Deze klachten kunnen wijzen op een poliep op je stembanden Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Deze klachten kunnen wijzen op een poliep op je stembanden

Een jaar geleden raakte tv-presentator Art Rooijakkers zijn stem kwijt. Een granuloom, een zwelling op de stembanden, die bleef terugkeren was de oorzaak. Ook knobbeltjes, poliepen en cysten kunnen voor vervelende klachten aan de stembanden zorgen.

We staan er misschien niet vaak bij stil, maar stembanden zijn ontzettend belangrijk. Ze zorgen ervoor dat je kunt praten en gedachten hoorbaar kunt maken aan anderen. Wanneer er problemen ontstaan kan het gebeuren dat je stem hees wordt of zelfs verdwijnt.

Wat is een stembandpoliep?

Eén van de problemen die kan ontstaan, is een poliep op de stemband. Dit houdt in dat er een zwelling is op één of beide stembanden. Dit zorgt ervoor dat ze niet meer goed tegen elkaar aan kunnen komen, met als resultaat een hese stem. Het gaat vaak om goedaardig weefsel, waardoor de cellen niet ongecontroleerd doorgroeien. Dat laatste is bijvoorbeeld wel het geval bij kanker. Stembandpoliepen komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Ontstaan van stembandpoliepen

Een stembandpoliep ontstaat over het algemeen door overmatig of verkeerd gebruik van de stem. Maar ook als er één keer sprake is van trauma aan de stembanden kan een poliep ontstaan. Bijvoorbeeld als je een keer te hard schreeuwt bij een concert, of veel te hard hoest. Deze dingen veroorzaken een beschadiging van het slijmvlies, waardoor op een beschadigde plek, celweefsel uitgroeit tot een poliep. Een andere vorm van een stembandpoliep, Reinkes Oedeem genaamd, ontstaat niet door deze oorzaken, maar komt meestal voor bij mensen die (langdurig) roken.

Stembandpoliepen herkennen

Een stembandpoliep kun je herkennen aan een hese, schorre stem. Die heesheid neemt toe als de poliep groter is. Je stem kan ook onvast voelen en ook het gevoel dat er iets in je keel zit, komt voor. Wanneer je een stembandpoliep hebt, is de hoogte van je stem wanneer je praat vaak lager en hoge tonen zingen lastig. Een grote poliep kan er ook voor zorgen dat de luchtpijp geblokkeerd is, waardoor ademhalingsproblemen ontstaan. Meestal heb je voor dat moment wel al veel andere symptomen die wijzen op een stembandpoliep.

Een stembandpoliep verhelpen

Om erachter te komen of je een stembandpoliep hebt, onderzoekt een arts de keel en stembanden. Dit wordt gedaan met een keelonderzoek via de neus of een stroboscopie. Bij dit laatste onderzoek wordt een stroboscoop (een dun buisje waarin een camera zit) via de mond of neus in de keel gebracht om de stembanden in beeld te brengen. Het apparaat maakt lichtflitsen, waardoor de trilling van de stembanden zichtbaar is. Zo kan de arts zien hoe je je stembanden gebruikt.

Om van de poliep af te komen, wordt soms aangeraden om de stem minder te belasten. Hierdoor kan de poliep kleiner worden en verminderen ook de problemen. Maar vaak heeft dit te weinig resultaat en wordt er gekozen voor een operatieve verwijdering van de poliep. Die operatie wordt uitgevoerd door een KNO-arts; hij of zij verwijdert onder algehele narcose of plaatselijke verdoving de uitstulping.

Andere stembandproblemen

Een stembandpoliep is niet het enige probleem dat kan ontstaan. Zo kun je ook last hebben van knobbeltjes op de stembanden en cysten. Ook kunnen, net als bij Art Rooijakkers, granulomen ontstaan. Dit zijn witte zwellingen die op het achterste deel van de stemplooien ontstaan. Bij poliepen, cysten en granulomen is vaak een operatie, met achteraf logopedie, nodig. Voor knobbeltjes kan alleen logopedie ook voldoende zijn.

Bron | Stemplatform, Gelre ziekenhuizen, Cleveland Clinic, KNO Medisch Centrum , UMC Utrecht

Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Nynke KooyGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden