null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze opvallende dingen kunnen de trigger zijn voor migraine

Migraine. Wie er ooit last van heeft gehad, weet hoe tergend de pijn en het lamlendige gevoel kunnen zijn wanneer je erdoor wordt geveld. Tot op de dag van vandaag is nog niet precies duidelijk wat een aanval veroorzaakt. Daarom is het onderwerp van veel wetenschappelijk onderzoek.

Wel is duidelijk dat er bepaalde factoren zijn die een migraineaanval kunnen triggeren. We bespreken hier de belangrijkste. En geloof ons, daar zitten verrassende zaken bij.

Hormoonschommelingen

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum doen onderzoek naar de samenhang tussen hormoonschommelingen en migraine. En dat is niet voor niks. Migraine komt namelijk veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bovendien beginnen de klachten bij veel vrouwen op het moment dat hun hormonen uit balans zijn. Bijvoorbeeld tijdens de puberteit, zwangerschap, menstruatie of overgang. “Uit onze gegevens blijkt dat jonge meisjes op het moment dat ze in de puberteit komen vaker last krijgen van migraine dan jongens. Op de basisschool is het aantal migrainepatiënten onder jongens en meisjes nog gelijk. Maar in de puberteit halen meisjes de jongens ruimschoots in. Deze gegevens, in combinatie met wat patiënten ons vertellen, vormden de basis van onze onderzoeksvraag,” legt onderzoekster Gisela Terwindt uit. Opvallend detail: bij veel vrouwen eindigen de migraine-aanvallen op het moment dat ze uit de menopauze komen.

Te veel zout

Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat een zoutarm dieet kan helpen om migraineaanvallen te verminderen. De wetenschappers volgden een groep proefpersonen die elke dag 9 gram zout binnenkreeg via hun voeding. Door elke dag 3 gram (ongeveer een halve theelepel) minder zout te eten, zou je de aanvallen van extreme hoofdpijn volgens de onderzoekers tot een derde kunnen beperken. “Zout creëert een verhoogde kans op migraine bij mensen die er al gevoelig voor zijn,” aldus de Amerikaanse neuroloog dr. Ilan Danan. De Britse hoogleraar Graham MacGregor zegt dat wetenschappers nog niet kunnen verklaren waarom het beperken van zout hoofdpijn vermindert. Maar waarschijnlijk komt het doordat het de bloeddruk en de hartslag verlaagt. “We wisten al langer dat bloeddrukverlagende medicatie ook hoofdpijn beperkt. Maar zelfs mensen met een normale bloeddruk hebben minder last van hoofdpijn wanneer ze hun zoutinname terugschroeven,” legt hij uit.

(Oude) kaas

Eet jij dagelijks een boterham met oude kaas of geniet je ’s avonds geregeld van een kaasplankje? Dat zou een oorzaak kunnen zijn van je migraine. Of dit komt doordat (oude) kazen veel zout bevatten, is niet duidelijk. De hoofdpijn zou ook kunnen worden veroorzaakt door de stof tyramine die veel voorkomt in oude kaas. Deze stof vernauwt de bloedvaten, en dat kan tot hoofdpijn leiden. Andere voedingsmiddelen die veel tyramine bevatten zijn cheddarkaas, Zwitserse kaas, salami, zuurkool en tofoe.

Plotselinge wisseling in bioritme

Een slechte of verstoorde nachtrust kan een migraineaanval in gang zetten, zeker als die wordt veroorzaakt door een verandering in je bioritme. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je ineens een nachtdienst moet draaien. Of wanneer je in korte tijd naar een andere tijdszone reist. Ook het vliegen zelf kan van invloed zijn op de kans dat je een aanval krijgt. “De cabinedruk tijdens het vliegen kan een rol spelen. Die zorgt dan voor een verwijding van de bloedvaten, iets wat ook migraine teweeg kan brengen,” legt dr. Katherine S. Carroll van Northwestern Memorial Hospital in Chicago uit.

Weersomstandigheden

Leuk, die Nederlandse lente. Maar sta jij ’s ochtends ook te blauwbekken op het station terwijl je ’s middags weg zweet in je winterjas? Wanneer je vooral in de Nederlandse herfst en lente veel last hebt van aanvallen, wordt dit mogelijk veroorzaakt door barometrische en atmosferische druk die optreedt bij weersverandering. Grote temperatuurverschillen kunnen door die druk de trigger zijn voor een migraineaanval. Ook een acute daling van de luchtdruk vlak voor een naderend onweer kan mogelijk migraine veroorzaken.

Bronnen| Huffington Post, Hoofdpijn Insituut Gelderland, Mens & Gezondheid, LUMC, WomenInc

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden