Deze link bestaat er tussen hartfalen, overgewicht en de menopauze Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze link bestaat er tussen hartfalen, overgewicht en de menopauze

Wist je dat er een link is tussen wanneer je in de overgang komt, en het risico dat je loopt op hartfalen? Eerder werd gedacht dat alleen vrouwen waarbij de menopauze voor hun 45e levensjaar plaatsvindt een hogere kans hadden op hartfalen, maar er blijkt nog een groep met een hoger risico te zijn.

Uit een nieuwe studie blijkt dat vrouwen die laat door de menopauze gaan - na hun 55e levensjaar - én overgewicht hebben, juist ook een aanzienlijk hoger risico lopen op hartfalen. Dat zeggen wetenschappers op basis van een nieuwe studie.

Hartfalen en menopauze

Als je hartfalen hebt, werkt de pompfunctie van je hart niet meer naar behoren. Daardoor krijgen je organen minder bloed en dus minder zuurstof, waardoor klachten ontstaan. Dat er een link is tussen hartfalen en de overgang, komt door de veranderingen in de hormoonhuishouding. Vrouwen lijken tot de menopauze namelijk beschermd te zijn door oestrogeen, het vrouwelijke hormoon. Deze remt het proces van slagaderverkalking, maar hoe de exacte reden daarvoor is nog onduidelijk. Ook zorgt meer buikvet voor een hoger risico op hart- en vaatziekten; iets dat door de natuurlijke veranderingen vaak ontstaat tijdens de overgang.

Overgewicht en menopauze

Naarmate we ouder worden, neemt de kans op hartfalen bij iedereen toe en ook overgewicht vergroot de kans op hart- en vaatziekten, waaronder hartfalen. Maar ook overgewicht speelt een belangrijke rol, vooral als je laat in de overgang komt, blijkt nu. Elke vijftien centimeter (6 inches) in omvang van de taille, zorgden ervoor dat het risico op hartfalen bijna drie keer zo hoog werd bij vrouwen die laat in de overgang kwamen. Bij vrouwen die vóór hun 55e door de menopauze gingen, was er geen link te zien tussen hartfalen en tailleomtrek. Het lijkt er dus op dat het moment van de overgang hier juist ook een rol in speelt, zeggen de wetenschappers.

Symptomen van hartfalen

Maar hoe weet je of je hartfalen hebt? Er zijn drie symptomen die kunnen wijzen op hartfalen: kortademigheid, vermoeidheid en vochtophoping. Vaak kunnen de klachten langzaamaan ontstaan, waardoor je ze niet opmerkt tot ze heel ernstig zijn.

Minder bekende symptomen van hartfalen zijn onder andere:

  • Koude handen en voeten, door een slechtere doorbloeding
  • Een vol gevoel in je buik
  • Verstopping van de darmen, omdat er minder bloedtoevoer is vanaf het hart
  • Hartkloppingen
  • Duizeligheid

Herken je deze symptomen? Dan is het verstandig een afspraak te maken met je huisarts. Let op: heb je plotseling last van pijn op de borst of ernstige kortademigheid? Bel dan alarmnummer 112. Dit kan namelijk wijzen op een plotselinge verergering van hartfalen of een hartinfarct.

Bron | American Heart Association, Hartstichting

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden