null Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Déze link bestaat er tussen een trage schildklier en libidoproblemen

Vermoeidheid, kouwelijkheid en gewichtsproblemen zijn bekende en veelbesproken klachten bij mensen met een trage schildklier. Dat bij maar liefst 39 procent van de vrouwen met een trage schildklier ook sprake is van een verlaagd libido, daar hoor je zelden over. We praten er liever ook niet over: niet met onze partner en ook zéker niet met onze huisarts. Toch is het tijd om dit taboe te doorbreken, zegt schildklierexpert Vera Kamphorst.

Vera is orthomoleculair Therapeut én ervaringsdeskundige op het gebied van de ziekte van Hashimoto; zij praat ons bij over te link tussen een trage schildklier en een verlaagd libido.

Wat is een laag libido en wanneer is dit een probleem?

Libido is een term die gebruikt wordt om aan te geven hoeveel behoefte iemand aan seksualiteit heeft. Een verminderd libido betekent dus een verminderde behoefte aan seksualiteit. Dit kan tijdelijk zijn, maar kan ook langdurig aanhouden. Maar ook wanneer het libido langdurig verlaagd is, hoeft dit geen probleem te zijn. Het wordt pas een probleem als iemand dit zelf als gemis ervaart of als er door de verminderde behoefte aan seksualiteit problemen binnen de relatie ontstaan. Desondanks wordt over het algemeen gesteld dat een gezond seksleven bijdraagt aan een hoger levensgeluk. Daarom is het belangrijk om dit onderwerp toch aan te snijden.

Hormonen en libido

De vrouwelijke geslachtshormonen testosteron (lust) en oestrogeen (opwinding) spelen een belangrijke rol in de regulatie van het libido. Gedurende de diverse levensfases van de vrouw kunnen deze hormoonlevels sterk veranderen. Dit is dan ook de reden waarom de menstruatiecyclus, het slikken van de pil, een zwangerschap en de menopauze invloed hebben op het libido van de vrouw.

Ook van slaapgebrek, stress, medicijngebruik (zoals antidepressiva, de pil of bloeddrukverlagers), relatieproblemen, slechte of traumatische ervaringen op seksueel gebied en pijn bij vrijen is bekend dat ze van invloed zijn op de zin in vrijen. Maar de link tussen een trage schildklier en je libido wordt niet vaak gelegd.

Meer van Vera Kamphorst?

Afvallen met een trage schildklier lastig? Met deze tips van een expert lukt het wél

Trage schildklier en libido

Bij mensen met een trage schildklier is de schildklier niet langer in staat om op eigen kracht voldoende schildklierhormoon T4 aan te maken, waardoor er tekorten aan dit hormoon ontstaan. Deze situatie van een trage schildklier wordt ook wel hypothyreoïdie genoemd. Schildkliermedicatie wordt dan voorgeschreven, om het tekort aan schildklierhormoon aan te vullen. Vanwege de vaak vage klachten van een trage schildklier - denk aan vermoeidheid, gewichtstoename, kouwelijkheid - kan het soms jaren duren voordat de diagnose trage schildklier gesteld wordt. En dat is jammer, want juist die verlaagde schildklierwaardes lijken gelinkt te zijn aan het verlaagde libido bij deze vrouwen. Een vroege diagnose van een trage schildklier is zéker bij libidoproblemen heel belangrijk.

Extra prolactine door trage schildklier

Wat weinig mensen weten is dat een trage schildklier kan leiden tot extra aanmaak van het stofje prolactine. En dat is nadelig: wanneer de hersenen prolactine aanmaken, dan onderdrukt dit de aanmaak van geslachthormonen testosteron en oestrogeen. Deze zijn beiden van essentieel belang voor hoog libido.

Maar er is meer met prolactine aan de hand. Prolactine zorgt na de bevalling voor het opstarten van borstvoeding, maar is ook betrokken bij onderdrukking van de ovulatie (eisprong) de onderdrukking van de mogelijkheid om direct na een orgasme opnieuw opgewonden te raken. Allemaal ingrepen om het zojuist geboren kind, of zojuist bevruchte ei celletje een betere kans op overleving te geven. En geen ovulatie? Dat betekent geen vruchtbaarheid, maar ook geen (of een verminderde) aanmaak van progesteron, je feel good-hormoon.

Directe en indirecte oorzaken

Bij een trage schildklier heb je dus direct kans op een verminderd libido vanwege een tekort aan het hormoon vrije T4 in je bloed én vanwege hogere prolactine waarden, met risico op verminderde vruchtbaarheid, minder progesteron aanmaak voor een evenwichtig gemoed en minder mogelijkheid tot opwinding.

Ook indirect heeft de trage schildklier invloed op het libido en wel door de aanwezigheid van schildklierklachten. Denk aan somberheid, vermoeidheid, gewichtsproblemen, laag zelfbeeld, stress, laaggradige ontstekingen, verdriet en pijn: allemaal situaties, die van negatieve invloed zijn op je libido en vaak hand in hand gaan met het hebben van een trage schildklier.

Oplossingen voor verminderd libido door schildklier

Gelukkig kun je met de juiste instelling op medicatie en aanpassing van voeding en leefstijl veel schildklierklachten verminderen en wellicht dus ook je libido verhogen. Dus heb jij een trage schildklier of vermoed je schildklierklachten en heb je last van een laag libido? Ga op zoek naar de oorzaak en maak het bespreekbaar bij je huisarts én bij je partner. Je staat hierin niet alleen en het is niets om je voor te schamen.

null Beeld

Vera Kamphorst, oprichter Happy Hashimoto, is orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in de trage schildklier en ziekte van Hashimoto. Via diverse onlinecursussen, de Happy Hashimoto Podcast en via haar boek “Ik heb een trage schildklier, wat nu?” heeft zij al duizenden vrouwen verder geholpen. Volg haar op Instagram of Facebook voor meer informatie.

Tekst | Vera Kamphorst

Beeld | Getty Images

Vera KamphorstGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden