Margriet logo
Deze link bestaat er tussen slaapproblemen en een trage schildklier Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Deze link bestaat er tussen slaapproblemen en een trage schildklier

Slaap is héél belangrijk voor je lichaam en geest, dat hoeven we vast niet meer te vertellen. Het is dan ook niet verrassend dat slaapproblemen flink wat effect kunnen hebben op je leven én je gezondheid. En wist je dat er een link kan zijn tussen die slaapproblemen, en het hebben een trage schildklier?

“De schildklier is bij enorm veel processen in het lichaam betrokken’, vertelt schildklierexpert én ervaringsdeskundige Vera Kamphorst. “Als er een probleem is met de beschikbaarheid of bruikbaarheid van schildklierhormoon, dan gaan er processen spaak lopen. En sommige van deze processen zijn van invloed op de slaapkwaliteit.

Link schildklier en slaapproblemen

Als we het hebben over slaapproblemen, dan praten we dus eigenlijk over een slechte slaapkwaliteit. En dat kan heel wat verschillende oorzaken hebben. “Denk hierbij aan stress, overgangsklachten of nachtelijke plaspauzes, cafeïne op de late avond, slapen in een te warme slaapkamer of te lang blijven scrollen op je telefoon. Al deze zaken helpen niet mee om in die helende diepe slaap te geraken, en de meeste mensen weten dat ook wel. Maar wat maar weinig mensen weten, is dus dat het hebben van een trage óf juist snelle schildklier ook invloed heeft op je slaapkwaliteit”, zegt Vera.

Schommelingen van je bloedsuikerspiegel

“Heb je geen probleem met inslapen, maar word je na een paar uur wakker en ben je dan klaarwakker? Dan kan dit komen door een lage bloedsuikerspiegel. Ben jij overdag vermoeid, krijg je juist in de avond een opleving van energie, waardoor je moeilijk in slaap komt? Dat kan dit komen door een te hoge bloedsuikerspiegel. En je schildklierhormoon is betrokken bij de regulatie van de glucosehuishouding. Bij een traag werkende schildklier ben je vatbaar voor schommelingen van de bloedsuikerspiegel en insulineresistentie, wat ook doorwerkt op de slaapkwaliteit.

Ontstekingen van de schildklier

“Een trage schildklier wordt meestal veroorzaakt door de auto-immuunaandoening de ziekte van Hashimoto. Het immuunsysteem valt op aanwijzing van antistoffen dan onderdelen van de schildklier aan, waardoor de schildklier ontstoken en beschadigd raakt. Kleine hoeveelheden opgeslagen hormoon komen hierdoor vrij, waardoor je vooral in de eerste fase hierdoor tijdelijk in een hyperstand komt. En daardoor kom je slechter in slaap én slaap je minder goed door ‘s nachts.

De ziekte van Hashimoto ontstaat geleidelijk, waardoor het wel tot tien jaar kan duren voordat een trage schildklier wordt opgemerkt. Zeker omdat de klachten die bij de aandoening horen, niet altijd herkend worden. Toch is het wel al eerder uit je bloed te halen: de antistoffen anti-TPO zijn namelijk al jaren eerder te ontdekken bij onderzoeken. Het loont daarom de moeite om bij vermoeden van schildklierklachten de antistoffen anti-TPO te laten controleren.”

Link tussen trage schildklier en slaapapneu

“Slaapapneu is een nachtelijke ademhalingsstoornis waarbij meerdere keren per uur de ademhaling minstens 10 seconden stopt en de persoon ontwaakt. Hierdoor word je vermoeid wakker en kom je niet voldoende in de diepe slaap. Uit onderzoek is gebleken dat er een nauw verband bestaat tussen de ziekte van Hashimoto - een trage schildklier dus - en slaapapneu. Niet alleen komt deze aandoening vaker voor bij mensen met Hashimoto, de aantallen antistoffen bij deze mensen zijn ook nog eens aanzienlijk hoger dan bij mensen met Hashimoto die geen apneu hebben. Slaapapneu is via een slaaponderzoek vast te stellen, ga hiervoor naar je huisarts.”

Bloedonderzoek voor trage schildklier

Dit zijn drie voorbeelden van de voorbeelden die Vera kan geven, waarbij het hebben van een trage schildklier effect kan hebben op de slaapkwaliteit en zelfs een oorzaak kan zijn van slaapproblemen. Herken jij je in bovenstaande beschrijvingen of vermoed jij symptomen te hebben van een trage schildklier? Laat dan bij een volgend huisartsbezoek je schildklierfunctie controleren, inclusief de antistoffen anti-TPO.

Ben jij benieuwd of jij symptomen van een trage schildklier hebt? Op de website van Vera kun je een quiz doen om dat uit te zoeken.

Vera KamphorstGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden