Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze notensoort helpt mogelijk om rimpels te herstellen

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met huidveroudering. Door hormonale veranderingen en leefstijlfactoren zoals zon, stress en overgewicht ontstaat rimpelvorming. En als die rimpel er eenmaal zit, dan is het te laat om er iets aan te doen.

Toch? Niet dus. Amerikaanse wetenschappers beweren dat het eten van een flinke portie amandelen kan helpen om rimpels te herstellen.

Rimpels tegengaan

Amandelen zijn een goede bron van belangrijke voedingsstoffen. Daarnaast bevatten deze noten vetzuren, polyfenolen en andere fytochemicaliën met antioxiderende eigenschappen. Deze beschermen tegen de beschadiging van moleculen en cellen. Daardoor staan amandelen erom bekend dat ze helpen bij het tegengaan van veroudering en ziektes.

Kleinschalig onderzoek

Om die reden besloten onderzoekers van de Universiteit van Californië om te kijken of de nootsoort ook een gunstig effect heeft op de huid. Ze voerden daarvoor een klein experiment uit onder 28 vrouwen die net uit de overgang kwamen. De helft van deze groep moest zestien weken lang een dieet volgen waarbij 20 procent van hun dagelijkse energieopname uit amandelen bestond. De andere helft had een dieet zonder noten en diende als controlegroep. Bij alle deelnemers werd op twee momenten een analyse gemaakt van de huid. Eerst na acht weken en na zestien weken nog een keer.

Fotoanalyse

In eerste instantie zagen de Amerikanen geen verschil. Zowel de talgproductie in de huid als de vochtbalans waren bij beide groepen gelijk gebleven. Maar uit de fotoanalyse bleek dat de ernst en breedte van de rimpels bij de vrouwen met het amandeldieet aanzienlijk was verminderd in vergelijking met de controlegroep. Volgens de wetenschappers is meer onderzoek nodig om te kijken wat het verschil veroorzaakt. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat bepaalde bestanddelen in amandelen de talgklierregulatie verbeteren en het bindweefsel onder de huid voeden met goede vetten, vitamine E en antioxidanten. Mogelijk heeft dat volgens de onderzoekers ook invloed op het terugdraaien van het verouderingsproces.

Lees ook

Eyeopener: zó zou je amandelen eigenlijk moeten eten

Bron | OrtoFyto

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden