null Beeld

Deze kleine moeite kan de kans op griep aanzienlijk verkleinen

Heeft de griep je nog niet geveld? Houden zo! Met geregeld handen wassen kun je de kans dat je ziek of snotterig wordt aanzienlijk verkleinen. Doe het zes keer per dag om infecties te voorkomen, liefst minimaal twintig seconden lang. Valt mee toch?

Geregeld je handen wassen is een succesformule om gezond te blijven. Het is zelfs dé belangrijkste manier om (de verspreiding van) griep te voorkomen. En toch doen we het veel te weinig, blijkt uit het Nationaal Toilet Onderzoek. Maar liefst driekwart van de Nederlanders wast zijn handen minder dan zes keer per dag, wat internationaal wordt aangegeven als absoluut minimum. En áls we het doen, doen we het ook nog eens veel te kort: de helft is al binnen tien seconden klaar, terwijl twintig seconden de standaard zou moeten zijn.

Poepbacteriën

Wetenschappers denken dat ongewassen handen tachtig procent van alle infecties veroorzaken. Tachtig procent! En dan te bedenken dat ruim de helft van de mannen hooguit drie keer per dag zijn handen wast... Behalve handen zijn vooral deurklinken, trapleuningen, mobiele telefoons en toetsenborden een bron van poep- en neuspeuterbacteriën en andere ziekteverwekkers. Ook je keukenhanddoeken kun je maar beter zo vaak mogelijk wassen, liefst op een zo hoog mogelijke temperatuur. Amerikaanse onderzoekers troffen eerder in bijna negentig procent van de keukenhanddoeken poepbacteriën aan.

Minstens twintig seconden

Vaak je handen wassen helpt dus, als je tenminste zeep gebruikt. Even snel handen wassen heeft niet zo veel zin, want dan smeer je een deel van de bacteriën aan de handdoek. Er is minstens twintig seconden voor nodig om de meeste ziekteverwekkers van je handen te spoelen. Vergeet ook de rug van je hand, je nagels en je polsen niet mee te nemen.

Desinfecterende zeep?

Tegen de griep maakt het volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet uit of je met gewone of met desinfecterende zeep je handen wast. Desinfecterende zeep doodt micro-organismen wel, maar niet allemaal. Bovendien worden je handen door alles wat je aanraakt toch snel weer vuil, meldt de site dokterdokter.nl. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat micro-organismen juist agressiever worden als je ze continu met desinfecterende middelen te lijf gaat. Het gaat er vooral om dat je je handen flink met zeep insmeert en goede wassende bewegingen maakt. Dit verwijdert vuil, huidresten en daarmee bacteriën van je handen.

Wanneer handen wassen?

Was je handen met regelmaat, zeker als je op plekken bent geweest waar veel mensen komen. Was ze altijd voor het eten. Het RIVM raadt om in elk geval handen te wassen na:

- elk toiletbezoek

- het snuiten van je neus (in een papieren zakdoek die je meteen daarna weggooit)

- na hoesten en niezen

- voor en na wondbehandeling en -verzorging

Natuurlijke weerstand

Met ongewassen handen neuspeuteren of eens flink in je ogen wrijven is ook niet aan te raden. Zo breng je de ziekmakers op je vingers gemakkelijk in contact met je slijmvliezen. De mate waarin je jezelf besmet en je natuurlijke weerstand bepalen of je er al of niet ziek van wordt.

Heb je helaas toch griep gekregen? Zo lang blijf je besmettelijk

Lees ook

Bekijk ook

Met deze zelfgemaakte pompoensoepkommen praten je gasten nog lang na over dat etentje bij je thuis!

Artikelen ontvangen in je mailbox? Ga naar margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden