null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze natuurlijke oplossingen tegen hoofdpijn moet je echt proberen

De volgende keer dat je wordt overvallen door migraine of andere pijn in je hoofd, hoef je niet meteen naar de pijnstillers te grijpen. Er zijn ook heel veel natuurlijke oplossingen tegen hoofdpijn die net zo goed werken.

Hoewel een snelle verlichting verleidelijk is, kunnen veel pijnstillers vervelende bijwerkingen hebben als ze vaak worden gebruikt. Deze alternatieven zijn misschien minder voor de hand liggend. Maar dat maakt de natuurlijke oplossingen tegen hoofdpijn niet minder effectief. Veel mensen zijn erdoor geholpen. En voor de werking is ook steeds meer wetenschappelijk bewijs.

Acupressuur

Acupressuur richt zich, net als acupunctuur, op de energiebanen die door het lichaam stromen. Bij acupunctuur wordt gebruikgemaakt van naalden, terwijl het bij acupressuur om de drukpunten gaat.

Het stukje vel tussen je wijsvinger en duim staat volgens de drukpuntenleer in verbinding met je hoofd. Masseer dat deel van je hand en het zal verlichting brengen tegen hoofdpijn. Een andere manier om dit te bereiken is met een speciale ‘knijper’, een aculief genaamd. Ook die geeft druk op het punt tussen duim en wijsvinger en kan zo de pijn in je hoofd verminderen.

Menthol

Er bestaat een verband tussen menthol en pijnverlichting. De menthol activeert een ontvanger in onze huid die ervoor zorgt dat hij koeler aanvoelt en minder pijn registreert, vertelt de Britse hoogleraar Peter Goadsby. Hij is verbonden aan het National Institute for Health Research. Er is geen hard bewijs dat menthol ook echt hoofdpijn vermindert. Maar veel door hem onderzochte mensen geven aan dat het voor hen werkt. Je zou volgens hen het best een bad kunnen nemen met natuurlijke badolie gemaakt van menthol. Of je slapen masseren met menthol-massageolie.

Himalayazout

In zout van goede kwaliteit, zoals Himalayazout, zitten mineraalresten als magnesium die volgens oosterse deskundigen hoofdpijn kunnen verlichten. Mix een glas lauwwarm water met citroensap uit één hele citroen en twee theelepels zout en drink dit op.

Warme kruik

Vaak komt hoofdpijn voort uit stijve of vastzittende spieren in je nek en hoofd. Houd in dat geval een warme kruik of fles met heet water tegen de pijnlijke plekken in je nek of hoofd. Je spieren zullen op die manier ontspannen, waardoor ook de hoofdpijn afneemt.

Voetbad

Een warm voetbad zorgt ervoor dat er meer bloed naar je voeten vloeit en de druk in je hoofd afneemt. Daarnaast werkt het erg ontspannend, wat zeker geen kwaad kan.

Deze aanpak zou extra goed werken wanneer je het warme voetbad combineert met verkoeling onderaan je schedel, toont onderzoek aan. Leg bijvoorbeeld een zak bevroren erwten of iets anders kouds op je voorhoofd. Hierdoor trekt het bloed daar nog sneller weg. Hoe groter het contrast is tussen de temperatuur bij je voeten en je hoofd, des te beter deze methode werkt.

Gemberthee

Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen de ergste steken van de hoofdpijn te verzachten. Snijd een paar centimeter in kleine stukjes en giet daar kokend water overheen. Drink het vervolgens op.

Breng je benen omhoog

Ga op de vloer liggen en doe je benen omhoog, bijvoorbeeld door ze tegen de muur te zetten. Dit stimuleert de bloedstroom in je lichaam en brengt het bloed naar de plekken die het nodig hebben. De druk in je hoofd neemt dan af. Deze positie zou ook helpen tegen menstruele kramp en rugpijn, blijkt uit verschillende studies. Zeker het proberen waard, dus.

Bron | goodtoknow.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden