Deze link bestaat er tussen je mentale gezondheid en je mondgezondheid Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze link bestaat er tussen je mentale gezondheid en je mondgezondheid

Een gaatje, kiespijn of bloedend tandvlees: een ongezond gebit kan voor veel ongemakken zorgen. Maar naast pijn en een vervelend gevoel, zit er ook een link tussen je mentale gezondheid en je mondgezondheid.

En die connectie is sterker dan je misschien denkt.

Link mentale gezondheid en mondgezondheid

Halfjaarlijks een bezoekje aan de tandarts brengen: iedereen weet hoe belangrijk dit is om problemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen. Maar naast het vullen van gaatjes of een goed flosbeurt, word je er mentaal ook gezonder door. Er bestaat namelijk een duidelijke link tussen je mentale gezondheid en je mondgezondheid, zo meldt psycholoog Susan Albers aan Cleveland Clinic.

Het gaat dan vooral om een slechte mondgezondheid: wanneer je een onverzorgd gebit hebt, of last heb van bloedend tandvlees, kan dit voor schaamte zorgen. Hierdoor daalt je zelfvertrouwen, en dit levert uiteindelijk mentale problemen op, zo legt Albers uit.

Slechte mongezondheid dóór mentale problemen

Andersom geldt dat precies hetzelfde: een slechte mentale gezondheid kan schadelijke gevolgen voor je mondgezondheid hebben. Wie kampt met stress of depressieve gevoelens, zal de verzorging van haar gebit eerder verwaarlozen. Aan je tanden is dan ook veel af te lezen over je mentale gesteldheid, volgens Albers: “Het geeft aanwijzingen over je stresslevel, je angsten en de aanwezigheid van chronische eetproblemen.” In 2015 werd er al onderzoek naar gedaan: toen bleek dat mensen die kampen met mentale problemen 2,8 keer meer kans lopen op het verliezen van tanden dan mensen die geen mentale problemen ondervinden.

Verschillende mondproblemen, verschillende mentale problemen

Niet ieder mentaal probleem uit zich in je mond op dezelfde manier, legt de psycholoog uit. Voorbeeld: wie veel tandenknarst heeft waarschijnlijk met angsten te maken, terwijl de poetsbeurt regelmatig overslaan eerder op een depressie duidt. Heb je juist van het tegenovergestelde last, en poets je je tanden soms wel 5 of 6 keer op een dag? Dit kan met een bipolaire stoornis of OCD te maken hebben.

Albers geeft een kleine side note mee: wanneer je last hebt van één van bovenstaande problemen, betekent dit natuurlijk niet meteen dat het mentaal slecht met je gaat, maar het kan een aanwijzing zijn. Bezoek je de tandarts regelmatig, dan ben je er waarschijnlijk op tijd bij.

Bron | Cleveland Clinic

Leonie CollombonGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden