Deze klachten kunnen wijzen op een vleesboom in de baarmoeder Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze klachten kunnen wijzen op een vleesboom in de baarmoeder

Hoewel we er meestal niets van merken, hebben veel vrouwen vleesbomen in de baarmoeder. Een aanzienlijk deel van de vrouwen die jonger dan vijftig is, heeft een vleesboom. Dit moet je weten over deze myomen.

Meestal blijven vleesbomen klein en geven ze dus geen klachten, maar soms kun je wel vervelende klachten krijgen, zoals heftige bloedingen, rugpijn en pijn tijdens de seks.

Wat is een vleesboom?

Een vleesboom is een soort bal die aan de binnenkant, in de wand of aan de buitenkant van de baarmoeder groeit en bestaat uit spiercellen en bindweefsel. Soms kan er één groeien, terwijl het er andere keren meerdere zijn. Als je een vleesboom hebt, betekent dit niet meteen dat je een grote tumor hebt. Soms zijn ze maar 1 millimeter en dus bijna niet te zien. Maar als ze gaan groeien, iets wat langzaam kan gebeuren, kunnen ze meer dan 20 centimeter groot worden. Het gewicht kan oplopen tot een kilo.

Hoe ontstaat een vleesboom?

Vleesbomen komen met name voor bij vrouwen jonger dan vijftig, in de vruchtbare periode. Dit komt doordat de vleesbomen groeien door de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Als je door de overgang bent, worden de vleesbomen meestal weer kleiner, omdat dan de hoeveelheden van de vrouwelijke hormonen afnemen. Ook zijn er bepaalde periodes waarin de kans ontstaat dat de vleesbomen gaan groeien, namelijk als je zwanger bent of bij behandelingen met hormonen. Dat laatste kan bijvoorbeeld gedaan worden om klachten in de overgang tegen te gaan. Het ontstaan en groeien van vleesbomen staat of valt dus met hormonen.

Symptomen van een vleesboom

We benoemden al even dat een heleboel vrouwen een vleesboom hebben of krijgen, maar dit niet merken. Dit komt doordat niet iedereen symptomen krijgt. Dit worden ook wel asymptomatische vleesbomen genoemd. Maar als de vleesboom gaat groeien, kunnen er wel klachten ontstaan, zoals veel bloedverlies en hevige pijn tijdens de menstruatie. Klachten die minder vaak voorkomen zijn:

  • Een zwaar of drukkend gevoel of pijn in je buik
  • Vaker plassen (doordat de vleesboom druk op je blaas uitoefent)
  • Pijn tijdens de seks
  • Lage rugpijn

Is een vleesboom kwaadaardig?

Vleesbomen zijn geen kanker en de kans dat ze dit worden is ook heel klein. Meestal geven ze ook geen problemen bij het zwanger worden. Het UMC Utrecht geeft aan dat ze de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden, maar hierbij wordt een belangrijke kanttekening geplaatst. Dit is namelijk volledig afhankelijk van de grootte en plaats van de vleesboom.

Een vleesboom herkennen

Het is lastig om een vleesboom zelf te herkennen. Niet zo gek dus, dat ze meestal per toeval ontdekt worden tijdens onderzoeken die in eerste instantie ergens anders voor gedaan worden. Als er een kans bestaat dat je een vleesboom hebt, doet een gynaecoloog een gynaecologisch onderzoek en kan er een inwendige echo gemaakt worden. Die laatste wordt gebruikt om te zien waar de vleesboom zit en hoe groot deze is. Mocht dit niet voldoende zijn, omdat de arts bijvoorbeeld geen goed beeld kan krijgen, dan kan het zijn dat er aanvullend onderzoek gedaan wordt. Dan maakt de gynaecoloog bijvoorbeeld een contrastecho, hysteroscopie of MRI-scan of er wordt bloedonderzoek gedaan.

Vleesbomen behandelen

Als je geen klachten hebt, hoef je geen behandeling te krijgen. Kleine myomen kunnen vaak met rust gelaten worden, omdat de kans op klachten en schade klein is. Als er wel klachten zijn, zijn er verschillende dingen die een arts kan doen. Er wordt eerst gekeken naar het soort klachten, het aantal vleesbomen, hoe groot de vleesbomen zijn, waar de myomen zitten, je leeftijd en je eventuele wens om zwanger te worden. Als aan de hand daarvan besloten wordt dat het nodig is om te behandelen, zijn er verschillende opties. Zo kunnen vleesbomen behandeld worden met medicijnen, dit helpt vaak bij veel bloedverlies.

Ook kan er gekozen worden voor embolisatie, wat betekent dat een of meerdere bloedvaten naar de vleesboom toe dichtgemaakt worden. Doordat er geen bloed meer naar de vleesboom toe kan, zal deze binnen een paar maanden krimpen. Maar voor vrouwen met een kinderwens is deze operatie vaak geen optie, omdat je het risico loopt dat je naderhand geen kinderen meer kunt krijgen. Ook kan de gynaecoloog ervoor kiezen om de vleesbomen weg te halen met een operatie met een kijkbuis via de vagina of met een operatie via kleine sneetjes in de buikwand. Die laatste wordt gebruikt bij vleesbomen aan de buitenkant of in de wand van de baarmoeder. Bij de derde soort operatie haalt de gynaecoloog de baarmoeder weg.

Vleesbomen voorkomen

Vaak wordt gezegd: voorkomen is beter dan genezen. Helaas is dit bij vleesbomen geen optie, omdat ze over het algemeen niet te voorkomen zijn. Je kunt het risico verkleinen door gezond te leven en je regelmatig te laten onderzoeken. Heb je kleine vleesbomen? Dan kun je deze ook laten monitoren.

Bron | Thuisarts, Cleveland Clinic, UMC Utrecht, De Gynaecoloog

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden