Déze link bestaat er tussen weinig slapen en het risico op dementie
Dat slapen enorm belangrijk is voor de gezondheid, wordt wederom bewezen met een nieuwe studie. Daaruit blijkt namelijk dat wie op middelbare leeftijd consistent slecht slaapt zo’n 30 procent meer kans heeft op het ontwikkelen van dementie.
Het is niet de eerste keer dat er een link aangetoond is tussen dementie en een slaaptekort. Wel zeggen experts dat het nog nooit eerder zó is aangetoond.
Hersenziekte
Vijftigers, zestigers en zeventigers die regelmatig zes uur of korter slapen per nacht, hebben dus aanzienlijk meer kans op deze hersenziekte dan leeftijdsgenoten die zeven uur of meer in dromenland doorbrengen. Door constant te weinig te slapen ontstaat een slaaptekort. Dat kan volgens een nieuwe Frans-Britse studie de kans op dementie aanzienlijk verhogen. Het is niet de eerste keer dat er een link tussen weinig slapen en dementie wordt gelegd, maar het is wel voor het eerst dat zo’n grote en langdurige studie dit aantoont.
Decennialange studie
Voor deze studie hebben de onderzoekers namelijk decennia uitgetrokken: het ging al in 1985 van start. Sinds die tijd werden zo’n 8000 mensen op de voet gevolgd op het gebied van hun gezondheid. Ze vulden regelmatig vragenlijsten in over hun slaappatroon en de helft van de groep droeg langere tijd een trackerdie gegevens over hun slaap opnam. Van de bijna 8000 deelnemers die bijhielden hoe veel (of juist weinig) ze sliepen, ontwikkelden 521 deelnemers dementie. Meestal kregen ze de diagnose na hun zeventigste, maar ook eerder kwam in enkele gevallen voor.
Lees ook:
9 veel gehoorde mythes over dementie en Alzheimer die niet kloppen
Weinig slapen en dementie
Na analyse van de vragenlijsten en de resultaten van de trackers bleek dat er een link was tussen de hoeveelheid slaap en de kans op dementie. De proefpersonen die gemiddeld zo’n zeven uur per nacht sliepen, hadden de kleinste kans op dementie. Mensen die juist maar weinig sliepen – zo’n zes uur per nacht of minder – kregen aanzienlijk vaker de diagnose dementie. Op basis daarvan zeggen de wetenschappers dan mensen die op middelbare leeftijd maar weinig slapen zo’n 30 procent meer kans hebben om dementie te ontwikkelen op latere leeftijd.
Eerdere studies
Het is niet de eerste keer dat weinig slapen en dementie gelinkt worden. Al jarenlang worden er studies gedaan naar de invloed van slapen op de hersenziekte. Lange tijd was de vraag of weinig slapen voor dementie kon zorgen, of dat slecht slapen juist een uiting van beginnende dementie was. Deze studie lijkt te bevestigen dat het eerste waar is, vertelt Jurgen Claassen, klinisch geriater en onderzoeker aan het Radboudumc Nijmegen aan Trouw. Weinig slapen vergroot de kans op dementie op latere leeftijd, juist omdat de duur van de studie zo lang is kan die conclusie nu getrokken worden.
Veel meer factoren
Slaap je een nachtje slecht, dan hoef je natuurlijk niet meteen bang te zijn dat je daarvan dementie krijgt. Maar op langere termijn kan het wel meespelen, zegt Claassen. Daarnaast is het ook zo dat naast weinig slapen nog veel andere factoren een rol spelen. Wetenschappers denken dat slechts 30 procent van de gevallen van dementie kan worden voorkomen door leefstijlaanpassingen zoals meer slapen.
Bij de overige gevallen spelen genetische oorzaken en omgevingsfactoren een rol, die je zelf niet kunt beïnvloeden. Toch blijft een goede nachtrust belangrijk. Niet alleen omdat weinig slapen de kans op dementie vergroot, maar ook omdat het verder veel invloed hebt op je gezondheid.
Bron | Trouw, Alzheimer Nederland
Beeld | Getty Images