESSIONAL. Deze tandpasta maakt de suikerzuren in tandplaque direct onschadelijk, nog voordat ze het tandglazuur kunnen aantasten. Als je hiermee tweemaal per dag je tanden poetst, flost en met mondwater naspoelt, geef je gaatjes bijna geen kans. Bovendien wordt het tandglazuur versterkt.

Wist jij dat er in chips suiker zit?

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden