null Beeld

Déze onverwachte veranderingen kunnen het gevolg zijn van de overgang

Slapeloze plaknachten, opvliegers en extra kilo’s. De overgang is voor de meeste vrouwen geen pretje. Door de veranderde hormoonhuishouding staat je hele lichaam op zijn kop. En dat brengt soms meer veranderingen met zich mee dan je in eerste instantie zou denken.

Wist je bijvoorbeeld dat de volgende veranderingen ook worden veroorzaakt door de overgang?

Veranderingen overgang: allergie

Heb je jarenlang een kat gehad, maar begin je nu spontaan te niezen als je in de buurt bent van je harige viervoeter? Het zou zomaar kunnen dat je tijdens de overgang allergieën ontwikkelt waar je nooit eerder last van hebt gehad. Door de hormonale schommelingen kan het zijn dat de hoeveelheid histamine in het lichaam sterk toeneemt, wat zich uit in allergische klachten. Ook oude, reeds aanwezige allergieën kunnen daardoor verergeren.

Stemgeluid

De overgang kan ervoor zorgen dat je stembanden minder soepel worden. Vooral zangeressen hebben hier last van, omdat ze hoge tonen ineens minder goed kunnen bereiken. Ook neemt de stemintensiteit af en raken je stembanden eerder vermoeid, waardoor je vaker last kunt krijgen van een schorre stem. Vaak wordt de stem van vrouwen tijdens de overgang iets lager. Opvallend is dat zwaardere vrouwen hier minder last van lijken te hebben.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Andere geur

Was je vroeger dol op de geur van narcissen, maar kun je die lucht ineens niet meer uitstaan? Dan kan het zijn dat je in de overgang bent. De veranderingen in je hormonen kunnen er namelijk voor zorgen dat je bepaalde dingen anders ruikt dan voorheen. Ook je eigen lichaamsgeur kan tijdens de overgang veranderen. En dat komt niet alleen doordat je meer zweet.

Andere smaak

Ook je smaak kan veranderen ten gevolge van de overgang. Net als tijdens een zwangerschap kun je ineens enorme drang krijgen naar ‘vreemde’ snacks zoals zure augurken of een enorme hang hebben naar suiker. Ook kan je smaak in het algemeen veranderen. Dingen die je vroeger heel lekker vond, kun je nu bijvoorbeeld vies vinden en andersom. Dit wordt mede veroorzaakt door de vermindering van speekselvorming in je mond. Bepaalde smaken kunnen daardoor eerder als pittig of heet worden ervaren dan voorheen.

Zwakke blaas

Vrouwen lopen tijdens de overgang meer kans op een blaasontsteking. Ook zijn er aanwijzingen dat de overgang een belangrijke rol speelt bij incontinentie en andere blaasklachten. Dit komt vaak niet alleen door de overgang, maar ook door de leeftijd. Met het het ouder worden neemt de kwaliteit van het bindweefsel af en de vermindering van het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat het spierweefsel sneller veroudert. Hierdoor kunnen de spieren rondom de bekkenbodem verzwakken.

Bron| Gezondheidsnet

Beeld| iStock

Videoserie: Opvliegers ENZO

Het is van 6 t/m 12 april de Week van de Overgang. We besteden daarom deze week extra aandacht aan het onderwerp. Zit je met een prangende vraag over de overgang, zoals: hoe zit het met hormoontherapie? Of: moet ik bang zijn voor overgewicht? We maakten een videoserie waarin we deze én meer vragen voor je beantwoorden. Bekijk de videoserie hier.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden