null Beeld

Déze nieuwe test kan borstkanker vijf jaar voor de eerste knobbel opsporen

Jaarlijks overlijden duizenden vrouwen aan borstkanker. Vaak, omdat de zieke past in een laat stadium wordt ontdekt. Een nieuwe uitvinding, gedaan door Britse onderzoekers, moet hier verandering in brengen. Zij ontwikkelden een test waardoor borstkanker tot wel vijf jaar vóór de eerste symptomen kan worden opgespoord.

De bloedtest kan er voor zorgen dat duizenden levens worden gered. Borstkanker is namelijk beter te behandelen wanneer het in een vroeg stadium wordt ontdekt.

Mammografie

Tot op heden is een mammografie de enige manier waarop borstkanker wordt ontdekt. Het onderzoek, wat is uitgevoerd door de Universiteit van Nottingham, is vooralsnog een eerste proef. Als ook verdere onderzoeken deze resultaten steunen, kan de techniek al binnen vier jaar worden gebruikt. Op deze manier kan de nieuwe bloedtest de röntgenfoto van de borst vervangen.

Lees ook: vrouw ontdekt dat ze borstkanker heeft door warmtecamera in museum

Nieuwe test is goedkopere methode

Eén van de voordelen van de nieuwe techniek is dat het minder kost. “Het is goedkoper en gemakkelijker te implementeren dan de huidige methodes, zoals een mammografie”, zo vertelt onderzoeker Daniyah Alfattani. Zodra ons lichaam te maken krijgt met een kankergezwel, worden er antistoffen aangemaakt. Deze antilichamen bestrijden de kleine hoeveelheden chemische stoffen die door kanker in het bloed worden vrijgelaten. Door middel van een bloedtest kunnen de antistoffen worden gedetecteerd. Op die manier kan de behandeling tegen borstkanker in een vroeg stadium worden gestart.

Vervolgonderzoek

Voor het onderzoek werden 180 vrouwen onderzocht. Tijdens een bijeenkomst voor kankeronderzoek in Glasgow, Schotland, werden de bevindingen gepresenteerd. Momenteel is er een vervolgonderzoek bezig met maar liefst 800 mensen. Ook wordt er gekeken of de bloedtest voor het opsporen van andere vormen van kanker kan worden ingezet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden