DEN HAAG, 10-05-2022, Paleis Noordeinde

Koningin Maxima op Paleis Noordeinde tijdens de werkconferentie Meer Muziek in Mijn Klas. Bij de conferentie zijn honderdvijftig leerkrachten, schoolleiders en pabo-studenten aanwezig die workshops volgen over toepassingen van muziekonderwijs in de klas.  FOTO: Brunopress/Patrick van Emst

Op de foto: Erik Scherder

Queen Maxima at Noordeinde Palace during the work conference More Music in My Class. The conference will be attended by 150 teachers, school leaders and teacher training students who will follow workshops on the application of music education in the classroom. Beeld Brunopress
Beeld Brunopress

Déze oefening moet je volgens hoogleraar Erik Scherder dagelijks doen om je doorbloeding en suikerhuishouding te stimuleren

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder wil zijn studenten aan de Vrije Universiteit letterlijk in beweging krijgen door zijn colleges twee keer te onderbreken met een aantal bewegingsoefeningen. Hiermee wordt de doorbloeding en suikerhuishouding volgens de hoogleraar weer op orde gebracht. Een tip waar écht niet alleen studenten bij gebaat zijn.

In Het Parool vertelt de hoogleraar over het belang van meer bewegen, en hij voegt daaraan toe: “Goed voorbeeld doet goed volgen.”

Meer bewegen tijdens colleges

Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit en hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is ook bekend van zijn bijdragen aan het tv-programma De Wereld Draait Door: “Niet alleen kinderen en oudere mensen moeten meer bewegen, ook mijn eigen studenten. Daarom heb ik aan de rector van de VU toestemming gevraagd om twee keer mijn college te onderbreken voor een aantal oefeningen.”

Verschil voelen met déze oefening

Scherder noemt meteen een concrete oefening: zak door je knieën en maak met gevouwen handen in de lucht de cijfers een tot en met tien. De hoogleraar licht toe: “Doe dit een paar keer per dag en je zal in no time het verschil voelen”, zegt hij.

Het schooljaar begint en vanaf deze maand zal Scherder zijn studenten elk half uur op laten staan en een aantal oefenignen met ze doen. “Het duurt drie minuten en ik hoop dat de VU zo de sportiefste universiteit van Nederland wordt en dat andere universiteiten denken: daar is wat aan de hand.”

Het belang van de oefeningen

Het belang van deze oefeningen? Volgens Scherder word je hiermee gevoelig voor insuline en verklein je daarmee de kans op diabetes-2, hart- en vaatziekten en overgewicht. Door de bewegingen is de doorbloeding en suikerhuishouding weer oké, zegt hij. Hij hoopt met de VU voortouw te nemen, zodat andere scholen volgen met de beweegsessies in de schoolbanken.

Zin om in beweging te komen? Van padel tot calisthenics: dit zijn de nieuwste beweegtrends.

RedactieBrunopress

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden