Margriet logo
Vrouwen lachen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Deze positieve effecten heeft lachen op je gezondheid

Kun je je nog herinneren wanneer je voor het laatst buikpijn had van het lachen? Dat is een goed teken, want lachen is goed voor je gezondheid. Dat vertelt lachcoach Sanne van Zoest (44) aan Margriet. “Lachen heeft positieve effecten op zowel je mentale, fysieke als sociale gezondheid.”

Mentale effecten

Van Zoest legt uit dat als je tien tot vijftien minuten achter elkaar lacht de gelukshormomen endorfine en dopamine in de hersenen vrijkomen. “Deze gelukshormonen hebben een kalmerend en pijnstillend effect en zorgen voor een ontspannen houding en een zorgeloos en opgewekt gevoel.”

Verder heeft lachen ook een positieve werking op ons denkpatroon. “Als je glimlacht, geef je een positief signaal af aan je hersenen. Negatieve gedachten worden dan even geblokkeerd. Wanneer je een keer je dag niet hebt, kan het dus helpen om te lachen,” legt ze uit. “Dit betekent natuurlijk niet dat je altijd en in elke situatie moet lachen. Als je bijvoorbeeld verdrietig bent, moet je ook gewoon verdrietig kunnen zijn.”

Fysieke effecten

Lachen heeft ook een positief effect op je lichaam, stelt Van Zoest. “Door te lachen gaat je hartslag omhoog. Hierdoor wordt je bloed sneller rondgepompt. Verder gebruik je veel spieren tijdens het lachen. Je traint bijvoorbeeld je middenrifspieren, waardoor je ademhaling beter wordt.”

Je immuunsysteem krijgt ook een boost als je een glimlach op je gezicht hebt. “Door te lachen maak je een stofje aan: immunoglobuline. Immunoglobulinen zijn antistoffen in het bloed en maken deel uit van je immuunsysteem. Ze beschermen je lichaam tegen virussen en infecties. Hierdoor ben je minder vatbaar voor verkoudheid en luchtweginfecties.”

Verder heeft lachen ook een positief effect op je bloeddruk. “Dankzij de ontspanning die door lachen ontstaat, daalt je bloeddruk. Lachen verlaagt dus de kans op een te hoge bloeddruk.”

Sociale effecten

Lachen heeft ook een sociaal effect. “Als je op straat naar iemand glimlacht, krijg je vaak een glimlach terug. Krijg je die niet? Dan heeft jouw glimlach alsnog invloed gehad op degene aan wie je je glimlach schonk. Wij zijn sociale wezens en reageren op elkaar. Dus als iemand naar je lacht, dan gaat er in jouw systeem automatisch iets aan, waardoor jij ook vrolijk wordt.”

Lachtraining

Regelmatig maken groepen vrienden of bedrijven gebruik van de lachworkshop van Van Zoest. “Soms willen mensen hun collega’s heel even uit hun comfortzone zien stappen. Bij mijn workshop die een uur duurt, zoeken we bewust het lachen op. Dit kan in het begin voor ongemak zorgen, maar uiteindelijk stapt iedereen wel uit z'n comfortzone.”

Ook verbinding maken is voor velen een reden om naar de workshop te komen. “Door een uur met elkaar te lachen, ga je elkaar op een andere manier zien. Als je jezelf heel specifiek openstelt voor collega's, dan ga je elkaar toch op een andere manier zien.”

Oefeningen om meer te lachen

Vind je van jezelf dat je te weinig lacht of zou je meer willen lachen? Dan heeft van Zoest nog een aantal handige tips:

1. Een lach in de spiegel

“Train het lachen aan het begin van de dag door naar jezelf in de spiegel te kijken en te glimlachen, ook al is het geen spontane glimlach. Wanneer je dit vaker doet, zal je mentaal ontspannener worden en je gezichtsuitdrukking zal vriendelijker zijn.”

2. Het bewust opzoeken

“Ga nog een keer kijken naar dat ene filmpje op YouTube dat je zo leuk vond of loop wat vaker naar die ene collega van wie je weet dat je met hem of haar kan lachen. Misschien heb je een leuke situatie meegemaakt eerder in de week, blik daar nog een keer op terug. Iedereen kan lachen, dus maak er gebruik van.”

3. Lach naar je dierbaren

Mocht je je nou nog niet comfortabel genoeg voelen om in het openbaar te lachen, lach dan in ieder geval naar je dierbaren. “Als je je goed voelt bij je man of vrouw, lach dan even naar elkaar. Kijk wat het effect is, de eerste keren voelt het misschien ongemakkelijk, maar daarna wordt dat minder en heb je er echt plezier van.”

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden